Libya'dan Türkiye'ye: Yapılanları kınayın

Libya'dan Türkiye'ye: Yapılanları kınayın

Libya'da kurulan Geçici Ulusal Konseyin Başkan Yardımcısı Abdülhafız Goga, Türkiye'ye, Libya'da yaşananların kınanması çağrısında bulundu. Savaş uçakları ise stratejik petrol kenti Ras Lanuf'u bombaladı.

 

-LİBYALI MUHALİFLER: KADDAFİ YARALI BİR KURT GİBİ

Libya'daki direnişçiler, Batı'nın taktik hava saldırılarıyla Muammer Kaddafi'yi engellememesi durumunda Libya liderinin "yaralı bir kurt" gibi davranarak, ülkedeki petrol sahalarına saldırabileceğini söyledi.

Bingazi'deki direniş hareketinden Mustafa Geryani, "Batı'nın harekete geçmesi gerekiyor, yoksa bu çılgın adam (Kaddafi) petrol sahalarına bir şeyler yapacak. Yaralı bir kurda benziyor. Batı taktik hava saldırılarıyla müdahale etmezse Kaddafi petrol sahalarını uzun süre kullanım dışı bırakabilir" dedi.

Geryani, Reuters'a yaptığı açıklamada, ayrıca, "Ecdabiye ve ötesinde yaklaşık 17 bin direnişçi var, ancak dağınıklar" diye konuştu.

LİBYALI YETKİLİLERDEN İSYANCILARA ZEYTİN DALI

Eski Libya Başbakanı Cadallah Azous El Talhi, isyancı liderlerine diyalog çağrısında bulundu.

Devlet televizyonuna çıkarak, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinin ileri gelen şahsiyetlerine hitap eden El Talhi, yabancıların yeniden ülkeyi ele geçirmelerine şans vermemek, akan kanı durdurmaya yardım etmek ve krizi çözmek için ulusal diyaloğa şans tanınmasını istedi.

El Talhi'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetiminin sıkı kontrolündeki devlet televizyonuna çıkarak isyancılara çağrıda bulunması, eski başbakanın Trablus yönetiminin desteğini alarak böyle bir yayına çıktığını gösterdiği ve bunun Kaddafi'nin, yönetimine karşı çıkan muhaliflerle uzlaşıya hazır olduğunun en açık işareti olabileceği yorumunda bulunuluyor.

Libya'nın doğusundan olan El Talhi, 1980'lerde başbakanlık yapmıştı.

Trablus yönetimi geçen hafta Bingazi'ye insani yardımlar için bir temsilci atamıştı.

KADDAFİ: "AFRİKA BİRLİĞİ, LİBYA'YA BİLİRKİŞİ HEYETİ GÖNDERİYOR"

Libya lideri Muammer Kaddafi, Afrika Birliği'nin ülkeye olayların gerçek yüzünü gösterecek bir bilirkişi heyeti göndereceğini söyledi.

Kaddafi, France 24 kanalına dün gece yaptığı açıklamada, Libya'daki ayaklanmayla ilgili olarak Afrika ülkeleriyle düzenli olarak temas halinde olduğunu belirterek, "ülkesinde her şeyin normal olduğunu, onlara, olayların ortada bir sorun varmış gibi abartıldığını söylediğini" kaydetti.

Muammer Kaddafi ayrıca, Afrika Birliği'nin, Libya hakkında dış basında yayımlananların yüzde yüz yalan olduğunu doğrulayacak gerçekleri soruşturacak bir komite göndereceğini açıkladı.

Kaddafi'nin Fransız televizyonuna yaptığı açıklama, El Cezire tarafından da yayımlandı.

SAVAŞ UÇAKLARI RAS LANUF'U BOMBALADI

 Libya'da savaş uçaklarının stratejik petrol kenti Ras Lanuf'u bombaladığı bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, kentin yaklaşık 2 kilometre doğusunda bir patlamanın meydana geldiğini, daha sonra muhalif güçlerin saldırıyı uçaksavarla püskürttüğünü belirtti.

Savaş uçakları, cuma gününden bu yana muhaliflerin elinde olan Ras Lanuf'u dün de iki kez bombalamıştı.

KADDAFİ'YE BAĞLI BİRLİKLER RAS LANUF'A İLERLİYOR

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin dün yeniden ele geçirdikleri Bin Cevad'ın doğusuna, petrol kenti Ras Lanuf'a doğru ilerlediği bildirildi.

Reuters'a konuşan bir şoför, "Bin Cevad'a gittim. Yaklaşık 20 kilometre öncesinde Kaddafi'ye bağlı güçleri gördüm. Büyük bir kamyon, askeri araçlar ve bir savaş jeti yavaşça bu yöne doğru geliyordu" dedi.

Görgü tanığı diğer bir şoför de Bin Cevad'a 20 kilometre mesafede askeri kamyonları gördüğünü söyledi.

Bir BBC muhabiri de Ras Lanuf'a doğru yönelen bir kamyon ile bir savaş uçağının görüntülerinin yer aldığı dünkü bir çekimi gösterdi.


BİN CEVAD'DAKİ ÇATIŞMALARDA 7 ÖLÜ

Libya'nın Bin Cevad kentinde Libya lideri Muammer Kaddafi yandaşları ve muhalifler arasındaki çatışmalarda 7 kişi öldü.

Hastane kaynakları, çatışmalarda 7 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını belirtti.

Kaddafi'ye bağlı birliklerle dün girdikleri çatışmalardan sonra doğuya doğru çekilmek durumunda kalan muhalifler yeniden toplanarak Bin Cevad kentine doğru ilerlemişti.

TÜRKİYE'YE KINAMA ÇAĞRISI

Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin sona erdirilmesi halinde, ülke yönetiminde söz sahibi olması beklenen Goga, Geçici Ulusal Konseyin binasında AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Goga, Türkiye'nin Libya'daki halk devrimini tanımasını ve desteklemesini istedi.

Üçüncü haftasına giren halk ayaklanmasında bugüne kadar ülkenin yaklaşık yüzde 75'inin muhaliflerin kontrolüne geçtiğini belirten Goga, ayaklanmanın amacının, Libya'da halk iradesinin tam olarak egemen kılınması olduğunu söyledi. Goga, ''Kaddafi'nin koltuğunu ne zaman bırakacağını bilemiyoruz, fakat halk ona koltuğunu bırakmasını söylüyor. Önemli olan budur'' dedi.

Goga, ülkesindeki son gelişmelerin halkın lehine olduğunu, amaçlarına ulaşıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.

Kaddafi'nin paralı askerleri ve özel birlikleri sayesinde başkent Trablus'u hala elinde bulundurduğunu ifade eden Goga, ülkenin önemli birçok şehrinin ise muhaliflerin elinde olduğuna dikkati çekti. Goga, ''Kahraman askerlerimiz Kaddafi'nin birliklerini yenecek ve yakında Trablus'u da kurtaracak'' diye konuştu.

-TÜRKİYE, LİBYALILARA İHTİYAÇLARINI SORDU-

Muhaliflerin kurduğu Geçici Ulusal Konseyin Başkan Yardımcısı Goga, Bingazi'deki çeşitli kesimlerden temsilcilerin katılımıyla oluşturulan konseyin ileride halkın beklentilerine cevap verecek bir yönetim yapısının oluşturulması doğrultusunda çalışmalarına başladığını söyledi.

Konseyin, uluslararası kamuoyunu ve Türkiye'yi yanında görmek istediğini ifade eden Goga, ''Arap halklarının sorunlarına ilgi gösteren Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz: Libya'da paralı askerlerin halka karşı savaşmasını kınayın. Türkiye Cumhuriyeti devletinin halk devrimini tanımasını ve desteklemesini istiyoruz'' dedi.

Goga, Bingazi'de gıda ürünleri, ilaç ve tıbbi malzeme konusunda şimdilik bir sıkıntı hissedilmediğini, birçok ülkeden yardım aldıklarını ifade etti.

Türk makamları tarafından da ihtiyaç duyulan bir şey olup olmadığının yazılı olarak sorulduğunu kaydeden Goga, Türkiye'nin gösterdiği yakınlıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bingazi'deki yerel liderlerden Şeyh Nabil Sate de halk ayaklanmasına destek veren Müslümanlara teşekkür ettiklerini söyledi.

Türkiye'den de destek beklediklerini ifade eden Sate, ''Kaddafi'yi lider olarak görmek istemiyoruz. Türkiye de yanımızda olduğunu ifade etsin. Sesimizi duyurmaya yardımcı olsun'' diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :