''Medyanın gücü mü, gücün medyası mı?''‏

''Medyanın gücü mü, gücün medyası mı?''‏

Bugün Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan değişim sürecinin arkasında bir “medya devrimi” var. Bu devrimin etkisi devam ettiği sürece bölgedeki değişim süreci de devam edecek gibi...’’

’Yıllardır birikmiş olan ekonomik ve sosyal sorunlar, yolsuzluk ve baskıcı rejim uygulamaları toplumsal bir patlama noktasına zaten işaret ediyordu. Sonra bir gün 26 yaşındaki bir genç kendisini yaktı ve medyanın zihinlerde gerçekleştirdiği “devrim” bir anda meydanlara taştı. Bugün Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan değişim sürecinin arkasında bir “medya devrimi” var. Bu devrimin etkisi devam ettiği sürece bölgedeki değişim süreci de devam edecek gibi...’’

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

İsveç'te Alby Türk Gençlik Derneğinin Hallunda Folkhuset’te düzenlediği ‘’ Medyanın Gücü & Gücün Medyası adlı seminerin konuğu Londra SOAS Üniversitesi Global Medya ve Uluslar arası ilişkiler bölümünde mastır yapan Taner Doğan’dı.

Teknolojinin de etkisiyle hızla değişen dünya dengeleri arasında medyanın önemine değinen Taner, ‘’Günümüzde medya mı güce sahip, yoksa güç mü medyaya sahip?’’ sorusunu sorduktan sonra Ortadoğu ve Kuzey Afrika devrimlerine ilişkin medyanın etkisi analiz edilecekse El-Cezire’yle birlikte bakılması gereken ikinci adres sosyal medya’’ diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Anlatımlarını örneklerle süsleyen Taner son yıllarda haber ve yayınlarıyla dünya devi CNN ve BBC’ ye büyük rakip olan El- CEZİRE televizyonunun yaptığı yayınlarla Ortadoğu’daki değişimin en büyük gücü olarak gösterdi.

‘’El-Cezire’yle birlikte Arap toplumları kendilerine aynada bakma imkânını buldular’’ Diyen Taner,’’. Kendilerine aynada bakarken bir yandan da diğer Arap toplumlarını ve Türkiye, İran ya da AB ve ABD gibi yakın-uzak ülkelerdeki gelişmeleri yakından izleme imkânına kavuştular. El-Cezire sadece Arap yönetimleriyle ilgili değil, Batı’yla da ilgili çarpıcı gerçekleri tüm izleyenlerine aktarma konusunda tereddüt etmedi. Bugün yaşadığımız Ortadoğu ve Kuzey Afrika devrimlerinde halkın “korku duvarını” (ya da psikolojik eşiği) aşması, belki de en çok bu yayınların toplumsal psikoloji üzerindeki etkisi ile mümkün oldu. Arap siyasetine bugüne kadar hiçbir kanal bu kadar derinden tesir etmemişti’’ Şeklinde konuştu.

Taner’in konuşmasının ardından söz alan Alby Türk Gençlik Derneği başkanı Talha Okur, dernek olarak bundan sonrada seminerlerinin devam edeceğinin sözünü verdikten sonra gençleri, sinema perdesinde gösterimi yapılacak olan Türkiye- Hırvatistan Milli maçına davet etti. 

019.20111112010853.jpg

024.20111112010907.jpg

025.20111112010920.jpg

028.20111112010932.jpg

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.