Marmara'da faciadan dönüldü

Marmara'da faciadan dönüldü

Marmara Denizi'nde dün sabah saatlerinde yaşanan kaza yürekleri ağza getirdi.

 Bursa-İstanbul seferini yapan Osmangazi-1 feribotu ile Ro-Ro UND Ege isimli gemi Sivriada'nın 3,5 mil güneybatısında birbirine sürttü.

Osmangazi feribotunda bulunan 830 yolcunun büyük tehlike atlattığı kaza, feribot kaptanının dikkati sayesinde faciaya dönmeden önlendi. Kazayı küçük hasarla atlatan feribot yoluna devam ederek yolcularını Yenikapı iskelesin- de tahliye etti. Ro-Ro gemisi ise Pen- dik Limanı'na çekildi.

Bursa Güzelyalı'dan İstanbul'a 07.30'da hareket eden "Osmangazi-1'' adlı feribot 08.45 sularında Pendik Limanı'na gitmekte olan Amerikan KKR firmasına ait "UND Ege'' isimli Ro-Ro gemisi ile sürtüştü. Sivriada'nın 3,5 mil güneybatısında yaşanan kaza sonucunda her iki deniz aracında da hafif maddî hasar oluştu. Kazanın ardından 830 yolcu ve 150 araç taşıyan "Osmangazi-1'' feribotu, Yenikapı İskelesi'ne ulaşarak yolcuları güvenli bir şekilde tahliye etti. Ro-Ro gemisi ise Pendik Limanı'na çekildi. Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü kurallarına göre diğer gemiyi sancak tarafında gören gemi ona yol vermek zorunda. Kazada Ro-Ro gemisinin İDO feribotunu sancak tarafında gördüğü ancak yol vermediği öğrenildi. Geminin manevra yapabilmesi için gerekli açının kalıp kalmadığı yapılacak tahkikattan sonra ortaya çıkacak. Çarpışmayla ilgili Gemi Trafik Hizmetleri'nin radar kayıtları incelenecek. Kazayla ilgili İstanbul Valiliği, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve İstanbul Liman Başkanlığı inceleme başlattı. Denizcilik Müsteşarlığı da araştırma komisyonu gönderdi.

Ro-Ro gemisinin İDO feribotuna sol ön kısımdan çarptığını belirten 75 yaşındaki Nizami Erim, "Eğer gemi bizim feribota ortadan vursaydı çok kötü sonuçlar doğurabilirdi. Allah korudu. Ro-Ro gemisi çok dengesiz geldi. Bunu bütün yolcular gördü." diye konuştu.

İDO yetkilileri de kazada geçiş üstünlüğünün Osmangazi-1 feribotunda olduğunu savunuyor. İDO Basın Müşavirliği'nden alınan bilgilere göre kazayı hafif maddi hasarla atlatan Osmangazi-1 feribotu ve 30 yıllık kaptan Vural Erol, Libya'da yaşanan olaylardan sonra Türklerin tahliyesi için görevlendirilmiş. İstanbul-Bursa arası sefer yapan feribot, sol iskelesindeki hasardan dolayı hafta sonuna kadar hizmet veremeyecek. Onun yerine Turgut Özal Gemisi sefer yapacak. Sigorta şirketlerinin eksperleri de incelemelerine başladı. Ayrıca, Ro-Ro gemisinin daha önce Adriyatik'te de büyük bir kazaya neden olduğu, edinilen bilgiler arasında. Öte yandan kazayla ilgili Ro-Ro UND'nin iletişim ajansı yetkilileri, kazanın Deniz Müsteşarlığı tarafından incelendiğini, dolayısıyla herhangi bir açıklama yapamayacaklarını belirtti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.