Madencilerin kimlikleri belirlenemedi

Madencilerin kimlikleri belirlenemedi

Karadon Maden ocağında 17 Mayıs 2010'daki patlamanın ardından 8 ay sonra cenazeleri çıkartılan Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesedinden alınacak numuneler DNA testi Adli Tıp'a gönderilecek.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgu önünde bekleyen madencilerden Engin Düzcük'ün eşi Hayriye Düzcük'ü teselli etmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Madencilerin cenazesinin bulunamadığı 8 aydır en büyük sıkıntıları kendilerinin çektiğini anlatan Türkmen, şöyle konuştu:

''En azından cesetlerimizi alabildik. Cenazelerimizi en kısa zamanda Adli Tıp Kurumunun kimlik tespitini yapmasının ardından defnedeceğiz. Allah böyle kazaları bir daha yaşatmasın korkunç bir olaydı. Savcının nezaretinde numuneler alınacak, İstanbul ya da Ankara Adli Tıp Kurumuna gönderilecek. Daha önce DNA testi için madencilerin yakınlarından numuneler alınmıştı, onlarla süratli olarak gerekli işlemler yapılacak. Cenazelerimizi kimliklerini tespit etmemizin ardından defnedeceğiz. Adli Tıp Kurumu yetkilileri birkaç gün öncesinden bilgilendirildi. Numuneler ulaşınca seferber olacaklar. Bütün işlemleri takip ediyoruz.''

Ağladığı görülen Hayriye Düzcük de cenazelerin çıktığı için üzülmekle beraber sevinçli olduğunu, tek beklentilerinin gerçekleştiğini kaydetti.

Düzcük'ün amcasının oğlu Ergin Düzcük de madencinin, daha önce açılan ve yaşanan kimlik karışıklığı nedeniyle yanlışlıkla Erdem Alkin'in defnedildiği mezarda toprağa verileceğini belirtti.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan da Düzcük'ün eşi ve yakınlarını teselli etti.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ

İl Sağlık Müdürü Rüstem Albayrak da cenazelere ulaşıldığı haberini almalarının ardından ambulansları gönderdiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Şu anda hastanemizin morgunda bulunan cenazelere, Cumhuriyet savcımızın talimatları doğrultusunda gerekli işlemler yapılacak. Üzerinden çok zaman geçtiği için DNA testleriyle kimlik tespitleri gerçekleşecek. O süre zarfında da cenazeler hastanemizin morgunda bekletilecek. Kesin kimlik tespitleri geldikten sonra cenazeler ailelerine teslim edilecektir.''

DNA örneklerinin ne zaman gönderileceğine yönelik soru üzerine Albayrak, ''Savcımızın yönlendirmesiyle numuneler gönderilecek. Bundan dolayı ne zaman gönderileceğine dair bir şey söyleyemem'' dedi.

Albayrak, sonuçların ne zaman gelebileceği sorusunu ise ''En yakın zamanda gelmesi için tüm yetkililer olarak takibinde olacağız. Bilimsel bir çalışmadır ve belli süresi vardı. Bu sürenin en kısa olması için girişimler yapılacak'' diye yanıtladı.

Bu arada morg girişinde, giriş ve çıkışı kontrol edebilmek için çevik kuvvet barikat oluşturdu.

Etiketler :