'Maskeliler'i izleyin

'Maskeliler'i izleyin

İsrailli yazarın gözünden Filistin dramı, İstanbul Büyükşehir Tiyatrolarında oynuyor.Filistin ailesini anlatan etkileyici bir oyun

Acılarımızın henüz taze olduğu bir zamanda; 1990 Filistin işgalinde bir Filistin ailesini anlatan etkileyici bir oyun Maskeliler. Savaşın vahşet yönünün ötesinde ailelerin nasıl paramparça olduklarını yaşam ile ölüm arasındaki hayatın insanlardan neleri alıp nelerle karşılaştırdıklarının ipuçlarını veriyor. Savaş haritasının içine o kadar yaklaşıyor ki oyun; Filistin köylerinden birinin tavuk mezbahasında geçiyor. Beş parmağın hepsi nasıl farklı şekilde ise aynı anne babadan olan 4 kardeşin ne kadar farklı karakterde olabileceklerini kanıtlar gibi. Füzelerin gölgesinde kardeşlik nasıl olur onu gösteriyor inceden.

Filistinli üç kardeş, İsrail tarafından işgal edilmiş bir köyde gizlice buluşurlar. Kardeşlerden en büyüğü Tel Aviv'de işgalci İsraillilerin yanında çalışmakta ve onlar için Filistin'den bilgi taşımaktadır. Ortanca kardeş dağlara çıkmış savaşmayı seçerken, diğer kardeşte evde kalarak İsrailli askerler tarafından kötürüm bırakılmış olan en ufak kardeşine bakmak zorunda kalmıştır. Ve oyun bu üç kardeş arasında döner. Ve oyunun sonunda savaşın acı yönü gözler önüne serilir. Sevilenleri her zaman düşmanlar öldürmeyebilir…

Maskeliler 1964 yılında İsrail'de doğan Ilan Hatsor tarafından yazılmış. Tel Aviv Üniversitesinde oyun yazarlığı ve yönetmenlik dallarında eğitim almış.1990 yılında ilk yazdığı oyun olan Maskeliler, büyük bir ilgi görmüş. İsrailli bir yazarın böyle bir oyun yazması oyunu daha ilginç bir hale getirmektedir.

Maskelilerin yönetmenliğini Taner Barlas yaparken, Halit rolünde Serdar Orçin, Naim rolünde Levent Üzümcü, Davut rolünde de Mehmet Gürhan oynamaktadır. Oyunda müziğe hiç yer verilmezken, dekor tasarımında Duygu Sağıroğlu'nu tebrik etmek gerektiğini düşünüyorum.

İstanbul Büyük Şehir Tiyatrolarında gösterimde olan oyuna, vaktimizin müsait olduğu ölçüde izlenmeli. Oyunda geçen bir bölüm ile yazıma son veriyorum. Allah'a emanet olalım dostlar.

"İsrailliler her zaman diz hizasına ateş ederler. Ama çocukların başları diz hizasındadır."

Ömer Faruk Akari/Dünya Bizim
bilgibulteni@gmail.com

Etiketler :