"Mebus ve Şair: Mehmet Akif Ersoy" sergisi bugün açılıyor

"Mebus ve Şair: Mehmet Akif Ersoy" sergisi bugün açılıyor

Sergi ve sergi için hazırlanan katalog, Mehmet Akif Ersoy'un çok fazla bilinmeyen mebus kişiliği ile şiirlerine, Milli Mücadele'deki rolü, ailesi, entelektüel çevresi ve hayatına ışık tutacak.

İSTANBUL (AA) - İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümüne özel Zeytinburnu Belediyesi tarafından TBMM ile Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı işbirliğiyle "Mebus ve Şair: Mehmet Akif Ersoy" sergisi bugün ziyarete açılıyor.

Küratörlüğünü Ömer Faruk Şerifoğlu'nun üstlendiği sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, TBMM'nin kararıyla 2021 yılının "İstiklal Marşı Yılı" ilan edildiğini hatırlattı.

Arısoy, kendilerinin de bu anlamda böyle özel ve geniş kapsamlı bir sergi açtıklarını belirterek, serginin 16 Mayıs'a kadar Kazlıçeşme Sanat'ta kadar görülebileceğini söyledi.

- Mehmet Akif Ersoy'la ilgili birçok eser ilk kez sergilenecek

Sergide İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'la ilgili birçok objenin ilk kez sergileneceğine işaret eden Arısoy, "Bunlardan bir kısmı bu sergiye özel üretilmiş sanat eserleri. Ressamlar, hattatlar bu sergiye özel çalışmalar yaptılar. Bu sergiyi biz Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı ile yıllarını Mehmet Akif'le ilgili belgeleri toplamakla geçiren Mehmet Rüyan Soydan'la işbirliğiyle yapıyoruz. O bakımdan bu serginin, diğer sergilere göre daha iyi ve güzel olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Ömer Arısoy, Kurtuluş Savaşı'nın bu toprakları vatan yapan önemli olaylardan birisi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İstiklal Marşı da İstiklal Harbi'nin bir tür manifestosudur. Türk milletinin verdiği bu büyük mücadelenin somutlaşmış halidir. İstiklal Marşı'nın Meclis'te kabulünün hikayesini de hepimiz biliriz. Yarışma ilan edilmiştir. Fakat Mehmet Akif, sonucunda ödül olması dolayısıyla bu yarışmaya katılmaz. Daha sonra katılmadığı anlaşılınca dönemin Milli Eğitim Bakanının ricasıyla İstiklal Marşı yazmaya davet edilir ve Akif'in bu 10 kıtalık İstiklal Marşı, TBMM'de ayakta defalarca okunarak, alkışlanarak kabul edilir. Gerçekten bu 100. yıl, TBMM'nin de kararıyla İstiklal Marşı'nın daha çok anlaşılması, İstiklal Harbi ruhunun daha geniş kitlelere kavuşması bakımından iyi bir vesile olacaktır. Bu bakımdan biz İstiklal Marşı yılına katkı vermekten çok memnunuz."

- "Sergiye ilişkin çok geniş kapsamlı bir katalog hazırlandı"

Sergideki eserlere de değinen Arısoy, "Mehmet Akif'in hemen vefatından sonra alındığını bildiğimiz rölyef çalışması bir büst var. Çok sayıda irili, ufaklı fotoğraf belgesi var. Çünkü Rüyan Soydan, Mehmet Akif'le ilgili efemeralara henüz ilgi yokken, daha başlangıçta koleksiyon toplamış ve şimdi de Mehmet Akif Vakfı ile bu çabasını taçlandırmış bir kişi. Burayı ziyaret eden kişilerin büyük bir sürprizle karşılaşacaklarını söylemek de istiyorum." ifadelerini kullandı.

Arısoy, sergi vesilesiyle ziyaretçilerin Mehmet Akif Ersoy'u birçok yönüyle tanıyabileceklerine de dikkati çekerek, "Mehmet Akif'in bilinen ilk fotoğrafından, hastalığında son çekilen fotoğrafına kadar bütün hayatı sergide gözlenebilecek. Cenazesine dair bilinen tek fotoğraf gazete kupüründen alınan bir fotoğraftı. Biz burada o fotoğrafın orijinalini büyüttük. Bu sergiye ilişkin çok geniş kapsamlı, kalıcı bir eser olarak da bir katalog hazırlandı." şeklinde konuştu.

Sergi için hazırlanan katalog da Mehmet Akif Ersoy'un çok fazla bilinmeyen mebus kişiliği ile şiirlerine, Milli Mücadele'deki rolü, ailesi, entelektüel çevresi ve yaşamına ışık tutacak.

Çok sayıda uzman tarihçinin hazırladığı bu eserde ayrıca Mehmet Akif Ersoy'un bazı resimleri ilk kez okurların dikkatine sunulacak.

Sergi ise bugün TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop, Mehmet Akif Ersoy'un ailesi ve onunla ilgili çalışmalar yapan kültür-sanat dünyasından birçok ismin katılımıyla açılacak.

 




Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.