'Lice'ye geri dönüyorum'

'Lice'ye geri dönüyorum'

TMSF'nin şirketlerine el koyduğu Halis Toprak: 5 kuruşum yok. Sadece 800 TL emekli aylığım var. Evim bile yok. Memleketim Lice'de 54 konut yaptırmıştım. Verirlerse birinde otururum

Halis Toprak. Bundan bir süre öncesine kadar Türkiye'nin önde gelen sanayicileri arasında parmakla gösterilen bir şirket patronuydu. Sabah gazetesinin haberine göre, şimdiyse 800 liralık emekli maaşı dışında hiçbir geliri olmayan sıradan bir emekli vatandaş. Milyarlarca liralık malvarlığına TMSF tarafından el konulan ve son günlerde kendisinden 54 yaş küçük 17 yaşındaki Nazlıcan Tagizade ile olan evliliği nedeniyle gündeme gelen Halis Ağa, geçici olarak kaldığı İstinye'deki boğaza nazır Aslanlı Köşk'te SABAH'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. TMSF tarafından 23.8 milyon TL'ye satılan köşkün boğaz manzaralı balkonunda konuştuğumuz Toprak, evliliğiyle ilgili hiçbir soruyu yanıtlamadı, Toprakbank'la başlayıp tüm malvarlığına el konulmasına kadar uzanan süreci anlattı.

"DEVLET BANA BORÇLU"
Doğu ve Güneydoğu'ya yaptığı yatırımlar için devletin kendisine ödemeyi taahhüt ettiği 1 milyar dolarlık yatırım teşvikini vermediğini belirten Toprak, "1947'de Lice'den ayrıldığımda nüfus 12 bin 400'dü. 1997'de gittiğimde ise nüfus 2 bin 400'e düşmüştü. Baktım ilçe harabe olmuş. 'Birşeyler yapmam gerek' diye düşündüm ve 3 fabrika ile 14 sosyal tesis kurdum. Kimsenin gitmeye cesaret edemediği yerlerde biz yatırım yaptık. O zaman devlet büyükleri bizi şak şaklıyorlardı. Ben devletime inandım, kimsenin gidemeyeceği yerlere yatırım yaptım. Ama devlet beni cezalandırdı. Devletten yatırım teşviki olarak 1 milyar dolar alacağım var. Şimdi de işadamlarına 'Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapın' diyorlar. Kim yapar oraya yatırım?" diye yakındı. TMSF'nin mallarına el koymasını "renkli film" olarak adlandıran Halis Toprak, Toprakbank'a el konulmasıyla başlayan süreci ise şöyle anlattı: "Toprakbank'tan kalan 320 milyon dolar borcumuz olduğunu söylediler. Mahkeme 40 milyon dolar borç tespit etti. Bu tamamen yatırım kredisi için alınmış bir paradır. Paraya dolar bazında faiz uygulayıp 320 milyona çıkardılar. Bir hafta sonra '360 milyon vereceksin' dediler. Borcun yazılı olduğu kağıtta Ahmet Ertürk'ün de imzası vardır. 'Bizimle dalga mı geçiyorsunuz' dedim ama laf anlatamadım. Daha sonra borcumuz 453 milyon dolar olarak belirlendi. Şirketlere el koyacaklarını söyleyince mecburen ödemeyi kabul ettim. Taksitlere bölünen parayı ödemeye başladık. Bu kez hepsini peşin istediler ve malvarlığıma el koydular." Bir süre sonra köşkten de çıkacak olan Toprak bundan sonra yaşamını memleketi olan Diyarbakır'ın Lice ilçesinde sürdürmeyi düşünüyor. "İstanbul beni kabul etmedi" diyen Halis Ağa, "Sen İstanbul'a layık değilsin dediler. Senin yerin Lice dediler" diye yakındı.

"EMEKLİ MAAŞIM YETER"
Sonra da, "Şu anda beş kuruşum yok. Sadece 800 TL emekli aylığım var. Başımı sokacak bir evim bile yok. Londra'daki evimi geçen yıl satıp parayı şirketlerime aktarmıştım. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e 5 gün önce bir mektup yazıp, şirketlerime aktardığım yaklaşık 200 milyon TL'nin bana geri verilmesini istedim. Ama ne olacak bilmiyorum. Lice'de 54 adet konut yaptırmıştım. Eğer verirlerse onlardan birinde otururum. Emekli maaşım bana hayli hayli yeter" diyerek, yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.

Etiketler :