Meclis AKINCI'YI SECTİ

Meclis AKINCI'YI SECTİ

TBMM'de Anayasa Mahkemesi'ne Barolar Birliği kontenjanından 1 üye seçimi yaptı. Celal Mümtaz Akıncı, Ali Dilber ile Sait Sever'in katıldığı oylamada ilk turda seçilen olmadı. İkinci turda Akıncı seçildi...

 

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği gereği, baro başkanlarının avukatlar arasından gösterdiği üç adaydan birinin Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçimine ilişkin oylamaya başlandı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil yönetiminde toplanan Genel Kurulda gündem dışı konuşmalar ve MHP'nin grup önerisi üzerindeki görüşmelerin ardından seçime geçildi.

Milletvekilleri, Türkiye Barolar Birliğinde yapılan seçimlerde en çok oy alan Celal Mümtaz Akıncı, Ali Dilber ile Sait Sever için oy kullanacak.

Kupalara, tercih edilen adayın adı yazılı oy pusulası atılarak yapılacak gizli oylamanın ilk turunda üye tamsayısının (550) üçte ikisi (367), ikinci oylamada ise salt çoğunluk (276) aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek.

Anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'ye çıkarılmıştı. Bu kapsamda Sayıştay Genel Kurulunca gösterilen üç adaydan Hicabi Dursun, geçen hafta TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti.

Bugünkü oylamayla TBMM'deki üye seçimleri tamamlanacak.

İLK TUR SEÇİMLERİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin ilk turundan sonuç alınamadı.

İlk oylamada, baro başkanlarının avukatlar arasından gösterdiği adaylardan Celal Mümtaz Akıncı (242), Ali Dilber (9) ile Sait Sever (61 ) oy aldı. 353 milletvekilinin katıldığı oylamada 16 oy boş çıktı, 25 oy da geçersiz sayıldı.

Hiçbir aday ilk turda seçilebilmek için gereken üçte iki (367) oy sayısına ulaşamadığı için ikinci tur oylamaya geçildi. İkinci turda üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan aday Anayasa Mahkemesi üyesi olacak.

İkinci oylamada salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek.

Etiketler :