Macaristan'daki Müslümanlar Bayramda Budapeşte'de Buluştu

Macaristan'daki Müslümanlar Bayramda Budapeşte'de Buluştu

Macaristan'da yaşayan farklı milletlerden Müslümanlar Kurban Bayramı namazını, hijyen ve sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak Budapeşte'de kıldı.

Macaristan'da yaşayan farklı milletlerden Müslümanlar Kurban Bayramı namazını kılmak ve bayram heyecanını birlikte yaşamak için başkent Budapeşte'ye akın etti.
Sabah erken saatlerden itibaren mescitlere gelen Türkler, Macarlar ve farklı milletten Müslümanlar Budapeşte'deki birçok mescitte seccadelerini yanında getirerek Kurban Bayram namazını, koronavirüs (Covid-19) tedbirleriyle kıldı.
 
Türklerin yoğun olarak gittiği Ganz mescidinde, namaz öncesi TC. Budapeşte Büyükelçiliği Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Koordinatörü ve İmamı Şemsettin Arslan Hocanın birlik, beraberlik ve Kurban bayramı konulu vaaz verdi. Şemseddin Arslan Hoca tüm Müslümanların Kurban bayramlarını tebrik ettikten sonra, bayramda dost, akraba ve hastaların ziyaret edilmesi ve küskünlüklerin kalmaması gerektiğini vurguladı. Müezzinliği ise Şenel Cavrar yaptı.
 
Şemseddin Arslan hocayla birlikte, Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç'da vatandaşlarla bayramlaştı.
 
Budapeşte'den memleketimize, milletimize ve ümmete dualar ve selamlar gönderiyoruz
Fahri Konsolos Osman Şahbaz ise, ''Müslümanların Kurban bayramı mübarek olsun. Rabbim bayramın sevincini ve kurbanın bereketini ülkemize ve insanlığa yaysın. Kötü salgın hastalıklar, afet ve savaşlardan yorgun düşen insanlığa; bereketli ve huzurlu güzel günler görmede Bayramın bir müjde olmasını Allah'tan diliyorum.
 
Mutlu, huzurlu, barış ve esenlik içerisinde bir bayram diliyorum. Macaristan'da aileleriyle, dostlarıyla, yakınlarıyla birlikte ülkemizden uzakta olan bütün vatandaşlarımızı sevgiyle kucaklıyorum. Budapeşte'den memleketimize, milletimize ve ümmete dualar ve selamlar gönderiyoruz. Çok şükür son derece coşkulu ve huzurlu bir Kurban bayramı yaşıyoruz" diye konuştu.
 
Budapeşte’de Şehitlik de Ziyaret Edildi
Ayrıca, Budapeşte’nin 10. Bölgesindeki Kőbánya'da 480 Galiçya Türk şehidimizin bulunduğu Kozma utca Újköztemető mezarlığı ziyaret edildi. 
 
Burada da şehitlere Ali Mercan ve Abdulkadir Özkan hocalar Müslümanların ruhlarına Yasin-i Şerif ve dualar okundu. Şehitlerin hemen yanında bulunan Boşnak, Arap, Arnavut, Çinli, Türk, Afgan, Azeri ve Macar Müslümanların defnedildiği Müslüman mezarlığı da ziyaret edilip, hep birlikte burada da dualar edildi. 
 
Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916- 1917 yıllarında 15. Türk Kolordusunda şehit düşen askerler, Galiçya ve Macaristan’ın farklı bölgelerinde defnedildikten sonra 1926 yılında Budapeşte’deki Újköztemető' mezarlığına nakledildi. 
 
Bayramlaşmaya katılanlar Türkiye'yi aratmayan Kurban bayramı kutlamasının Macaristan'daki Müslümanları birbirlerine daha da yaklaştırdığı ve dayanışmalarını artırdığı tespitinde bulundu. Kurban bayramı bir günlüğüne de olsa Macaristan'da yaşayan Müslümanları mutlulukla bir araya gelmenin hazzı ile kurbanlarını kesmek üzere evlerine ve işlerine döndüler.

kurban-2020-1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum