Maraş olaylarının 32’nci yıldönümü

Maraş olaylarının 32’nci yıldönümü

Kahramanmaraş’ta bugün düzenlenmesi planlanan kitlesel basın açıklaması öncesinde kanlı olayların tanıkları uyardı: “Provokasyonlara dikkat”

Maraş olaylarının 32’nci yıldönümü- Maraş’ta provokasyon uyarısı

Maraş olaylarının 32’nci yıldönümünde Kahramanmaraş’ta bugün düzenlenmesi planlanan kitlesel basın açıklaması öncesinde kanlı olayların tanıkları uyardı: “Provokasyonlara dikkat”

ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi

12 Eylül darbesinin yolunu açan Maraş Olayları’nın üzerinden 32 yıl geçti. Alevi- Sünni ve sağ-sol çatışması olarak lanse edilen olayların üzerindeki sis perdesi halen tam olarak aralanmadı. Resmi rakamlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği, 176 kişinin de yaralandığı Maraş olaylarının kıvılcımı, Cüneyt Arkın ve Oya Aydoğan’ın başrol oynadığı ‘Güneş Ne Zaman Doğacak’ adlı filmin Maraş Çiçek Sineması’nda gösterime girmesiyle çakıldı. 19 Aralık günü 20.00 seansının sonuna doğru sinema salonunda bomba patlatıldı.

BİR KIVILCIM YETTİ

Ülkücülerin yoğunlukta olduğu sinemaya atılan bomba ile aylardır altyapısı hazırlanan provokasyonun fitili de ateşlenmiş oldu. 20 Aralık’ta bu kez Alevilerin gittiği Akın Kıraathanesi’ne bomba atıldı. Önlenemeyen gerilim 23 Aralık’ta kitlesel olaylara dönüştü. Yüzlerce insan öldü, binin üzerinde insan yaralandı. 552 ev ve 289 işyeri tahrip edildi. 26 Aralık’ta Maraş’ın da içinde bulunduğu 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi.

ÖZEL ARŞİVDEN ÇIKAN TERTİP

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in ölümünün ardından özel arşivinden çıkan 3 Ocak 1979 tarihli bir raporda, Maraş’ın MİT tarafından organize edildiği belgelendi, katliamı örgütleyen dört MİT’çinin isimleri dahi açıkça belirtildi.

PROVOKASYON UYARISI

Maraş’ta yaşanan kanlı olayların 32. yıldönümünde Kahramanmaraş’ta, Alevi Kültür Dernekleri tarafından düzenlenecek miting öncesinde Akit’ten Aslan Değirmenci’ye konuşan olayın tanıkları ise hassas bir dönemden geçen Türkiye’nin provokasyonlardan çok çektiğini belirterek uyarılarda bulundular.

Maraş’ta provokasyonlar başladığında bölgeye gelen ilk heyetin başkanlığını yapan ve kendisini olayların ortasında bulan dönemin AP Kayseri Milletvekili Kemal Doğan, Kahramanmaraş eski milletvekili Ökkeş Şendiller ve etkinliği düzenleyecek olan Alevi Kültür Dernekleri Kahramanmaraş Şube Başkanı Ünal Ateş, Maraş olayları konusunda, “Oyuncular farklı olsa da senaryo hep aynı. Kaç kere sahnelendi sayısını bile hatırlamıyoruz” görüşünde birleşirken, “Maraş olaylarının yıl dönümünde Türkiye’ye birlik ve beraberlik mesajları verilmelidir. İnsanlar sağcı-solcu, Sunni-Alevi diye yıllarca kamplara bölünerek karşı karşıya getirildi. Kaybeden hepimiz, kazanan ise hep karanlık güçler oldu. Hepimiz uyanık olmak durumundayız. Birlikte olarak tertipleri bozmalıyız” uyarısında bulundular.

“HEPİMİZ BİR OLALIM”

Etkinliği düzenleyecek olan Alevi Kültür Dernekleri Kahramanmaraş Şube Başkanı Ünal Ateş ayrıca, Maraş Olayları’nın yıldönümünde, ilde gerçekleştirecekleri anma etkinliğinin ‘ayrıştırma toplantısı’ olmadığını söyledi. Ateş, “Etkinlik, kardeşlik, birlik ve bütünlük için yapılacak” dedi.

EMNİYET ALARMDA

Konuyu yakından takip eden emniyet birimleri, insanları sağduyulu hareket etmeleri ve provakasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı. Malatya, Gaziantep gibi Kahramanmaraş’ın çevre illerinin yanı sıra İstanbul’dan gelecek bazı grupların miting esnasında sloganlar atarak ortamı gereceği, taş atacağı ve hatta şehri karıştıracağını belirten yetkililer, geniş çaplı tedbir aldıklarını belirtti.

 AABK Genel Başkanı Öker serbest bırakıldı

 Öte yandan Maraş olaylarının 32. yıldönümü dolayısıyla Kahramanmaraş’ta düzenlenecek basın açıklamasına katılmak üzere Almanya’dan geldiği Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, ifadesinin alınmasının ardıdan serbest bırakıldı. Öker’in, bugün Kahramanmaraş’ta düzenlenecek basın açıklamasına katılacağı bildirildi.

 Yeni Akit

Etiketler :