Liderlerin son aylardaki form grafiği

Liderlerin son aylardaki form grafiği

Bugün Gazetesi yazarı Ali Atıf Bir, liderlerin son dört aydaki form durumunu köşesine taşıdı.

TNS'nin araştırmasını köşesine taşıyan Bugün Gazetesi yazarı Ali Atıf Bir, seçim öncesi ve seçim sonrası da olmak üzere liderlerin form grafiğini karşılaştırdı. Haziran ayında formu zirveye çıkan Erdoğan'ın Ağustos'da formunda düşüş var. Sarıgül'ün sürekli yükselen performansı ise dikkat çekici.

İşte Ali Atıf Bir'in bugün köşesinde kaleme aldığı o yazı:

LİDERLERİN FORM DURUMU NE ALEMDE?

Şiddet virtüözü PKK, askerin son operasyonlarının da etkisiyle dozu artırdı.

İstediği bir yönden "üzerime gelirsen şehre inerim" dersi vermek. Diğer yönden halkta kaos düşüncesi yaratmak, bezdirmek, "Artık şu sorun çözülsün de nasıl çözülürse çözülsün" duygusu oluşturmak, Kürt-Türk düşmanlığını artırarak Türkiye'yi güçsüz kılmak, yeni anayasa öncesinde oluşacak kamuoyuna müdahale etmek ya da oluşacak çözümde "baskın" rol almayı sağlamak.

İç siyaset PKK şiddetinden etkilenmeye başladı bile. Kuşku yok ki "şehit haberleri" hemen içeride bir dalga yaratıyor ve özellikle iktidara karşı bir "Çözemiyorsunuz" duygusu geliştiriyor. Muhalefet de bu duyguyu kaşıyınca lider partiler o dönem için oy kaybediyor.

AK PARTİ'NİN DİP YAPTIĞI AN

Sürekli yazıyorum, AK Parti'nin dokuz yıllık iktidarında oylarının dip yaptığı dönem, "açılımın" ertesinde PKK'lıların sınır kapısında "savaş kazandık" gösterileri yaptığı dönemdir. Bu nedenle "şiddet var gücüyle devam ederken, kimse AK Parti'den "barışçı" mesajlar beklemesin. Anketlerde oy düşüşlerini gören iktidar "göze göz dişe diş" açıklamalar yapmaktan kaçınmayacaktır.

Biz bu arada gelin, elimize yeni ulaşan Liderlerin Form Grafiği sonuçlarına bir bakalım. Seçim dönemi nedeniyle tavana vuran Erdoğan'ın formu temmuz ayında hafiften düşmüştü. Ağustosta ise Erdoğan'ın formunu koruduğunu görüyoruz. Ancak Mavi Marmara raporu tartışmaları, Arap Baharı çıkışları, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye puan kazandırmış görünüyor.

KILIÇDAROĞLU VE MHP'DE KIPIRDAMA VAR

4.1 puanlık artışla Kılıçdaroğlu seçim dönemindeki formunun bir üstüne çıkıp %22.3'lere ulaşmış. Şu an her şey sabit kalsa CHP'nin oylarını az da olsa artırdığını gösteriyor bu sonuç. Aynı şekilde MHP'de de 2.5 puanlık bir artış söz konusu. Demek ki hafif bir MHP kımıldaması da var.

BDP Başkanı Demirtaş'ta ise bir değişiklik yok. Tek merakım Demirtaş'ın formunu beğenenlerden yüzde kaçının PKK'yı da alkışladığı. Böyle bir soruya anket sorusuyla yanıt almak zor ama yine de TNS'le bir konuşayım bakayım belki bir formül buluruz.

SARIGÜL'ÜN YÜKSELEN PERFORMANSI

Önemli sonuçlardan biri de Şişli Belediye Başkanı Sarıgül'ün parti lideri olmadığı halde formunu 1.7 puan artırması ve %12.5'lere gelmesi. Bu sonucun irdelenmesi gerekiyor. Çünkü parti lideri olmadığı halde bugüne kadar böyle bir formu zorlayan siyasetçi olmadı. "Liderlerin Form Grafiği"nin özellikle ABD yönetimi tarafından da dikkatlice izlendiğini unutmayın.

SARIGÜL HER CUMA EYÜP SULTAN'DA

Anımsarsanız geçen hafta CHP'nin dini ritüellerle olan ilişkilerinde ve bu ritüellerin medyaya yansımalarından söz etmiştim. Sarıgül'ün her cuma sabah namazını Eyüp Sultan'da, her cumayı da Şişli'nin değişik camilerinde kıldığını biliyor musunuz? Biraz ilgilenirsiniz öğrenirsiniz. Bu iş öyle yapmacık bir şekilde yapılacak bir iş de değil ama. Ancak içten gelerek yapılırsa halk samimiyeti anlıyor, prim veriyor. Şekil 1'de görüldüğü gibi. Türkiye'de siyaset daha çok büyük gelişmelere gebe, bekleyin. BUGÜN'ü ve bizim köşeyi izlemeye devam edin.

 

Kaynak: TNS, 2000 kişi 18 yaş üstü kır-kent temsili

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.