MACARİSTAN KÜLTÜR GÜNLERİ KAYSERİ'DE DÜZENLENDİ.

MACARİSTAN KÜLTÜR GÜNLERİ KAYSERİ'DE DÜZENLENDİ.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Prof.Dr. Janos Hovari, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı Osman Şahbaz Kayseri'ye gelişlerinde Vali Şerif Yılmaz'ı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Avukat Mehmet Özh

Macaristan Ankara Büyükelçisi Prof.Dr. Janos Hovari, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı Osman Şahbaz Kayseri'ye gelişlerinde önce Vali Şerif Yılmaz'ı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Avukat Mehmet Özhaseki'yi makamında ziyaret ettiler. Akşamki proğrama davet ettiler.
 
Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz'ın ortak girişim ve gayretleriyle ''Macar Kültür Günleri Etkinlikleri'' coşkulu ve geniş katılım ile Kayseri Hilton Hotelinde kutlandı.
 
Kayseri ve çevre illerden gelen katılımcıların yanında Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Avukat Mehmet Özhaseki, Macaristan Ankara Büyükelçisi Prof.Dr.Janos Hovari, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Ak Parti Kayseri İl Başkanı, Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç.Dr.H.Mustafa Palancıoğlu, Kayseri İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, MÜSİAD Kayseri Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar katıldılar.
 
Macaristan'dan ise, önceki Cumhurbaşkanı eşi Schmitt Palne Katalin Makray, defilenin organizatörü ve uluslararası modacı Katalin Hampel, Macar halk müziği sanatçısı Nikoletta Nagy-Füredi, Uluslararsı ünlü piyanist Adrienna Hauser, Fotoğraf sanatçısı Nagy Mary-Anna, Dora Kiss Henezi, Kinga Szönyi, Agnes Hunyadine Dobrovolszky, İldiko Toth,
 
Magdolna Violetta Nagy, Boglarka Emese Czifrak Bersenyi, Zsuzsanna Cseh, Monika Horvath, Jozsef Plisko katıldılar.
 
 
Kayseri'de şimdiye kadar uluslararası alanda görülmemiş sosyal organizasyon gerçekleşti.
 
 
Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz konuşmasınıda, ünlü Macar piyanist Liszt Ferenc'in 18 haziran
 
 1947'de Osmanlı Padişahı Abdulmecid hanın daveti üzerine İstanbul'a geldiği ve sarayda konser verdiğini biliyorsunuzdur. Ben Kayseri'de doğdum, yirmi yıldır Macaristan ile ticari ilişki içerisindeyim.  Ben inanıyorum ki, bu etkinlik iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecektir. Kayseri' liler ve Macar katılımcılar bunun bir başlangıç olduğunu, ve iki ülke arasındaki ticari, kültürel, sosyal ve siyasi ilişkilerin güçleneceğine inanmaktayım. Bugün ben Kayseri'de bayram havası hissediyorum. Bu organizasyonu Kayseri'miz çok daha  çok önceleri hakk ediyordu. İnşallah bundan sonra daha güzellerinin yapılması konusunda Kayseri'lilerin emrindeyim.
 
 
Osmanlı'dan sadece cami, hamam ve türbeler kalmadı. Bugün Macarların dünyaya tanıttıkları yerel Macar halk kıyafetlerinin de kökü Osmanlıya dayanmaktadır.
 
 
Macaristan'dan ise, önceki Cumhurbaşkanı eşi Schmitt Palne Katalin Makray ise; Macaristan'ın geçmiş halk kıyafetlerine, kaftanların köküne ulaştığımızda Osmanlı 'dan bizlere ulaşan kıyafetler olduğunu görüyoruz.Köklerimiz sizin kökleriniz ile aynıya çıkıyor. Osmanlı'dan sadece cami, hamam ve türbeler kalmadı. Bugün Macarların dünyaya tanıttıkları yerel Macar halk kıyafetlerinin de kökü Osmanlıya dayanmaktadır. Şimdi bizler Kayseri'ye zengin Macar kültüründen çok küçük bir parçasını getirdik. Tamamını görmeniz ve hissetmeniz için Macaristan'a davet ediyorum. Macaristan'ın çok derin kültürü var. Macaristan ile Türkiye arasında çok geçmişe dayanan ortak tarihi bulunmaktadır.dedi.
 
Defile gösterisi, Macar Halk müziği sunumu, Piyano resitali, Fotoğraf Sergisi, Macar Yemekleri tadımı sonrasında geceye katkı sağlayan, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz'a Büyükelçi Dr.Janos Hovari, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye Başkonsolos Gabor Kiss, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan'a Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz birer plaket verdiler.
 
Buna karşılık Kayseri'liler de Başkan Özhaseki'den buna benzer bir organizasyonu Kayseri adına Macaristan'da en kısa zaman içerisinde gerçekleştirilmesini talep ettiler.
 
Bu etkinliğinde Macaristan'da ciddi yansıması olacağını ifade ettiler.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.