Medya gelecekte nasıl örgütlenecek?

Medya gelecekte nasıl örgütlenecek?

İnternet'e karşı basılı medyanın gücü giderek azalırken Time dergisi büyük bir yatırımla bu kaderi değiştirmeye karar verdi. İşte geleceğin basılı medyası...

Komuyoyu üzerinde büyük bir yönlendirme gücü olan medya yavaş yavaş tahtını internet sitelerine bırakmaya başladı. Okuyucular sürekli güncel olan haber sitelerini, haftalık dergiler ve günlükgazetelere karşı daha çok tercih ediyor.(100 Yıl Öncesinin Teknoloji Harikaları)

 

İnternet gazetelerin gücünü azaltmaya başladı

Web sitelerinin bu yükselişini sağlayan bir başka neden ise içeriklerinin ücretsiz olması. Birkaç yıl önce gazeteler, bu durumu önemsemezken şu anda medya patronları bile internet sitelerine karşı önlem alınması gerektiğini düşünüyor. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net yazılı basının geçireceği bu değişimi bir makalesiyle ele aldı.

(Gazeteler de 3 Boyutlu Oluyor!)

Medya baronu ne dedi?

Rupert Murdoch bu konudaki en acımasız ve ciddi adımları atmıştı. Dünyanın en büyük medya baronu olan Murdoch, sahip olduğu onlarda gazete ve derginin web içeriklerini ücretli olarak paylaşacağını belirtmişti.

Ancak Murdoch'ın aklındaki sistem gerçekleştirelemeyecek kadar eski kafalı. Geçtiğimiz aylarda Google'a kafayı takan medya baronu, ünlü arama motoruna savaş açmıştı.

 

Murdoch herşeyin eski günlerdeki gibi olacağını düşünüyor

 

Google News hizmetinde yayınlanan içeriklere arama motorunun para ödemediğini belirtten Murdoch, bu durum düzelmezse sahip olduğu yüzlerce web sitesine sınır koyacağını açıklamıştı.

The Simsons'ın yayınladığı Fox kanalına da sahip olan medyanın yaşlı kurdu bu sayede Google aramalarında Homer Simpson'la ilgili sonuçların bile çıkmasını engelleyecekti. Ülkelere meydan okuyan Google, Murdoch'un bu tehditlerinde geri adım attı ve medya baronun şirketlerine ait haberlere telif ödemeye başladı.

Ancak medya patronu bu tutumu nedeniyle internet'in mizah kaynaklarından biri haline geldi.

 

 

Time'ın önerisi nedir?

Ünlü haber dergisi Time bu sorunu modern ve geleceğe dönüş yöntemlerle çözmeyi hedefliyor. Dünyanın ilk iPad dergilerinden birini hazırlayan kurum, önümüzdeki 10 yıl içerisinde kağıt basklarının sayısını hatırı sayılır miktarda azaltmayı hedefliyor.

 


İşte medyanın geleceği

 

Derginin CEO'su Jeff Bewkes, Time'ın  ve basılı medyanın geleceğini düzenlediği bir toplantıyla anlattı. Bewkess'e göre, internet içeriklerinden para kazanmak mümkün ancak bunu cazip hale getirmek gerekiyor.

Bewkes'e göre Murdoch'un strateji sadece okuyucu kaçırır. Yazılım sektöründen örnek veren Time CEO'su  satış konusunda baskının kopya içerikleri artıracağını düşünüyor. Basılı medyanın öleceğini düşünen genel düşünceye Times dergisi katılmıyor.

 

Kendi gazeteni kendin bas

 Onların tahminlerine göre, insanlar her zaman dijital ekrana bakmak istemeyecek ve baskılarını kendileri alacak. Bewkes baskılar üzerinden para kazanmayı düşünüyor.

 

Radyo piyasaya sürüldüğü zaman gazete katili olarak tanıtılmıştı

Fiyatlandırma ise içeriğe göre olacak. Bir insan sadece spor sayfasını ya da ekonomi bölümünü satın alıp onu basabilecek. Böylece aslında sadece göz gezdirdiği sayfalara para vermiyeceği için fazla para verdiği düşüncesinden kurtulacak.

Ayrıca Time dergisi, internet, iPad ve televizyon için farklı içerikler hazırlamayı da düşünüyor. Bu içeriğe para verdiğiniz zaman bedava okuyuculara göre artınız da olacak.

 

Gazete promosyonları internet'e mi taşıcak?

Bir dönem kötü giden gazete satışlarını düzeltmek için medya patronları promosyon dönemini başlatmıştı. Gazeteyle birlikte, tek bir tabak, kitap ve oyuncak gibi esktra ürünler alıyordunuz. Bu hediyeler bazen mısır cipsi ve kolaya kadar düşmüştü bile.

Yapılan yasal düzenlemeyle, promosyon dönemi de devlet tarafından yasaklandı. Ancak Time'ın önerisi ülkemizdeki medya patronlarını ileri görüşlü ilan edecek cinsten. Jeff Bewkes kullanıcıların parasını almak için promosyon yapmak gerektiğini düşünüyor.

Ekstra içerikler promosyon haline gelecek

Dergilerin sanal içeriklerini satın aldığınız zaman, o makele ve sayfayla ilgili promosyonlara da sahip olacaksınız. Bu hediyeler bazen özel röportaj, bazen yüksek çözünürlükte fotoğraflar bazen ise hiç bir yerde bulmayacağınız yazılar olacak.

Kısacası, ücretsiz okuyucular sadece içeri kısaltmış haberi okurken sayfa için para verenler tüm ayrıntıları öğrenebilecek. Günümüz video ve görüntü teknolojisi de için işine katılınca, bir futbol maçıyla ilgili ücretli haber satın aldığnız zaman stadyumun videolarını bile izleyebileceksiniz.

Bewkes şu anda alt yapısını hazırladıkları sistemin ne zaman devreye gireceğini açıklamadı. Ancak sanal medyanın düşündüğümüzden çok yakın bir zamanda devreye gireceğinin altını çizdi.

 SDN - http://shiftdelete.net

Etiketler :