Libya'ya giden yardım gemisi bekletiliyor

Libya'ya giden yardım gemisi bekletiliyor

Libya'ya tıbbi malzeme ve ilaç götürmek üzere, cumartesi gece yarısı İzmir'in Çeşme limanından yola çıkan Ankara Feribotu, halen Misrata Limanı'nın 25 mil açığında bekletiliyor.

Ankara Feribotuna Misrata Limanı'ndan gelen bir Libyalı kılavuz kaptan, Misrata'daki çatışmaların ve bombalamanın halen devam ettiğini, limanda yaklaşık 200 yaralı bulunduğunu belirterek, Ankara Feribotundan bu yaralıları almasını istedi. Limanda tek doktor bulunduğunu dile getiren kılavuz kaptan, onun da yaralılara yetişemediğini kaydetti.

Gemideki sağlık ekibinin sorumlusu, Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu, Türk Hükümeti'nin aldığı karar doğrultusunda, limandaki çatışmalar devam ettiği sürece limana yanaşmalarının mümkün olmadığını belirterek, ''Liman güvenlikli olmadığı için yanaşamıyoruz. Ama yaralıların gemiye bir şekilde ulaştırılmasını sağlarsanız, onları açıkta alabiliriz'' dedi. Kabukçuoğlu, çok ağır yaralı olan ya da acil ameliyat gerektirenleri götürmelerinin mümkün olmadığını da belirterek, gemide ameliyat ve kan verme ünitesi bulunmadığını, ağır yaralıların Türkiye'ye ulaşmadan yolda kaybedilebileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Kabukçuoğlu, geminin 25 mil açıkta olduğunu hatırlatarak, ''10 mil açığa kadar yanaşabilir ve yaralıları oradan teslim alabiliriz. Ama bu bizim kendi başımıza verebileceğimiz karar değil. Bu öneriyi Sağlık Bakanlığına ilettik. Gelecek cevaba göre hareket edeceğiz'' diye konuştu.

Cumartesi gece yarısı Çeşme limanından yola çıkan Ankara Feribotu, Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu başkanlığındaki 15 sağlık görevlisi, 3 ambulans, 10'u özel harekat polisi toplam 20 emniyet görevlisini Misrata Limanına götürmüş, dün öğlen saatlerinde limana 6,5 mil yaklaşan feribot, limanda çatışma olduğu için, güvenlik gerekçesiyle NATO gemileri tarafından açığa çekilmişti.

KADDAFİ GÜÇLERİ RAS LANUF'U GERİ ALDI

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi rejimine bağlı güçlerin, petrol kenti Ras Lanuf'u geri aldığı bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabirleri, Kaddafi yanlısı güçlerin muhalifleri mevzilerini terk etmeye zorladığını, muhaliflerin doğuya kaçtığını aktardı.

Öte yandan Reuters ajansı muhaliflerin, Kaddafi güçleriyle Bin Cavad ile Ras Lanuf arasında çarpışmaya devam ettikleri açıklamasını duyurdu.

Habere göre, muhalif savaşçılardan İzzeddin Salih, "İsyancılar hala Ras Lanuf'ta. Bin Cavad arasında çatışmalar sürüyor" dedi.

Muhaliflerin kontrolündeki doğu kesimin iç bölgelerindeki petrol kenti Brega'daki bir başka muhalif de Ras Lanuf ile Bin Cavad arasında çatışmaların sürdüğünü söyledi.

LİBYA'DA MUHALİFLERİN MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Libya'da muhaliflerin yönetime bağlı güçlerle mücadelesi sürüyor.

AA muhabirinin izlenimlerine göre, bir hafta öncesine kadar lider Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin kuşatması altında olan Bingazi'yi uluslararası koalisyon güçlerinin başlattığı operasyonun ardından tamamen kontrolleri altına alan muhalifler önemli ölçüde moral buldu.

Koalisyon güçlerinin desteğini arkalarına aldıktan sonra Bingazi'den batıya doğru ilerleyen muhalifler, önce Ecdebiye ardından da Brega ve Raslanuf kentlerinde kontrolü ele geçirdi. Ancak Raslanuf'un bugün yeniden yönetime bağlı güçlerin eline geçtiği haber veriliyor.

Muhalifler, 17 Şubattan bu yana yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle adeta harabeye dönen ve yaşayanların terk etmesiyle büyük bir sessizliğe bürünen, ellerindeki kentlerin giriş-çıkışlarını kontrol altına alarak hem ev ve işyerlerinin güvenliğini, hem de Kaddafi askerlerinin geri gelmesini önlemeye çalışıyor.

Ağır makineli ve uzun namlulu silah kullanma konusunda yeterli donanıma sahip olmadıkları görülen muhalifler, Kaddafi yönetiminin Afrika ülkelerinden getirdiği ve ağır silahlarla donattığı paralı askerler dahil, önemli bir silahlı güçle karşı karşıya bulunuyor.

Düzenli bir orduları ve komuta görevi üstlenecek yeterli birikimleri olmayan muhaliflerin bireysel hareket ettiklerine ve bir saldırı anında paniğe kapıldıklarına işaret ediliyor.

Gün boyu devam eden çatışmalardan sonra yorgun düşen muhalifler, bölgenin güvenliğini sağlayan nöbetçileri belirli noktalara yerleştirdikten sonra çeşitli kentlerden kendilerine gıda, yemek ve giyim gibi yardım malzemesi getiren kişilerle araçlarında ya da dışarıda yaktıkları ateşin başında bir sonraki güne hazırlanıyor.

Yöresel müzik aletleri eşliğinde kimi zaman Kaddafi aleyhtarı sloganlar atan, oyun havaları eşliğinde el çalıp dans eden, kimi zaman da uğruna mücadele verdikleri ülkeleri için canından olan arkadaşları adına ağıt yakan muhalifler, çatışmalarla dolu bir günün yorgunluğunu çöl ortasında üzerlerinden atmaya çalışıyor.

Muhalifler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte konuşlandıkları bölgede mühimmat ve gıda ihtiyaçlarını tamamlayarak cepheye gitmek üzere yola çıkıyor.

Etiketler :