Mahkeme kararı son noktayı koydu

Mahkeme kararı son noktayı koydu

Paralel Yapı’nın emniyet ayağına yapılan operasyonda gözaltına alınanlardan 11’i daha ‘casusluk’tan tutuklandı.

Emniyet’te paralel yapı iddiaları üzerine başlatılan ‘Casusluk’ ve ‘Yasa dışı dinleme’ soruşturmasında kapsamında, Başbakan Erdoğan, Mit Müsteşarı Hakan Fidan, Bakanlar, milletvekilleri, Başbakan danışmanları ile yüzlerce sivil toplum kuruşlarını dinlediği gerekçesiyle 22 Temmuz’da başlayan operasyonda 11 kişi ‘casusluktan’ tutuklandı. Sözde Selam Tevhid Örgütü Soruşturmasında casusluk yapmakla suçlanan Eski İstanbul Terörler Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu ve 11 kişinin tutuklandığı 115 sayfalık mahkeme tutanaklarında şüphelilerin Başbakan Erdoğan’ın çok sayıda devlet büyükleriyle yaptığı görüşmelerinin kayıt altına alındığına dikkat çekildi.

AKABE grubu soruşturması!

Soruşturmaya, Başbakan Erdoğan’ın Danışmanı Mustafa Varank, eski AK Parti Milletvekilleri Hayrettin Çakmak ve Seracettin Karayağız ile Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş’ın da aralarında bulunduğu bazı siyasetçilerin dahil edildiği aktarılan kararda, Hüseyin Avni Yazıcıoğlu’nun eşi Kamile Yazıcıoğlu’nun 4 Mart 2011’de verdiği ifade sonrasında AKABE grubu adı altında bir soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Haliç Kongre Merkezi dinlendi

Kararda  ve bu kapsamda birçok gazeteci, akademisyen ve yazarın öz geçmiş bilgilerinin kaydedilerek soruşturmaya dahil edildiği, 238 kişi hakkında iletişimin tespiti kararı, bazı şüpheliler hakkında da teknik araçla izleme kararı alındığı, 13 vakıf, dernek, kültür merkezi, sosyal tesisler, cami, TV kanalı olmak üzere çeşitli yerlere de teknik araçlarla izleme yapıldığı dile getirildi.

Dinlenilildiği tespit edilen bazı yerler de şunlar: Etlik Muhammediye Cami, Haliç Kongre Merkezi, El Mustafa Medresesi, Estergon Türk Kültür Merkezi,

Tapeler dosyalara girdi

Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Muş Alparslan Üniversitesi de dinlenin de hedef şahıslar üzerinden dinlenildiğinin tespit edildiği kaydedilen kararda, bunlara ilişkin çok sayıda tape ve çözüm tutanağının dosyada mevcut olduğu dile getirildi.

Diplomatik görüşmeler var

Kararda, “T.C Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baş müşaviri olarak görev yapan Sefer Turan’ın konumu itibari ile çok sayıda yabancı görevliler ile yaptığı görüşmelerin dinlendiği, Sefer Turan’ın kullandığı telefonda Başbakan Erdoğan’ın Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un, Filistin Başbakanı İsmail Haniye,  Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’la olmak üzere çok sayıda başka ülke, devlet büyükleri ile yaptığı ve devlet güvenliği açısından gizli kalması gerektiği düşünülen bir takım görüşmelerin tespit edildiği” kaydedildi.

Fidan ‘terör örgütü’ üyesiymiş

Bazı eski milletvekillerinin de dinlenildiğinin belirtildiği kararda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, terör örgütü üyesi gibi gösterilen Mit Müsteşarı Hakan Fidan’ın ‘Emin’ kod adıyla dinlendiği anlatıldı.

Bile bile casusluk yaptılar

Mahkeme 115 sayfalık kararında sanıkların emniyette görev yaptıkları pozisyon ve süreler göz önünü alındığında bu eylemlerin içeriğinin ne olduğunun bilmemelerinin mümkün olmadığına vurgu yaparak, sanıkların ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek’ ve ‘Resmi belgede sahtecilik’ yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmalarına karar verdi. Aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altuntaş, Abdülkadir Ağır, Yurt Atayün, Yunusemre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammet Kayan ile Mehmet Örs’ün bulunduğu 11 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Geciktirme oyunu tuttu

Mahkeme serbest bırakılan ve ifadesi alınamayan 17 kişiden 8’i olan Erkan Ünal, Selman Yuyucu, Ramazan Bolat, Ömer Köse, Osman Özgür Açıkgöz, Oğuzhan Ceylan, Kazım Aksoy ve Gaffur Ataç’ın da aynı suçları işlediğen dair dosyada yeterli delil olduğunu ancak hakimlikte sorgularının alınamadığı gerekçesiyle bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmalarına karar verdi.

Dosyadaki 38 kişi ise yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

HAKİMİN İSYANI:  SORGUYU UZATMAK İÇİN HERŞEYİ YAPTILAR

Hakim İslam Çiçek kararda sorgunun günlerce uzamasına isyan etti. Çiçek, şüphelilere sorguları esnasında avukatların sürekli savunma yaptırmamak için direndiklerini, bu nedenle sağlıklı bir sorgu ortamının kalmadığını, sorguyu gereksiz uzatmak için her yolu denediklerini, artık savunma hakkının kötüye kullanılmaya başlandığını tutanağa geçirdi. Hakim Çiçek’in tutanğa geçen ifadeleri şöyle; “Gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri sürekli talepler olduğu, bu taleplerin reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmektedir.”

ÇÖZÜM SÜRECİ TRAFİĞİNİADIM ADIM İZLEMİŞLER

Kararda açıklanan dinleme trafiğiyle çözüm süreci görüşmelerinin de Paralel yapı tarafından adım adım dinlenildiğinin ortaya çıktı. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in danışmanı Adnan Boynukara’nın dinlendiği, bu kapsamda Adnan Boynukara’ya ait telefondan eski Aadalet Bakanı Sadullah Ergin ile HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın birden çok görüşmelerini, yine Adnan Boynukara ile HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan arasında çok sayıda telefon görüşmelerinin tespit edilip kayıt altına alındığı anlatıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.