Libya'da gerilim her geçen gün yükseliyor

Libya'da gerilim her geçen gün yükseliyor

Arap dünyasının en uzun süre iktidarda kalan ismi olan Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'da ölü sayısı yükseliyor.

Gösteriler çoğunlukla ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'de düzenleniyor. Bingazi'deki yerel kaynaklara göre Cuma günü şehirde düzenlenen gösterilerde polisin açtığı ateş sonucu en az 35 kişi hayatını kaybetti. Bingazi'deki El Jalaa Hastanesi, hastaneye en az 35 ceset getirildiğini belirtti. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre ülkede son üç günde ölü sayısı 84'e yükseldi.

Bingazi'de dün gece de özel güvenlik güçlerinin protesto kamplarını bastığı kaydedildi. Aralarında avukatlar ve yargıçların da bulunduğu protestocuların kamp kurduğu bölgelerin temizlendiği sabaha karşı gerçekleştirilen baskında göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba kullanıldığı aktarıldı.

Bingazi'de sabah baskının ardından bugün polisin sokaklardan çekildiği ve Libyalıların her mahallede kendi merkezlerini kurduğu belirtiliyor. İsviçre'de yaşayan Libyalı insan hakları eylemcisi Fathi al-Warfali de gece düzenlenen baskında aralarında Abdel Hafez Gougha'nın da bulunduğu bazı eylemcilerin tutuklandığını belirtti. Gösterilerin organizatörlerinden olan Gougha'nın gece evine baskın düzenlendiği ve burada tutuklandığını aktardı.

Ayrıca ülkedeki internet erişiminin de dün gece kesildiği kaydedildi. Dün gece baskından önce, Cuma günkü olaylarda hayatını kaybeden 20 kişinin cesedinin de kampa getirdiği bildirilmişti.

Libya'da başkent Trablus'ta dün Kaddafi lehine gösteriler düzenlenmişti. Ancak Bingazi ve El Baida'da yoğun olmak üzere ülkenin beş ayrı kentinde Kaddafi karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya'yı göstericilere karşı şiddet uygulamasını durdurmaya çağırdı. Ayrıca Ortadoğu ülkelerinin yönetimlerine seslenerek halkın "yasal taleplerini" karşılamaları çağrısında bulundu. Hague, "Libya'da göstericilere karşı ağır silahlar ve keskin nişancı kullanılmasını kınıyorum." dedi.

-ÜLKEDE İNTERNET ERİŞİMİ KESİLDİ

Yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'da gece saatlerinde internet erişiminin kesildiği bildirildi.

Merkezi ABD'de bulunan ve internet trafiğinin gözetiminde uzman olan Arbor Networks şirketinin açıklamasında, dün Libya'da internet erişiminde kısıtlamaların olduğunu, geceyarısı da internet erişiminin "aniden kesildiği" belirtildi.

Öte yandan özel güvenlik güçlerinin Bingazi'deki protesto kamplarına baskın yaparak, bölgeyi temizlediği belirtildi.

Görgü tanıkları, özel birliklerin sabaha karşı kentteki mahkeme binasının dışında kamp kuran, aralarında avukatlar ve yargıçların da bulunduğu yüzlerce göstericiye baskın düzenlediğini anlattı.

Tanıklar, güvenlik güçlerinin çadırlardaki protestoculara göz yaşartıcı gaz sıktığını söyledi.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü son üç günde ülkenin doğusundaki gösterilerde 84 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Libya'nın doğusundaki en az 5 kentte son günlerde yönetim karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :