Marmaray'da son test sürüşü

Marmaray'da son test sürüşü

Ulaştırma Bakanı 29 Ekim'deki açılıştan önce Marmaray'ı medya temsilcilerine gezdirdi.

Şimdilik Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Kazlıçeşme istasyonlarından oluşan Marmaray'la iki kıta arası seyahat süresi 4 dakikaya düşüyor. Marmaray, ters yöne iki akıntının olduğu Boğaz'da, yüzeyin 60 metre derinliğinde 13,6 kilometrelik bir güzergahtan oluşuyor. Ayrıca dünyanın en derin batırma tüp tüneli olma özelliğine sahip.

Denizde deprem, altüst akıntıları ve gemi trafiği düşünüldüğünde emniyet açısından ciddi riskler taşıyan proje için alınan önlemler, akla gelebilecek her türlü riski sıfıra indiriyor.

SU SIZINTISI DURUMU

Deniz tabanı sıvılaşma riskine sahip bir gölge tespit edildi. Bunun üzerine çimento enjeksiyonlu kolonlar yerlştirildi ve zemin taşlaştırıldı. Yani tüplerin altında kayaya dönüşen bir zemin oluştu. Bununla birlikte, denizin altına yerleştirilen 11 tüp, Bakan Yıldırım'ın tabiriyle contalarla birleştirildi. Bu contoların su sızdırma riskini tamamen önlediği söyleniyor.

TÜNELLER DEPREM SIRASINDA DANS EDECEK

Marmaray, 7.5 şiddetindeki depreme dayanıklı malzeme ve teknolojiyle inşa edildi. Ayrıca deprem durumunda contaların arasına birlikte hareket etmelerini sağlayan ekipmanlar da yerleştirildi. Deprem hareketi algılanır algılanmaz Kandilli'deki deprem enstitüsüne sinyal yollanacak. Aynı zamanda ana kumanda merkezine sinyal gidecek. Hatta bir tren varsa, en yakın istasyona varması sağlanacak.

YANGIN RİSKİ

Herhangi bir tünelde yangın ve benzeri durumlarla karşılaşıldığında trenden inerek en yakın istasyona ulaşılabilmesi için 1.5 metre genişliğinde yürüme bantları oluşturuldu.

BİLET FİYATLARI

Bakan Yıldırım medya temsilcilerine Marmaray'ın geçiş ücretini de açıkladı. Buna göre Tam bilet fiyatı 1.95 TL, öğrenci bilet fiyatı ise 1.40 TL olacak. Marmaray'a binmek için özel geçiş kartlarının yanı sıra İstanbulkartlar da kullanılabilecek.

MARMARAY DENEYİMİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 29 Ekim'deki açılıştan önce Marmaray'ı medya temsilcilerine gezdirdi. Binali Yıldırım ve heyeti tarafından yapılan brifingin ardından Yenikapı'dan Üsküdar'a geçmek için Marmaray hattına inildi. İlk olarak tüp hattının ortasında acil durumlarda yolcuların tahliyesi için dizayn edilen yürüme bandında mola verildi. İnternetin çektiği 60 metre derinlikte sosyal medyada fotoğraflar paylaşıldı.

Daha sonra varış noktası Üsküdar'da yeryüzüne çıkılarak incelemelerde bulunuldu.

ENSONHABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.