Mavi gün batımı görüntülendi

Mavi gün batımı görüntülendi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars keşif aracı Opportunity'nin Kasım'da kaydettiği gün batımı ve Güneş tutulması görüntülerini yayınladı. Güneş'in batarken mavi renk alması dikkat çekiyor.

Kızıl gezegendeki gün batımı görüntüleri, 3 değişik filtre kullanan Opportunity'nin panaromik kamerasıyla 4 ve 5 Kasım'da çektiği fotoğraflardan oluşturuldu. Bilim adamları, Güneş'in batışı sırasında keşif aracının 17 dakika boyunca fotoğraf çektiğini bildirdi.

Texas A&M Üniversitesi'nden bilim adamı Mark Lemmon, "Bu görüntüler bize yabancı bir gezegendeki gün batımının neye benzeyebileceği yönünde eşsiz bilgiler veriyor" dedi. Aynı zamanda Opportunity ekibinde olan Lemmon, atmosferdeki toz parçacıklarının Mars gökyüzünü kırmızı renge bürüdüğünü, Güneş'e ise mavimsi bir parıltı verdiğini söyledi.

Keşif aracı, 9 Kasım'da Mars'ta meydana gelen bir güneş tutulmasını da görüntüledi. Mars'ın iki uydusundan birisi olan Phobos, Güneş'in önünden geçerken görülüyor. Her iki uydunun da küçük boyutları sebebiyle Dünya'da yaşanan tam Güneş tutulmasını gerçekleştirmeleri mümkün değil. Bu nedenle Mars'ta ancak kısmi Güneş tutulması oluşuyor.

İkizi Spirit ile 2004'ten bu yana Mars'ta keşiflerini sürdüren Opportunity aracı, bu süre içerisinde kızıl gezegende 26 kilometre yol kat etti. Görevi, NASA bünyesinde Pasadena'da bulunan Jet Tahriki Laboratuarı yrütüyor.

CİHAN

 

Etiketler :