Medvedev'den Japonları kızdıran ziyaret

Medvedev'den Japonları kızdıran ziyaret

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Japonya ile tartışmalı Kuril Adaları’na ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret Japonların tepkisini çekti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Japonya ile tartışmalı Kuril Adaları’na ziyaret gerçekleştirdi. İkinci Dünya Savaşı sonrası Moskova’nın ilhak ettiği Kunaşir adasına inen Medvedev, adada incelemelerde bulundu, markette balık satın aldı. Adada yürüyüş yapan, halkla sohbet eden Rusya Başbakanı, işçilerle ve çocuklarla fotoğraf çektirdi.

Rusya’nın bölgeye yönelik kalkınma programı çerçevesinde inşa edilen tesisleri incelemek için bölgeye geldiğini ifade eden Medvedev, “Hükümet üyeleri Kuril adalarını ziyaret etmeyi sürdürecek. Önce olduğu gibi bu uygulamayı yeni hükümet yapısında da sürdüreceğiz. Burada bulunuş nedenimiz açık. Sahalin bölgesi ve Rusya’nın önemli parçası. Burası bizim toprağımız” dedi.

Tarihi dönemlerden gelen bir anlayışla ülkenin bir gram toprağını bile vermelerinin imkansız olduğunu savunan Medvedev, “Bu da nereden çıktı? Kim ülkesinin küçük bir toprağını verirse fırtınanın çıkmasına sebep olur. Böylece tüm ülke dağılabilir. Bu çok tehlikeli bir durum…” uyarısı yaptı.

Japonya Dışişleri Bakanlığı Medvedev’in Kuril adalarına yönelik ziyareti nedeniyle Rusya’nın Tokyo Büyükelçisini görüşmeye çağırdı ve tepkisini iletti. Büyükelçi de açıklamasında, “Rusya Başbakanının ziyareti hukuki açıdan herhangi bir sorun içermiyor. Rusya güçlü bir şekilde Japonya ile de ilişkileri geliştirmek istiyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı değerlendirmede, Başbakanın federasyonunun stratejik olarak çok önemli bölgelerinde sosyo-ekonomik gelişmelerle ilgili düzenli ziyaretlerde bulunduğunu kaydetti.
2010’da Medvedev ilk kez devlet başkanı olarak adalara bir ziyaret gerçekleştirmiş, Rusya’nın bölgede askeri varlığını da artıracağını ifade etmişti. Japonya Başbakanı da Rus liderin ziyaretini sert bir dille eleştirerek “kabul edilemez bir barbarlık” olarak nitelemişti.

Japonya’nın Hokkaido adası ile Rusya’nın Kamçatka bölgesi arasında sıralanan Kuril adaları 56 adadan oluşuyor. Rus, Ukraynalı, Koreli ve Japon gibi onlarca farklı milletten 30 bin kişi adalarda yaşamlarını sürdürüyor. Rusya ve Japonya arasında dört ada Iturup, Kunaşir, Şikotan ve Habomay ile ilgili gerginlik sürerken, iki ülke 70 yıldır barış anlaşmasını imzalayamadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.