Marmara ile Karadeniz birleşiyor!

Marmara ile Karadeniz birleşiyor!

İlk defa Kanuni Sultan Süleyman tarafından ele alınan, Marmara ile Karadeniz’in kanal yoluyla birleştirilmesi, start alacak.

İlk defa Kanuni Sultan Süleyman tarafından ele alınan, yıllar sonra Sakarya Valiliği tarafından 1999 yılında yeniden masaya yatırılan, Marmara ile Karadeniz’in kanal yoluyla birleştirilmesini öngören proje önümüzdeki yıllarda start alacak.

PADİŞAHLARIN LİSTESİNDEYDİ

Mimar Sinan’ın planlarını çıkardığı projenin çalışmaları daha sonra savaşlar nedeniyle durduruldu. Sultan III. Murad tarafından 1591 yılında yeniden keşifleri yapılan proje, Sultan IV. Mehmed, Sultan III. Mustafa, Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde de gündeme getirildi.

RAPORLAR DPT’YE GÖNDERİLDİ

Daha sonraki yıllarda geliştirilerek Karadeniz’i Marmara’ya bağlayan proje halini alan çalışma, 1999’da yeniden masaya yatırıldı.

SUNİ KANAL AÇILACAK

Sakarya Valiliği’nin isteği üzerine bir grup bilim adamı fizibilite raporu hazırladı, ancak konu 17 Ağustos Marmara Depremi nedeniyle gündemden düştü. Proje, 2000’li yıllarda tekrar tartışıldı ve raporlar DPT’ye gönderildi. 98 kilometrelik kısmı Sakarya Nehri’nden, 42 kilometrelik kısmı da Sapanca Gölü havzasından geçecek olan yolun güzergâhı belirlenerek, suni bir kanal için kollar sıvandı.

PROJE gerçekleşirse neler olacak?

Asırlar önce planlanmış olan projenin gerçekleştirilmesi halinde tahmini sonuçları şöyle olacak:

** İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi trafiğinin azalmasını sağlayacak.

** Marmara limanlarındaki sıkışıklığı hafifletecek.

** Bölgedeki karayolu trafiğini azaltacak.

** Bölgenin ticaret, sanayi ve turizminin gelişmesine katkıları olacak.

** Askeri açıdan ülke savunmasına olumlu etkileri olacak.

** Sanayi ve ticaret sahalarının İstanbul’un doğusuna kaymasını sağlayarak, merkezdeki yoğunluğu hafifletecek.

Etiketler :