Macaristan'da Kurban Bayramı Coşkusu

Macaristan'da Kurban Bayramı Coşkusu

Macaristan'in başşehri Budapeşte'de Kurban Bayramı mutlulugu yasanıyor.

Macaristan'da yasayan farkli milletlerden  müslümanlar mescidlere kostu. Budapeste'deki Türkler, Macarlar ve farkli milletten müslümanlar  bircok mescidi tikabasa doldurdu.
 
Budapeste disinda yasayan müslümanlarda Budapeste'ye akin etti.
 
Ailelerin, bu yil Kurban Bayraminin haftasonu tatiline gelmesinden dolayi , okula giden cocuklarini da mescidlere getirme imkanini buldular.
 
Türklerin yogun olarak gittikleri Ganz mescidinde, namaz öncesi Diyanet Islerini Baskanligindan emekli Mehmet Iskilipli hoca Yasini Serif okudu, kurban bayramini konu alan vaaz verdi.
 
Iskilipli hoca tüm müslümanlarain kurban bayramlarini tebrik etti, bayramda dost, akraba ve hastalarin ziyaret edilmesi ve küskünlüklerin kalmamasi gerektigini söyledi.
 
Asiri kalabalik nedeniyle mescide sigmayan cemaat , birbirlerinin sirtlarinda secde yaptilar.
 
Namaz sonrasi Mehmet Iskilipli hocayla birlikte,  Türk Macar Isadamlari Dernegi Baskani ve DEIK - DTIK Avrupa Bölge Baskan Yardimcisi Osman Sahbaz vatandaslarla bayramlasti.
 
Namaz cikisi cemaate yiyecek ikraminda bulunuldu.
 
Bayram namazi sonrasi Budapeste'nin 10.bölgesindeki  ( Kőbánya'daki ) 480 Sehitimizin bulundugu Kozma utca'daki  Újköztemető mezarligi ziyaret edildi.Burada da Yasini Serif ve 
 
dualar okundu.
 
 Birinci Dünya Savasinda 1916- 1917 yillarinda 15.Türk Kolordusundaki sehit olan askerlerimiz, Galicya ve Macaristan'in farkli bölgelerinde defnedi.Sonrasinda sehitlerimizin naaslari 
 
1926 yilinda Budapeste'deki bugünki  Újköztemető'deki yerlerine  nakledi.
 
Sehitlerimizin hemen yaninda bulunan müslüman mezarligi ( Bosnak, Arnavut, Arap, Cinli, Afgan, Türk ,Azeri ve hatta Macar müslüman dahi defnedilmis) da ziyaret edilip, 
 
hep birlikte burada da dualar edildi.
 
Sonrasinda Budapeste'den 50 km.mesafedeki Apaj ve Dabas kasabalarinda ve  farkli yerlerde müslümanlar tarafindan kurbanlar kesildi.Dostlara, yakinlara , ögrencilere ve 
 
Macarlara da dagitildi, ikram edildi.
 
Türkiye'yi aratmayan bu kurban bayrami müslümanlari birbirlerine dahada yaklastirdi, dayanismalarini artirdi.Mutluluklarini artirdi.
 
Ertesi gün (pazartesi) yine herkes isine koyulacak. Kurban  bayrami yine bir günlügüne de olsa Macaristan'da yasayan müslümanlari mutlulukla biraraya getirdi.
macar.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.