M. Ali Aydınlar'ı İstifaya Götüren Süreç

M. Ali Aydınlar'ı İstifaya Götüren Süreç

Pazartesi günü göreve devam kararı alan ve yeni yol haritası çizen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı M.Ali Aydınlar, dün sürpriz bir şekilde istifa etti.

Aydınlar'ı; CAS Hakemi Kısmet Erkiner'in UEFA'nın TFF aleyhine verdiği savunmayı açıklaması ve Federasyon Hukuk Kurulu'nun bu savunmaları kendisinden gizlemesi istifaya götürdü.

26 Ocak'ta Ankara'da yapılan genel kurulun ardından 58. maddeyi değiştiremediği için istifa sinyali veren, ancak pazartesi günü göreve devam kararı alan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı M.Ali Aydınlar, dün sürpriz bir şekilde görevi bıraktı. Bu karar, şike soruşturması sebebiyle sancılı günler geçiren Türk futbolunu yeni bir kaosun kucağına attı.

TFF Başkanı M.Ali Aydınlar'ın görevi bırakmasının fitili her ne kadar genel kurulda yakılmış olsa da istifanın asıl sebebi, medyadaki bazı yorumcuların Aydınlar'ın şahsına ağır eleştiriler yapması, bazı gazetelerde toplantı kulislerinin deşifre edilmesi ve Göksel Gümüşdağ'ın istifası oldu. Oysa, TFF Yönetim Kurulu pazartesi günü üç saat süren toplantıda 'göreve devam' kararı alırken, izlenecek yol haritasıyla ilgili de önemli adımlar atmıştı. Zira yönetim kurulunun, 26 Ocak'ta yaptıkları genel kurul konuşmasında 'güven tazeleyin' diyen Kulüpler Birliği Başkanı Yıldırım Demirören ve F.Bahçe yöneticilerine de cevap vermiş olması Aydınlar'ın inisiyatifi tamamen eline geçirdiğini gösteriyordu.

Ancak süreç bir anda çok farklı hal aldı. Koç Holding üst düzey yöneticisi olan Kemal Olgaç'ın pazartesi günü Aydınlar'a istifasını sunması, yönetimdeki çözülmeyi başlattı. 26 Ocak'taki genel kurulun ardından kritik pazartesi toplantısında 9 yönetim kurulu üyesi, başkan Aydınlar'a, 'İstifa edelim, çünkü kamuoyunun bize güveni kalmadı.' dedi. Lütfi Arıboğan, Yunus Egemenoğlu, Cüneyt Tanman ve Akif Üstündağ ise bu süreçte istifa etmenin futbolu daha da kaosa götüreceği görüşünü savundu. Sonunda 4 yöneticinin istediği oldu ve Aydınlar yönetimi görevine devam kararı aldı.

M.Ali Aydınlar, pazartesi akşamı bazı spor programlarında şahsına yönelik ağır eleştirilerden olumsuz etkilendi. Daha sonra da CAS Hakemi Kısmet Erkiner'in bir televizyon kanalında, "UEFA, TFF'yi satmıştır. UEFA, 'TFF bize F.Bahçe'yi ihraç edeceğini bildirmeseydi, biz de UEFA olarak Sarı-Lacivertli takımı Şampiyonlar Ligi'nden atmazdık.' dedi." açıklamaları Aydınlar'ı yeni bir karar almanın eşiğine getirdi. Erkiner şu cümlelerle UEFA'nın CAS'taki savunmasını özetlemişti: "UEFA'nın savunmasında 6.3 paragrafında şöyle denmektedir: Şayet TFF delillerden tatmin olmasaydı UEFA'ya F.Bahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden çekmenin erken bir karar olduğunu söyleme hakkına sahipti. TFF, F.Bahçe'yi ihraç edeceğini bildirmeseydi, UEFA Avrupa'dan men etmezdi."

İhaneti gördü, istifa etti

Programı izleyen Aydınlar, sabah federasyon çalışanlarından UEFA'nın bu raporunun doğru olup olmadığını araştırmalarını istedi. TFF hukukçuları konunun doğru olduğunu ve UEFA'nın 6 Eylül ve 3 Kasım tarihlerinde bu ifadeleri TFF'ye gönderdiğini ilettiler. Aydınlar bunu kendisine bir ihanet olarak algıladı ve küplere bindi. Çünkü federasyona UEFA tarafından bildirilen raporların içeriği Aydınlar'dan gizlenmişti. Bu olayda gözler Hukuk Kurulu Başkanı İlhan Helvacı'ya çevrildi.

Peşinden Göksel Gümüşdağ'ın çıkışı geldi. TFF 2. Başkanı Gümüşdağ, Başkan Aydınlar'ı arayarak acilen İcra Kurulu'nu toplayacağını ve istifasını sunacağını söyledi. Gümüşdağ, M.Ali Bey'in ikna çabalarına rağmen istifasını sundu. Bunun üzerine Aydınlar da istifa kararı aldı ve kamuoyuna açıkladı. İcra Kurulu da 27 Şubat'ta genel kurul kararı alarak Hüsnü Güreli'yi geçeci başkan olarak atadı.

27 Şubat'a kadar Güreli'nin başkanlık yapacağı TFF'nin tüm kurulları göreve devam edecek. Şike konusunda karar mercii olan Disiplin Kurulu, soruşturmada adı geçen şahıslardan savunmalarını alma sürecini devam ettirecek. Ancak yeni yönetimle birlikte kurullarda değişikliğe gidilecek. Bu da şike soruşturmasıyla ilgili kararın Nisan'da değil en erken Haziran ayı gibi verilmesi anlamı taşıyor.

 Aydınlar'ın açıklaması

-30 Ocak 2012 tarihinde yapmış olduğumuz TFF Yönetim Kurulu toplantısında, Spor Toto Süper Lig'de yer alan 17 kulübün ısrarları ve talepleri ve kamuoyundan gelen yoğun destek mesajları ile futboldaki kaos ortamının daha da derinleşmemesi için yönetime devam kararı almıştık.

Ancak aynı gün akşamında, bazı spor programlarındaki yorumcuların şahsıma hakarete varan söylemlerinin dozunu artırarak seviyesiz saldırıları, devam etmem konusunda yeniden düşünmeye sevk etti.

Ayrıca dün akşam bir haber kanalında, CAS Hâkimi Sayın Av. Kısmet Erkiner'in açıklamalarını hayretler içerisinde izledim. Derhal bu açıklamaların doğruluğunu araştırdım ve ilgili raporun maalesef Federasyonumuza 6 Eylül ve 3 Kasım tarihlerinde ulaştığını bugün öğrendim. Böylece Sayın Erkiner'in ifadelerinin doğruluğunu tespit etmiş oldum. Kendisine uyarıları nedeniyle teşekkür ederim.

UEFA yetkililerinin bize karşı farklı, CAS'ta farklı tavır almaları, UEFA gibi Avrupa futbolunun çatı örgütü olan bir kuruluşun yapmış olduğu uygulamanın, içinde bulunduğumuz ortamın ne kadar güvensiz ve samimiyetsiz olduğunu gösterdi.

Güven ortamının bulunmadığı, birçok kişi ve kurumun çıkarları nedeniyle etik dışı davranmayı mubah saydığı bir ortama daha fazla tahammül etme imkânım ortadan kalkmıştır.

Gelinen nokta; hayata bakışım, iş yapış biçimim, etik anlayışım ve dünya görüşümle tezat bir görüntü oluşturdu ve böyle bir sürecin içerisinde yer almayarak bazı şeylere dikkat çekebilmenin çok daha önemli olacağı kararına vardım.

Bu nedenle 29 Haziran 2011'de başladığım Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinden istifa ediyorum. Umarım bu çıkışım, Türk futbolunun geleceğini doğru şekillendirmek adına, konuya zarar verenlerin bir kez daha netleştirilebilmesine yardımcı olur ve futbol ailesi, kendisi için en doğru yolu bulur.

Bugüne kadar beni destekleyen tüm kulüp başkanlarına, TFF delegelerine, yazılı ve görsel basına, olumlu eleştirileri ile bize yol gösteren yazarlara ve spor yorumcularına, tüm TFF çalışanları ile özellikle TFF kurullarında görev yapan başkan ve üyelere ve de yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma teşekkür ederim.


YILDIRIM DEMİRÖREN KULÜPLER BİRLİĞİ BAŞKANI: 'Sizin dediğiniz olmaz ben giderim' dedi

Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, şimdi işlerinin daha da zorlaştığını ve 27 Şubat'a kadar yeni gelişmelerin yaşanabileceğini söyledi. Demirören, "Sanıyorum Aydınlar, Kulüpler Birliği olarak 'Güven tazeleyin' dememizin ardından tek başına istifa kararı alarak, 'Sizin dediğinizle olmaz, ben kendim giderim' demek istedi. İlk etapta aklıma bu geliyor." ifadelerini kullandı. Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Aydınlar'ın yeniden ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Sadri Şener, "Şenes Erzik'in başkanlığı olmaz. Çünkü yaşı bir hayli ilerledi. Benim başkanlığı almam da söz konusu değil. En iyisi tekrar Aydınlar'ı ikna etmek." diye konuştu.

HÜSNÜ GÜRELİ TFF BAŞKANI (VEKİL): Kimse panik yapmasın

27 Şubat'ta gerçekleştirilecek seçimli TFF genel kuruluna kadar Futbol Federasyonu'na vekaleten başkanlık yapacak olan icra kurulu üyesi Hüsnü Güreli, Federasyon'u sahipsiz bırakmadıklarını söyledi. Kendisinin ya da diğer arkadaşlarının bu işlerin üstesinden gelebilecek bilgi ve birikime sahip olduklarını vurgulayan Güreli, "Kimse panik yapmasın. Federasyon kongrede daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecek. Önemli olan, Türk futbolunun istikrarı." ifadelerini kullandı. TFF Federasyon üyesi Servet Yardımcı ise Hüsnü Güreli'ye güvenlerinin tam olduğunu kaydetti. TFF Trabzon temsilcisi Erdal Atalay, istifa eden herkesin iyi niyetli olduğunu anlattı.

LUTFİ ARIBOĞAN TFF ESKİ BAŞKAN VEKİLİ: Gerçekleri belgeleri ile paylaşacağım

TFF Başkan Vekilliği görevinden istifa eden Lutfi Arıboğan, çalıştığı sürece işini en iyi şekilde yapmaya gayret sarfettiğini söyledi. TFF'nin internet sitesinde bir açıklama yayımlayan Arıboğan, "Türk futbolunun çok zorlu bir süreçten geçtiği bu dönemde, gerek federasyonumuz, gerekse de şahsımla ilgili yürütülmekte olan spekülasyon, yıpratma çabaları ve saldırılara rağmen, spor adamlığının gerektirdiği gibi görevimi en iyi şekilde sürdürmek için çalıştım. Sistemin önünü açmak üzere görevimden ayrılıyorum." dedi. Arıboğan, sürece dair yaşananlar hakkında gerçekleri ve detayları, belgeleriyle önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağını dile getirdi.

Başkan adayları netlik kazanıyor

TFF Başkanı Aydınlar'ın istifasının ardından gözler 27 Şubat'ta gerçekleştirilecek TFF Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu'na çevrildi. Kulislerde başkan adaylığı için Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın adı ağırlık kazanıyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü koltuğunda oturduğu dönemde herkesin beğenisini kazanan Atalay, Aydınlar'ın göreve geldiği Haziran 2011'deki kongre öncesi kendi tasarrufundan çok kulüplerin isteği doğrultusunda hareket ettiğini vurgulamıştı. Atalay tek adaylı oluşuma katkı sunmak için aday olmamıştı. Trabzonspor eski yöneticilerinden İbrahim Hacıosmanoğlu ise göreve dün resmen talip oldu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.