Mahmud Abbas Ne demek istiyor?

Mahmud Abbas Ne demek istiyor?

Mahmut Abbas Yahudi halkının Filistin topraklarında hakkı olduğunu asla inkâr etmeyeceğini söyledi.

Mahmut Abbas Yahudi halkının Filistin topraklarında hakkı olduğunu asla inkâr etmeyeceğini söyledi.

Abbas bu sözleri, dün Amerika’da Daniel Abrams Ortadoğu’da Barış Merkezi’nde 30 Yahudi lobi lideriyle bir araya geldiği esnada söyledi. Buluşmaya AIPAC ve Anti-İftira Birliği’nden üst düzey yetkililer katıldı.

Görüşmede sorulan sorular yakınlaştırma müzakereleri ve “Filistin tahriki” üzerinde yoğunlaştı. Fetih Yönetimi başkanının yapılan tahriki soruşturmak için takip komitesi kurmaya hazır olduğunu söylediği ancak İsrail’in bunu onaylamadığı aktarıldı.

Aynı şekilde Abbas’ın, kendisinin İsrail Kanal 10 televizyonunda yaptığı gibi Netanyahu’ya Filistin televizyonuyla söyleşi yapmayı önerdiği nakledildi.

Abbas, Çarşamba gecesi yayınlanan televizyon söyleşisinde; Amerikan Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin yakınlaştırma müzakereleri ve özgürlük filosu etrafında yoğunlaştığını açıkladı ve Obama’dan İsrail’in Gazze’deki ambargoyu kaldırması ve uluslar arası soruşturma komisyonuna onay vermesi için baskı yapmasını istediğine aynı zamanda da Filistin uzlaşı olasılığını tartıştıklarına işaret etti.

Abbas’ın görüşmede Obama’ya, sınır ve güvenlik gibi temel konularda ilerleme kaydedilirse doğrudan müzakerelerde de ilerleme kaydedileceği sözünü verdiği ifade edildi.

Abbas, müzakerelerin temeli olarak İsrail’in 4 Haziran 67 sınırı meselesini onaylaması gerektiğini ve belirli bölgelerde takas ya da iki tarafında onaylayacağı basit değişiklikler yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Abbas devamında; İsrail’in Kudüs ve Batı Şeria’da inşaata devam etmesi durumunda durumun yeniden gözden geçirileceğini söyledi.

Abbas özgürlük filosuyla ilgili olarak; İsrail’in bütün bu olanlardan ders çıkarması gerektiğini ve iki düzeyde de çok büyük hata yaptığını -bunlardan birincisi bu gemilerin bölgesel değil uluslar arası sularda olması, ikincisi de yardım malzemesi taşıyan ve silahlı olmayan en az 23 ülkeden vatandaşa saldırması- söyledi.

Filistinlilerin Filistin devletinin başkenti Kudüs’ün olmadığı bir anlaşmayı kabul etmeye hazır olup olmadıkları sorusu üzerine Abbas böyle bir şeyin mümkün olmadığını ve Filistin Yönetimi’nin Kudüs’ün olmadığı bir anlaşmayı imzalamayacağını söyledi.

isra haber

 

Etiketler :