Livni isteğine ulaşamayacak.

Livni isteğine ulaşamayacak.

Livni,LikudlideriBinyaminNetanyahu'nunCumhurbaşkanına "başbakan adayı" olarak önerilmesinden sonra, koalisyon hükümetine katılmayacağını ve muhalefette kalacaklarını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı ve Kadima partisinin lideri Tzipi Livni, merkez sağın aşırı uçtaki partilerinden İsrail Evimiz'in lideri Avigdor Lieberman'ın Likud lideri Binyamin Netanyahu'yu Cumhurbaşkanına "başbakan adayı" olarak önermesinden sonra, koalisyon hükümetine katılmayacağını ve muhalefette kalacaklarını söyledi.

Livni, Kadima üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, "Bugün, Netanyahu önderliğinde aşırı sağ bir hükümetin temelleri atıldı. Bu, bizim yolumuz değil. Bu hükümette bizi ilgilendiren bir şey yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Şimon Peres, resmi seçim sonuçlarını almasından sonra, parti liderlerinin koalisyonu kurma konusunda kimi başbakan olarak görmek istediklerine ilişkin tavsiyelerini dinlerken, Netanyahu'ya milletvekillerinden gelen desteğin 65'e ulaştığı ifade ediliyor.

Livni ise "Biz bir ümidin alternatifi olmalıyız ve muhalefette kalmalıyız" ifadelerini kullandı. Tzipi Livni'nin partisi Kadima, 10 Şubatta yapılan seçimlerden 28 üye ile çıkmıştı. Cumhurbaşkanı ile öğleden sonra görüşen partilerden İşçi Partisi, Hadaş ve Birleşik Arap Listesi Cumhurbaşkanına herhangi bir isim önerisinde bulunmadı. Sağdaki Ulusal Birlik partisi ise Peres'e, partisinin Netanyahu'yu destekleme kararını iletti. Partiden Uri Ariel, Cumhurbaşkanlığına girişi sırasında, Netanyahu'nun ismini vermeksizin, "Kimi önereceğimizi tahmin edersiniz" diye konuştu.

120 üyeli İsrail parlamentosunda, 61 milletvekilinin desteği, istikrarlı bir hükümet için yeterli sayıyı oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, bugün parti liderleriyle görüşmelerini tamamlamasından sonra, yarın Livni ve Netanyahu'yu çağırması, İsrail'in bundan sonraki hükümetini kurma görevini kime vereceğini netleştirmesi bekleniyor.


habervaktim

Etiketler :