Madrid'de Dev Final

Madrid'de Dev Final

Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi 2009-2010 sezonu final maçı İspanya'nın başkenti Madrid'de oynanacak.

Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi 2009-2010 sezonu final maçı Almanya'nın Bayern Münih ile İtalya'nın Inter takımları arasında yarın İspanya'nın başkenti Madrid'de oynanacak.

Santiago Bernabeu Stadı'nda TSİ 21.45'de başlayacak dev maçı İngiliz hakem Howard Webb yönetecek.

Avrupa'nın kulüpler bazında en büyük kupası, ilk kez çarşamba yerine cumartesi günü oynanacak final maçıyla sahibini bulacak.

-Daha önce 4 kez karşılaştılar-

Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde yarın Madrid'de karşılaşacak olan Bayern Münih ile Inter takımları, daha önce Avrupa kupalarında 4 kez karşı karşıya geldi.

Bu 4 karşılaşmanın 2'sini Alman ekibi Bayern Münih kazanırken, İtalya'nın Inter takımı ise 1 kez sahadan galibiyetle ayrıldı. Bir karşılaşma ise berabere sonuçlandı.

İki takım ilk olarak 1988 yılında UEFA Kupası 3. turunda karşılaştı. Münih'teki ilk maçı 2-0 kazanan Inter, Milano'da 3-1 yenilmesine rağmen turu geçen takım oldu.

2006 yılında da Şampiyonlar Ligi'nde eşleşen iki takımın ilk maçını Bayern Münih 2-0 kazanmış, Almanya'daki karşılaşma ise 1-1 berabere sonuçlanmıştı.

-Bayern Münih 3 yıl üst üste kazandı-

Eski Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk finalini 1973-74 sezonunda İspanya'nın Atletico Madrid takımıyla yapan Bayern Münih, 1-1 berabere biten ilk maçın ardından oynanan karşılaşmayı 4-0 kazanarak ilk kez bu kupanın sahibi olmuştu.

Daha sonra finalde 1974-75 sezonunda İngiltere'nin Leeds United takımını 2-0, 1975-76 sezonunda da Fransa'nın Saint Etienne ekibini 1-0 mağlup eden Bayern Münih, böylece 3 yıl üst üste kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Alman ekibi, son şampiyonluğunu ise 2000-2001 sezonunda Şampiyonlar Ligi finalinde Valencia'yı normal süresi 1-1 berabere biten maçta 5-4 penaltılarla yenerek kazandı.

-Dramatik Final-

Bayern Münih, finallerde 3 kez kaybederken, bunların en dramatiği 1998-1999 sezonunda oldu.

Bu sezonda finalde İngiltere'nin Manchester United takımıyla karşılaşan Alman ekibi, 6. dakikada Basler'in golüyle 1-0 öne geçti. 90. dakikaya da 1-0 önde giren Bayern Münih, 90 1. dakikada Sheringam, 90 2'de de Solskjaer'in gollerine engel olamayınca sahadan 2-1 yenik ayrılmış ve Barcelona'daki finalde kupa kutlamalarına hazırlanan taraftarlarını 2 dakikada yediği gollerle hayal kırıklığına uğratmıştı.

Bayern Münih, ayrıca 1981-82 sezonunda İngiltere'nin Aston Villa takımına 1-0, 1986-87 sezonunda da Portekiz'in Porto ekibine 2-1 yenilerek finalde kupaya uzanamamıştı.

-İnter 45 yıldır hasret-

İtalya'nın Inter ekibi ise ''Kupa 1''e tam 45 yıldır hasret kaldı.

En son 1964-65 sezonunda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanan Inter, daha sonraki 45 yıl bu başarısını tekrarlayamadı.

1964-65 sezonunda finalde Portekiz'in Benfica ekibini 1-0 yenerek kupaya uzanan Inter, o tarihten sonra 2 final oynamasına rağmen Kupa 1'i müzesine götüremedi.

Avrupa'nın kulüpler bazındaki en önemli organizasyonunda 4 kez final oynayan Inter, 2 kez kazanırken, 2 kez de kaybetti.

İlk finalinde 1963-64 sezonunda İspanya'nın Real Madrid takımıyla karşılaşan İtalyan ekibi, sahadan 3-1 galip ayrıldı.

Daha sonra 1964-65'te Portekiz'in Benfica takımını finalde 1-0 mağlup eden Inter, 1966-67'de İskoçya'nın Celtic takımına finalde 2-1, 1971-72'de de Hollanda'nın Ajax ekibini 2-0 mağlup oldu.

45 yıldır kupaya hasret kalan Inter, 38 yıl aradan sonra da ''Kupa 1''de final oynama şansını yakaladı.

-Hamit, tarihi maça çıkacak-

Bayern Münih'in Türk futbolcusu Hamit Altıntop, Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde oynayacak ikinci Türk futbolcu olarak tarihe geçecek.

Bu kupada daha önce 2000-2001 sezonunda Bayer Leverkusen'de forma giyen Yıldıray Baştürk, Real Madrid ile oynanan ve 2-1 İspanyol takımının üstünlüğüyle sona eren maçta forma giymiş ve Şampiyonlar Ligi finalinde oynayan ilk Türk olmuştu.

Ayrıca Hamit, Bayern Münih'in kupayı kazanması halinde Şampiyonlar Ligi kupasını kazanan ilk Türk futbolcu olacak.

-Bayern Münih'in kadrosu-

Bayern Münih'in kadrosu şöyle:

Kaleciler: Michael Rensing, Jörg Butt, Thomas Kraft.

Savunma: Daniel Van Buyten, Martin Demichelis, Philipp Lahm, Diego Contento, Holger Badstuber, Christian Lell, Björn Kopplin.

Orta saha: Franck Ribery, Hamit Altıntop, Arjen Robben, Mark van Bommel, Daniel Pranjic, David Alaba, Bastian Schweinsteiger, Anatoliy Tymoschuk.

Forvet: Ivica Olic, Miroslav Klose, Thomas Müller, Mario Gomez.

-Inter'in kadrosu-

Inter'in kadrosunda şu futbolcular yer alıyor:

Kaleciler: Francesco Toldo, Julio Cesar; paolo Orlandoni.

Savunma: Ivan Cordoba, Javier Zanetti, Lucio, Maicon, Marco Materazzi, Walter Samuel, Cristian Chivu, Davide Santon.

Orta Saha: Dejan Stankovic, Ricardo Queresma, Thiago Motta, Wesley Sneijder, Sulley Muntari, Mac Donald Mariga, Esteban Cambiasso.

Forvet: Samuel Eto'o, Diego Milito, Goran Pandev, Mario Balotelli.

Etiketler :