Masonları sarsan yolsuzluk davası

Masonları sarsan yolsuzluk davası

Masonlara ikinci yolsuzluk davası açıldı. Bu kez içinde 3 ‘büyük üstad’ın bulunduğu 22 mason, 216 bin TL’lik vurgunla suçlanıyor.

Eski Üstad Kaya Paşakay’ın trilyonluk yolsuzluk sürerken, masonlar ikinci bir davayla sarsıldı. Gazete Habertürk’ten Özlem Yılmaz’ın haberine göre, Mülkiye müfettişleri İzmir’deki bina tadilatında 216 bin TL fazla ödeme yapıldığını tespit edince 22 mason hakkında dava açıldı.

BÜYÜK ÜSTADIN İSTİFASI

7 yıla kadar hapsi istenenler arasında Büyük Üstad Salih Evcilerli ile eski büyük üstadlar Asım Akin ve Kaya Paşakay da var. Davayla masonlar karıştı. Asım Akin "Masonik gururuma yediremem" diye istifa etti.

Mason camiası derneğin milyonlarca lirasını kişisel amaçları için kullanmakla suçlanan eski Büyük üstad Kaya Paşakay’ın şokunu atlatamadan yeni bir yolsuzluk iddiasıyla sarsıldı. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Büyük Üstadı Salih Evcilerli, ‘Ankara Vadisi’ Başkanı Ayhan İnal ve ‘İzmir Vadisi’ Başkanı Haluk Kayhaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 22 yönetici hakkında ‘hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı.

MÜFETTİŞLER BELİRLEDİ

İddianameye göre, yönetim kurulu kararı üzerine derneği İzmir’deki binalarında yapılması düşünülen tadilat ve dekorasyonla ilgili olarak İstanbul’daki 3 firmadan teklif alındı. Gürmaş İnşaat firması 417 bin TL’lik ihaleyi aldı ve sözleşme yapıldı.

İşleri yapımı sırasında İnşaat Emlak Komitesi Başkanı Mehmet Saim İzli tarafından hazırlanan ek keşif ile yapılacak ilave işler belirlendi. Bu ek işler de 32 bin 550 TL karşılığında aynı şirkete verildi. Gürmaj İnşaat’a toplam 531 bin 649 TL ödendi. Başmüfetişlerce bilirkişi olarak atanan inşaat mühendisi Hasan Bozkır’ın verdiği raporda piyasa fiyatları incelendiğinde 2005’te yaptırılan onarım işleri için firmaya 216 bin 82 TL fazla ödeme yapıldığı tespit edildi. Yöneticilerin 1 yıldan 7 yıla kadar hapsi isteniyor.

MAİL ZİNCİRİ

Türkiye genelinde Ankara, İstanbul ve İzmir ‘vadileri’ başta olmak üzere 204 locaya kayıtlı yaklaşık 15 bin mason bulunuyor. Locanın yıllık 7 milyon TL’lik bütçesinin olduğu iddia ediliyor. İkinci yolsuzluk davasıyla sarsılan masonlar arasında mail zinciri kuruldu. Yaklaşık 5 bin masona ulaşan mail trafiğinde yöneticilerin yolsuzluğa göz yumdukları belirtildi. Verdikleri aidatların yolsuzluk amacıyla kullanılmasına öfkelenen masonlar özellikle üstad Salih Evcilerli, Ayhan İnal ve Haluk Kahyaoğlu’nun istifasını istedi.

Etiketler :