Madenciler için Zaman DARALIYOR

Madenciler için Zaman DARALIYOR

Umutlarımız sürüyor ancak geçen her dakika kurtuluşu mucizelere bırakıyor. O açıklama ise Bakan Yıldız'dan geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Tabii ki zaman geçtikçe işçi kardeşimizle alakalı kaygılarımız ve endişelerimiz de artmıyor değil. Bunun söylemek zorundayım” dedi.

Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamayla ilgili 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağındaki işçilerin yakınları ve kamuoyunu kurtarma çalışmaları konusunda sürekli bilgilendirdiklerini söyledi.

Şu anda, denizden eksi 540 metre kadar aşağıda kaya ve taşlardan oluşan bir birikinti oluştuğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

“Göçüğün tahkim edilerek oradan geçme ile alakalı arkadaşlarımız önce oranın havalandırmasını yaptılar. Havalandırmanın ppm değerleri itibarıyla şu anda 600 civarında, çalışılabilecek bir ortam var. En son oradan çıkan arkadaşlarımızla beraber 2,5 metre kadar girmiş durumda. O günkü belki 7-8 metrelik göçüğü mutlaka açmamız lazım ki işçi kardeşlerimize ulaşabilelim. Hem bir yandan işçi yakınlarının acılarını paylaşıyor, bir yandan da işimize devam ediyoruz. O yüzden en son geldiğimiz noktada inşallah bir an önce 5 vardiyada arkadaşlarımız dönüşümlü olarak 2'şer 3'er saatlik çalışmalarla işi daha da hızlandırmaya gayret ediyorlar. Bütün TTK işletmelerinde 300 bin metre yani 300 kilometre çalışılacak alan var. O yüzden burada 2 bin-2 bin 500 metre mesafeden kazanın olduğu noktaya gitmek için yaklaşık 2 bin 500 metrelik mesafe kat ediliyor. O yüzden zor çalışma şartlarında mutlaka tecrübeli kurtarma ekipleri ile beraber bunu bir an önce nihayetlendirmek zorundayız. Ama uzun soluklu ve sabırla yürütmemiz gereken bir çalışma. Tabi ki zaman geçtikçe işçi kardeşimizle alakalı kaygılarımız ve endişelerimiz de artmıyor değil. Bunun söylemek zorundayım. Ama Allah'tan ümit kesilmez. Bizim de çalışmalarımız bu yönde devam ediyor.”

SORULAR

“Kurtarma ile ilgili saat verebiliyor musunuz?”
sorusunu Bakan Yıldız, şöyle yanıtladı:

“Saat veremiyoruz. O göçükten sonra ümit ediyoruz ki daha farklı fazla bir göçük yoktur. Eğer daha fazla ve sayısını bilmediğimiz göçük varsa, bulduğumuz göçük çalışmalarımızı o kadar daha geciktirecektir.”

“Yurt dışından profesyonel arama kurtarma ekibi çağırmayı düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine de Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

“TTK, bırakın yalnızca Türkiye'yi, Avrupa'da da belli bir seviyede ve yeri olan işletmedir. Herhangi bir kazada direkt buradan giderler, 500-600 metre aşağıda yaklaşık 400 tecrübeli elemanla beraber TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın sevk ve idaresiyle bu görevi yapmaktadırlar. Kurtarma ekibinin de sağlığını, sıhhatini düşünerek son derece itinalı çalışma yapılıyor. Kriz masasında 10-12 tecrübeli arkadaşımız var. Yurt dışından destek alacak herhangi durum şu an söz konusu değil, eğer öyle olduğuna inansaydık zaten hiç beklemeden bu arkadaşları da getirirdik. Ama bildiğiniz gibi geçen ay ABD'de oldu, 29 kişi orada öldü.
Madenle alakalı konularda TTK itinalı çalışmasına devam edecek.”

Bakan Yıldız, “Taşeronlaşmadan sonra iş kazaları arttığına” yönelik soruyu ise, “Bu, üzerinden spekülasyon ve siyaset yapılacak konu değildir. Özel sektördeki firmaların, kamu düzeni içerisinde belli bir disiplin altında çalışmak durumundadır. Buraya gelen özel sektör de kamu da olsa elini kolunu sallayarak orada çalışmaya gidemez. Arkadaşların denetimi altındadır. Şu anda eksi 540 kodunda yapılan çalışmalar kömür çalışmaları değil. O açıdan bunun izahını, net gerekçesini şu anda tahminlerde bulunarak spekülasyonlar yaparak değil, ancak oradaki arkadaşlarımız çıkarıldıktan sonra yapılacak çalışmalarla ortaya çıkarılacaktır. O yüzden sabırlı ve temkinli olmamız lazım” diye yanıtladı.

“Böyle bir görüşün yanlış olduğunu söyleyebilir misiniz?” sorusu üzerine de Bakan Yıldız, şöyle dedi:

“TTK'da 6 aylık da 26 yıllık da personel var. Bu yüzden bunların her birisi aldıkları eğitimle beraber mutlaka disipline uyarak çalışmak durumdadırlar. Bu işin şakası yok. Farklı derinliklerde çalışılıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz oksijenli havada değil, orada oluşturulmuş şartlar içinde çalışılıyor. O yüzden bu tür konular bizim görüşümüzün dışındadır.”
Bakan Yıldız'ın konuşması sırasında bazı madenci yakınlarının tepkili oldukları görüldü.

Bu arada, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şafak, MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan ve Kocaeli Milletvekili Cumali Durmuş, kriz masasındaki yetkililerden bilgi aldı.

Öte yandan madende yakını bulunan bir kişinin baygınlık geçirmesi üzerine sağlık ekiplerince ambulansta müdahalesi yapıldı.
 

Etiketler :