Maden Kazalarında Avrupa Birincisiyiz

Maden Kazalarında Avrupa Birincisiyiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi Madencilik Sektöründeki Sorunları Araştırma Komisyonu'nun halen taslak halindeki raporu:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Madencilik Sektöründeki Sorunları Araştırma Komisyonu'nun halen taslak halindeki raporunda Türkiye'deki maden kazalarına ilişkin çarpıcı bilgiler yer alıyor. Taslak rapora göre, Türkiye'de 1941 yılından bu yana maden kazalarında toplam 3 bin 712 kişi hayatını kaybetti, 373 bin 484 kişi yaralandı.

Zonguldak'taki maden kazasında 28 işçinin hayatını kaybetmesi üzerine gözler bir kez daha bu sektöre çevrildi. TBMM Madencilik Sektöründeki Sorunları Araştırma Komisyonu'nun taslak raporunda bu konuya ilişkin istatistikli bilgiler yer alıyor. Madencilik sektöründeki ihmal ve kazalarla ilgili davaların çok uzun sürdüğüne dikkat çekilen raporda, konuyla ilgili ihtisaslaşmış mahkemelere gerek olduğu vurgulanıyor.

 

Raporda, Türkiye'de maden kazalarında ölen ve yaralananların sayısı ile ilgili Türkiye Taş Kömürü Kurumu, Maden İşçileri Sendikası, DİSK ve çeşitli üniversitelerce hazırlanmış raporlara atıfta bulunuluyor. Komisyonun taslak raporunda, 1875 yılında gerçekleşen Anadolu'da ilk maden kazasında 1 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

 

Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun verilerine dayandırılan istatistiklere göre, 1941 yılından bu yana maden kazalarında toplam 3 bin 712 kişi hayatını kaybettiği, 373 bin 484 kişinin ise yaralandığı kaydediliyor. 1941 öncesi ölümleri de tahmini olarak ele alan komisyon, madenlerde ölen işçi sayısının 4 binin üzerinde olduğunu düşünüyor.

 

Aynı raporda, Avrupa ülkelerinde yaşanan maden kazalarındaki ölüm oranı yüz binde 20.15. Türkiye'de ise oran yüz binde 92'ye çıkıyor. AB ülkeleri içerisinde Türkiye'nin maden kazalarında Avrupa'da ilk sırada yer aldığı, ikinci sırada ise yüz binde 43 oranı ile Portekiz'in geldiği ifade ediliyor. Türkiye'nin madencilik sektöründeki iş güvenliği açısından AB kriterlerini yakalaması gerektiği dile getiriliyor.

 

Özel sektör tarafından işletilen kömür madenlerinde istihdam edilen işçi sayısının son 15 yılda 4 kat arttığı kaydediliyor. 1995 yılında 10 bin 367 olan özel sektör madenlerinde çalışan işçi sayısının geçen yıl itibariyle 40 bin kişiye çıktığı ancak; iş sağlığı açısından gerekli tedbirlerin tam olarak alınmadığı aktarılıyor.

 

Raporda, devletin madenlerde iş güvenliği noktasında aldığı tedbirlerin üzerinde özel sektör madencilerinin fazla bir katkı vermediği belirtilerek, madenlerdeki denetimin sendikaların ve üniversitelerin katılımı ile yapılması tavsiye ediliyor. (CİHAN)

Etiketler :