Mahmutpaşa out, mağazalar in

Mahmutpaşa out, mağazalar in

Dar gelirlinin gözdesi Mahmutpaşa okul alışverişinde pahalı kaldı

Okulların açılmasına yaklaşık 15 gün kala velileri bayramın yanı sıra bir de okul alışverişi derdi sardı. İlköğretime giden bir öğrenciyi tepeden tırnağa giydirmenin bedeni 86 TL'den başlarken, dar gelirli kesimin gözdesi Mahmutpaşa bu yıl okul alışverişlerinde pahalı kaldı.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala, öğrenciler ve velileri için okul alışverişi dönemi başladı. Aynı zamanda semt kırtasiyelerinden büyük alışveriş merkezlerine kadar birçok iş yeri, hem ürün çeşitlilikleriyle hem de fiyatlarıyla müşterilerin ilgisini çekme yarışına girdi. Biz de bu yarışta ödeme yapacak olan veliler için, bu sene çocuklarını ne kadara giydirebileceklerini ve çocuklarının çantalarını ne kadara doldurabileceklerini araştırdık. Mahmutpaşa'daki dükkanlarda, Carrefour'da, Real'de, Metro'da, Çetinkaya'da ve Benetton'daki okul alışverişlerinin yaklaşık fiyatlarını araştırdık. İlköğretime giden bir öğrenciyi tepeden tırnağa giydirmenin bedeli 86'den başlarken, kırtasiye malzemelerinin fiyat toplamının da 30 TL'yi buluyor.

ANLAŞMALI KIRTASİYELERLE BÜYÜKLER'DEN YARA ALDI
Bu seneye kadar adı en uygun fiyatlı okul alışverişi yapılacak yer olarak bilinen Mahmutpaşa, uluslararası alışveriş mağazaları zincirlerine yenildi. Okul kıyafetlerinin toplam fiyatının 86 ile 193 TL arasında değiştiği Mahmutpaşa, esnafın belirttiğine göre, okulların üniformaları sık sık değiştirmesinden, semt kırtasiyelerinin okullarla anlaşarak okula özel üniforma satmasından ve en önemlisi alım gücü yüksek olan büyük alışveriş merkezlerinin okul giyim sektörüne girmesinden dolayı ağır yara aldı.

EN UCUZ UNVANINI ARTIK KAYBETTİ
Mahmutpaşa'ya olan talebin her geçen sene azaldığını ifade eden Erk Çarşı dükkan sahibi Mücahit Er, "Bize rakip olan alışveriş merkezlerinin alım güçleriyle bizimki aynı değil. Biz bin tane ürün alabiliyorsak, onlar konteynır dolusu ürün alabiliyorlar ve daha ucuza satıyorlar" dedi. Bu sebepten Mahmutpaşa, en uygun fiyatlı okul alışveriş yeri olma unvanını kaybetti. Yerini 77.5 ile 113 TL arasında okul için giyim alışverişi fiyatı sunan Carrefour'a bıraktı, hemen arkasına da rakip olarak Real Hipermarketleri'ni aldı.

GELENLERİN YÜZDE 90'I ÖNCE FİYAT SORUYOR
Bülent Konfeksiyon satış görevlisi, okul alışverişlerinde Mahmutpaşa'yı tercih eden müşteri profilini şöyle anlattı: "Kazancı kısıtlı olan, iki veya daha fazla çocuklu aileler geliyor. Müşterilerin yüzde 90'ı okul kıyafetlerinin önce fiyatına sonra kalitesine bakıyor. Müşteriler en fazla 3 parça alarak, kasada en fazla 55-60 TL ödüyor."


OKUL KIYAFETİ SATAN MAĞAZALARIN YÜZDE 80'İ BU İŞTEN VAZGEÇTİ
İlkokul ve lise erkek öğrencilerine okul kıyafeti satan Tuncay Giyim Mağazası, başta İstanbul, Safranbolu, Ankara olmak üzere Türkiye'nin büyük bir bölümüne satış yapıyor. Firma ortağı Ramazan Tuncay'a göre, mağazalarına okul alışverişi için gelen müşterilerin, düşük gelirli aileler olduklarını ve 2 parça ürün alıp, mağazadan çıktıklarını belirtti. Mahmutpaşa'da öğrencilere yönelik satışların eskisi gibi gitmediğini ifade eden Tuncay, "Semtlerdeki kırtasiyelerin okullarla anlaşmalı olarak giyim işine girmeleri Mahmutpaşa giyim sektörünü etkiledi. Hatta bu sene Mahmutpaşa'daki mağazaların yüzde 70-80'i okul kıyafeti satmaktan vazgeçti" dedi.


ÇİZGİ FİLM KARAKTERLİ ÜRÜNLERE TALEP YOĞUN
Toyzz Shop Pazarlama Müdürü Ebru Kuday, çocuklar ve ailelerin lisanslı ürünler denilen çizgi kahramanların olduğu ürünlere ilgi duyduklarını ifade etti. Okul alışverişlerinde öncelikli olarak çanta ve kalem kutusunun geldiğini belirten Kuday, "Kız çocuklar, Hello Kity, Barbie, Winx, Çilek Kız'lı, erkekler ise, Bakugan, Sünger Bob, Spiderman, Cars'lı ürünleri almayı tercih ediyorlar" dedi.

BENETTON'A GİREN EN AZ 250 TL HARCIYOR
Okul alışverişlerine yönelik doğrudan hizmet vermeyen Benetton, okula giyilebilecek lacivert ya da gri renklerdeki pantolon, hırka ve süveterlerle öğrencilerin ilgisini çekiyor. Benetton'un satış sorumlusu Erdal Demiral, mağazayı tercih edenlerin genelde özel okullarda okuyan öğrenciler olduğunu belirterek, "Gelenler yaklaşık 10 parça ürün alıyorlar ve 200-250 TL ödüyorlar" dedi.


HAYIRSEVERLERE YÜZDE 20 İNDİRİM VAR
Okul alışverişine çıkacak olan ailelerin, çanta, suluk, beslenme çantası, ayakkabı çeşitlerini bulabilecekleri Ayakkabı Dünyası'nda çizgi film karakterli ve taraftar gruplu ürünler rafları dolduruyor. Mağaza sorumlusu Akın Yakar, müşterileri arasında kendi çocukları için gelen aileler olmasının dışında, yurtlara, yuvalara bağış yapan hayırsever aileler olduğunun altını çiziyor. Bu şekilde gelen çok aile olmasa da, bağış için gelen müşterilerin 40 ile 60 arasında ürün aldığına işaret eden Yakar, "O kişilere yüzde 20 indirim yapıyoruz, kasada yaklaşık 3.5 milyon ödüyorlar ve aldıklarını yuvalara dağıtıyorlar" dedi.

Etiketler :