Meclis'te PKK kavgası

Meclis'te PKK kavgası

Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmesine BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun tartışması damga vurdu.

Meclis'te bugün gerçekleşen Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmesine BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun tartışması damga vurdu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "1993 yılından 1995 yılına, 1995’ten de 1999 yılına ve bugüne kadar devletin ilgili kademelerinde PKK ile görüşme ve diyalog olduğunu" iddia etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2011 yılı bütçelerinin görüşülmesine devam ediliyor.

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yaptığı 75 sayfalık sunumda, teröre sadece 2 sayfa ayrılmış olmasının şaşkınlık verici olduğunu ifade ederek, "Demek ki bu olay bütünün 36’da 1’i oranında Bakanlık gündeminde yer alıyor" dedi.

Demokratik açılıma ilişkin çalışmaların sürdüğünün görüldüğünü belirten Kutluata, "(Açılım süreci) diye bir konuyu üzerinize aldınız. Ondan sonra kafalar karıştı. Şu anda sürecin sürdüğünü görüyoruz. Bununla ilgili Anayasa değişikliği dahil, her türlü çalışma yapılıyor. Öbür taraftan terörle müzakere masasına oturulduğunu herkes konuşuyor. Bu işin başında yaptığınız açıklamada, ’Anayasa değişikliği gündemimizde yok ama halktan da çok büyük bir talep var’ demiştiniz. Gündemde bir Anayasa değişikliği varmış ki referanduma gittik. Bu halka daha en baştan söylenseydi daha iyi olurdu" diye konuştu.

"Süreci başlattınız ama gerekli gayreti göstermiyorsunuz" diyen Kutluata, şöyle devam etti:

"Bu süreç içerisinde, ’devletin varlığını, ülkenin birliği ve bütünlüğünü tartıştırmıyoruz’ deseniz bir anlamı olacaktı. Bu gidişi Türkiye kaldıramaz, kimse kabul edemez. Gelinen şu noktada, ’terörle 30 yıldır baş edemedik’ kampanyası başlatılmıştır. ’Silahla maliyet yüksek oluyor, başka türlü ortadan kaldıracağız’ diyorsanız, bunu millete açıkça söylemeniz gerekiyor. Ama bu da terör örgütünün istekleri karşılanarak yapılamaz. Tartışılmaz konularımızı lütfen tartıştırmayın."

"FİŞLEDİLER..."


AK Parti Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen, terörün, ülkenin en önemli sorunu olduğunu söyledi.

Ergezen, şöyle konuştu:

"Bu sıkıntılardan kurtulmak için çözüm aramaya çalışmalıyız. Nefret ve kin yerine, sevgiyi öne çıkarmalıyız. Biz, hep korktuk, hep korkutulduk. Askerden, polisten korktuk. Halbuki devlet korkulacak değil, korkular nedeniyle sığınılacak yerdir. Korkular genlerimize işledi. Rusya, ABD ve dağdakilerle korkuttular. Kimimizi ’faşist’, kimimizi ’komünist’, kimimizi ’dinci’ diye fişlediler. Ama gelinen bu noktada bunların hiçbirinin fayda vermediğini herkes yavaş yavaş görüyor. Solcuyu da sağcıyı da dindarı da yaraladılar. Hepimizi kalıplara koydular, bu kalıplara sığmayanlar fişlendi. Terör olaylarının en önemli sebeplerinden biri de bu dayatmadır. Türkiye bu konuda önemli mesafeler alıyor. Destekliyoruz."

Terörün bitirilmesi konusunda başlatılan sürecin devam ettiğini belirten Ergezen, "Bu süreçte baltalanamayacak kadar önemli mesafe aldı. Bu süreç, 72 milyonun demokratik açılım sürecidir; taş atma yerine demokrasinin gülünü dağıtan çocukların sürecidir" diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Bakanlık bürokratlarının, belediyelere eşit mesafede durmadığını öne sürdü.

"Bürokrasideki bazı kişiler kraldan çok kralcı oluyor" diyen Kaptan, eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tarafından Bakanlığa verilen ve "kanunsuz istihbari dinleme yapıldığı" iddiasının yer aldığı dilekçenin akıbetini sordu.

"LEJYONER BİR SİSTEM Mİ GELİYOR?"


BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, güvenlik tedbirlerinin çok fazla abartıldığını ifade ederek, "Biz güvenlik devleti olmaya doğru mu gidiyoruz?" diye sordu.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, "sözleşmeli er çalışması başlatıldığı" yönündeki sözlerine değinen Kaplan, "Paralı bir sınır kolluğu mu geliyor, lejyoner bir sistem mi geliyor?" diye sordu.

Hasip Kaplan, "Devletin PKK ile görüştüğü" iddialarına değindiği konuşmasında, "Silahların susmasının herkesi memnun etmesi lazım. 1993’ten 1995’e, 1995’ten 1999’a ve bugüne kadar devletin ilgili kademelerinde görüşme, diyalog olmuştur. Ama tartışma ama yönlendirme, ama müzakere... Ne derseniz deyin, bunlar olmuştur. Şu komisyon salonunda bulunan bütün partiler, CHP ve MHP dahil, koalisyon dönemleri geçti... Kalkıp bunu kullanmasını doğru bulmuyorum" diye konuştu.

BDP’Lİ KAPLAN İLE CHP’Lİ ASLANOĞLU TARTIŞTI


Bunun üzerine, CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, "Biz kimseyle konuşmadık" diye laf attı.

Aslanoğlu’na tepki gösteren Kaplan, "Aslanoğlu, sus bugün çok vukuat yaptın, parazit etme, sus biraz" dedi. BDP’li Kaplan, Aslanoğlu’nun, "lafını geri al" sözleri üzerine ise yumruğunu masaya vurarak, "Lafımı geri almıyorum, yeter be... Bu paraziti dinlemek zorunda mıyım? Her konuşmacıya maydanoz oluyorsun, önce dinlemesini bir öğren" karşılığını verdi.

Kaplan’ın konuşmasının ardından söz alan Aslanoğlu, Hasip Kaplan’a yönelik, "Bizim partimizden kim görüştü açıklasın? Ben bu ülkede asla parazit olmam, sadece ülkenin bölünmez bütünlüğü için canını veren kişi olurum" sözlerini sarfetti.

Aslanoğlu’na yanıt veren Hasip Kaplan, "1993, Rahmetli Özal’ın dönemi. Ahmet Türk, SHP’den miletvekili, görüşmeler oldu. Sayın Talabani’den sayın Kemal Burkay’a kadar bütün bu süreçlerin içinde... Sayın Erdal İnönü dahil, herkes bu süreçten haberdardı. 1999’da avukattım ve İmralı’ya gidiyordum. İçişleri, adalet, jandarma ve istihbarattan kimlerin görüştüğüne ilişkin listeler açıklandı o dönemde. Görüşmeden, tartışmadan bir konuyu çözmeniz mümkün mü?" diye konuştu

Etiketler :