Mahkemeler, Kaçmaz'a karşı ayağa kalktı

Mahkemeler, Kaçmaz'a karşı ayağa kalktı

Sincan Hakimi Osman Kaçmaz'ın tüm dinlemeleri deşifre edecek ikinci TİB operasyonuna mahkemelerden sert tepki geldi.

Gümüşhane, Tunceli, Batman ve Şanlıurfa mahkemeleri bu kararı uygulayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise "Dinleme kayıtlarının deşifre edilmesi operasyonları tehlikeye sokar." uyarısında bulundu.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın, dinleme izinlerinin verildiği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yaptırmak istediği ikinci arama, ağır ceza mahkemelerini ayağa kaldırdı. Terör, organize suçlar, narkotik suçlar gibi suçlarla mücadele amacıyla dinleme kararlarına onay veren mahkemeler, TİB'e gönderdikleri yazıda, dinlemelerde gizlilik kararı olduğuna dikkat çekti. Dinlemelerin deşifresine hiçbir şekilde izin verilemeyeceğini bildirdi. Bazı ağır ceza mahkemeleri ise inceleme talebine olumlu cevap verilmesi halinde yasal işlem yapacaklarını bildirdi.

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun şikayeti üzerine Kaçmaz, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin aracılığıyla TİB'de arama yaptırmıştı. Aramada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle bazı kayıtlar alınamadı. Kaçmaz'ın TİB kayıtlarını talep etmesi üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, dinleme yapan kurumlara yazı gönderdi. MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik'e gönderilen yazıda Şimşek, "Takibi yapılan numaralara ilişkin veriler talep ediliyor." dedi.

Şimşek'in, 81 ilde dinleme yapan birimlere gönderdiği yazı üzerine dinlemeye izin veren ağır ceza mahkemeleri TİB'i çok sert bir şekilde uyardı. 50'ye yakın ilin mahkemesi gönderdikleri yazıda, TİB'den alınacak bilgi ve belgelerin devam eden soruşturma ve planlı operasyonları deşifre edebileceğini vurguladı. Gümüşhane, Tunceli, Batman ve Şanlıurfa mahkemeleri Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını infaz eden ve kararları verenler hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Bazı mahkemeler sadece konuyla ilgili verileri alabileceğini savunurken, bir kısmı hiçbir bilgi ve belgenin alınamayacağını bildirdi.

İşte mahkemelerin uyarı yazıları

Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi: CMK ve PVSK'nın ilgili maddelerine göre her türlü bilgi, belge ve hard disk verilemez. Gizliliğin ihlal edilmesi anlamına gelir.

Batman Ağır Ceza Mahkemesi: Her türlü bilgi ve belgenin verilmesi gizliliğin ihlalidir.

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi: Sadece kendi konusuyla ilgili bilgileri alabilir.

Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi: Konusuyla ilgili verileri alabilir. Haricinde alamaz.

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi: Her türlü verinin kopyalanması kısıtlanmalı.

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi: Verilerin kopyalanmasına infaz kabiliyeti bulunmamaktadır. Bu işlem cezai takibe maruz kalacaktır.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi: Dinleme kayıtlarının deşifre edilmesi operasyonları tehlikeye sokar.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi: Kayıtların alınması gizliliğin ihlali anlamına gelir.

ZAMAN

Etiketler :