Mahmut Övür, Selahattin Demirtaş'ın vizyon toplantısını yazdı

Mahmut Övür, Selahattin Demirtaş'ın vizyon toplantısını yazdı

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür: 'Gerçekten Demirtaş'ın işi zor

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, bugünkü köşe yazısında HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın vizyon toplantısını ele aldı.

Demirtaş'ın "Yeni yaşam çağrısı" başlığıyla yaptığı konuşmasında verdiği mesajların anlamlı olduğunu fakat konuşmanın genelinde son 12 yılda Türkiye'de hiçbir gelişim izlenmemiş gibi bir hava hakim olduğunu belirten Mahmut Övür, en çok merak edilen şeyin "Kürtlerin ikinci turda kimi destekleyeceği" olduğunu, fakat Demirtaş'ın bu konuda bir açıklama yapmadığını kaydetti.

Selahattin Demirtaş'ın Erdoğan'a dokundukça alkış ve övgü aldığını söyleyen Mahmut Övür, Demirtaş'ın işinin zor olduğunu, çünkü çözüm sürecinin muhatabı olan Erdoğan'a düşman olanların oyunu alacağını kaydetti.

İşte Mahmut Övür'ün bugünkü köşe yazısının ilgili bölümü:

HİÇBİR ŞEY YAPILMAMIŞ GİBİ DAVRANIYORDU

"Önceki gün üç cumhurbaşkanı adayının "vizyon" toplantılarının sonuncusuna katıldım. HDP Adayı Selahattin Demirtaş, İstanbul Şişli Kültür Merkezi'nde basının önüne çıktı. Salona girdiğimde ilk dikkatimi çeken son 30-40 yılda hiç değişmeyen "eski tüfek" sol aktörlerin ön planda olmasıydı. Kadınlar ve gençler çoğunlukta olmasına rağmen salona damgasını vuran ruh, onların ruhuydu. Demirtaş'ın konuşması da o ruhla örtüşen bir konuşmaydı. "Yeni yaşam çağrısı" başlığıyla yaptığı o konuşmanın içinde, "Türkiye'deki bütün halkların, inançların, birlikte birbirine benzemeden özgürce yaşaması" gibi anlamlı ve kulağa hoş gelen genel bir önerme vardı ama bu yaşanan gerçeği anlatmaya yetmiyordu. Sanki son 12 yılda, hatta çözüm süreciyle çatışmasızlığın yaşandığı son iki yılda hiçbir şey yapılmamış, içeride ve dışarıda Kürt meselesinde yeni gelişmeler olmamış, türban sorun olmaktan çıkmamış, azınlık haklarının iadesinde adım atılmamış, çözüm sürecinin yasal altyapısı meclisten geçmemiş, Ermeni taziyesi yayınlanmamış gibi davranıyordu. "

SOL AYDINLARA HOŞ GÖRÜNEN BİR ADAY

"Bir anlamda karşımızda, önüne Türkiyelileşmek perspektifi koyup her çevreden oy almak isteyen, olup bitenlerin hakkını teslim eden bir Kürt siyasi aktöründen çok, CHP tabanına, Gezi çevresine, Erdoğan nefreti üzerinden siyaseti dizayn etmek isteyen sol aydınlara hoş görünen bir aday vardı. Dış politika yaklaşımı da ekonomiye yönelik eleştirileri de 17 Aralık darbesine imza atan paralel yapıya ilişkin söyledikleri de bu aklın bir ürünü."

...

"BU İŞİ ERDOĞAN'I ÇÖZER..."

"O toplantıda gördüğüm kadarıyla Demirtaş'ı solun ve medyanın ilgi odağına oturtan "Türkiyelileşmek isteyen Kürt kimlikli bir siyasetçi" olması değil, Başbakan Erdoğan karşısındaki tutumu... Ona dokundukça alkış ve övgü aldı. Bunu sorulan sorulardan da anlamak mümkün. En çok merak edilen de ikinci turda kimi destekleyeceği. Çözüm süreci nedeniyle ikinci turda Kürtlerin Başbakan Erdoğan'a yöneleceğine kesin gözüyle bakıldığı için medya ısrarla Demirtaş'ın şimdiden bir tavır koymasını istedi. Demirtaş da bu soruları "Biz, birine destek olmak için oy istemiyoruz. Bu yüzden ikinci turda kimseden yana tavır koymayacağız" diyerek geçiştirdi. Gerçekten Demirtaş'ın işi zor... Hem çözüm sürecine sahip çıkacak hem de çözüm sürecinin muhatabı olan ve 100 yıllık Kürt meselesini çözmek için elini taşın altına koyan Başbakan Erdoğan'a düşman olanların oyunu alacak. Salondan ayrılırken, çok kritik bir yıl olan 2012'de Leyla Zana'nın söylediği şu sözü hatırlıyorum: "İnanıyorum bu işi Erdoğan çözer..." O sözle Demirtaş'ın sunduğu vizyonu karşılaştırıyorum. Aradaki farkı 10 Ağustos'ta göreceğiz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.