Medyada Cem'li yanlışlar

Medyada Cem'li yanlışlar

Münevver Karabulut"un yakalanan katil zanlısıyla ilgili haberlere dikkat!

Münevver Karabulut"un katil zanlısı C.G'nin 197 gün aradan sonra teslim olması medyada geniş yankı buldu. Konunun medyada işlenişini eleştiren uzmanlar, çocukların medya tarafından tiraj ve reyting malzemesi haline getirildiği görüşünde.

Bianet'in haberine göre, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan, medyanın Karabulut cinayetini 'romana dönüştürmesini' ve polis kaynaklı bilgileri oradaymış gibi haberleştirmesini eleştirdi. 'Adaletin linçle sağlanmayacağını' söyledi.

"Neden bu çocuk katil oldu merak etmiyoruz. Belki de tam tersi; rol yapıyor. Ama bunu bilmiyoruz. Anlamaya çalışmak yerine onu hunharca yok etmeye çalışan bir zihniyeti medya yaygınlaştırıyor."

"C.G. CANAVARA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR"
Arsan, teslim olan Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı C.G.'yle ilgili haberleri bianet'e değerlendirdi.
"Yaşananlar elbette ki çok kötü. Ancak, medyanın adaleti kendinin yerine getirmek istemesi ve bunu dişe diş kana kan diyerek yapması kabul edilebilir değil."
Etiler'de bir çöp kutusunda cesedi bulunan Münevver Karabulut'un (18) katil zanlısı olarak aranan C.G. (17) olaydan 197 gün sonra dün (17 Eylül) saat 00:45'te avukatı aracılığıyla teslim oldu.
Konuyu kamuoyuna duyuran televizyon kanalları ve gazeteler C.G.'nin kaç yıl ceza alacağını tartışmaya başladı. C.G.'nin hakim karşısında neler söylediğini görmediği halde tahmin yürüterek yayınladı.
Arsan, medyanın 17 yaşındaki C.G.'nin cinayeti hangi psikolojiyle işlediğini sormadan onu canavarlaştırmasını eleştiriyor:
"Bu toplumda var olan linç kültürü anlayışının bir yansıması. Çocuk henüz 18 yaşında bile değil. Çocuk mahkemesinde yargılanacak. İşlediği suçun farkında mı, cinayeti hangi şartlar altında işledi bilmiyoruz. Medya tanımadığı, hikayesini bilmediği C.G"nin cezasını kendi vermeye kalkışıyor."
Medyanın tavrının facebook ve twitter gibi dijital sosyalleşme ortamlarına da yansıdığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan şöyle diyor:
“Baktığım sosyal medya sitelerinde linç çağrısı yapılıyordu. İnsanlar, C.G."nin kafasını kopartalım, onun Karabulut ailesine çektirdiği acıyı biz de ona çektirelim, biz keselim, hep beraber öldürelim gibi şeyler diyorlar. toplum C.G."yi hep birlikte öldürmek istiyor.”
"Medya C.G."nin çocuk olduğu refleksini göstermeliydi. Adı ilk günden beri açıkça yazılıyor, fotoğrafları basılıyor. Yapılan haberlerde C.G."nin her sözünden, bakışından, kıyafetinden, hatta sakalından bir mana çıkarmaya çalışıyorlar.”

"MEDYA ROMAN YAZIYOR"
“Haber metinlerinde C.G."nin hakim karşısında nefesinin kesildiği, ellerinin titrediği gibi ifadelerin olduğunu” söyleyen Arsan, şöyle devam ediyor:
Gazeteciler orada olmadıkları halde polisten aldıkları üç beş bilgiyle uydurma haber yapıyorlar. Olsa olsa böyle davranmıştır diyerek yazılan haberler daha çok izlenmek ve/veya daha çok satmak uğruna yapılıyor. Hepsi oturup roman yazmışlar. Karabulut, C.G., aşk, kıskançlık, cinayet... Hiçbiri çocuk haklarını, etik değerleri umursamıyor.”

Etiketler :