Mehmet Baransu Beraat Etti

Mehmet Baransu Beraat Etti

Mehmet Baransu, yargılandığı 'devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin gizli bilgileri açıklamak' suçlamasından beraat etti.

Mehmet Baransu, 'devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin gizli bilgileri açıklamak' suçundan yargılanıyordu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanık Mehmet Baransu'nun avukatı Veysel Ok katıldı.

Duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı Adnan Çimen, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle sanığın beraatine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Heyeti de sanık Mehmet Baransu'nun üzerine atılı suçun yasal unsurları bulunmadığı gerekçesiyle beraatine hükmetti.

İDDİANAMEDEN

Cumhuriyet savcısı Hakan Karaali tarafından hazırlanan iddianamede, Baransu imzalı 30 Ağustos 2010'da yayınlanan haberde devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgilerin açıklandığı yönünde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığınca suç duyurusu yapıldığı kaydedildi.

İddianamede, söz konusu haberde, ''Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in korgeneral rütbesi ile 2007'de istihbarat başkanlığı görevini yürüttüğü sırada, skandal bir olaya imza attığı ortaya çıktı. PKK'lıları dinleyeceğiz gerekçesiyle İsrail'den Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığına alınan sistemle kamuoyunun yakından tanıdığı isimler dinlenmiş'' ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

Gizli ibaresi taşıyan ''Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı'' başlıklı İstihbarat Başkanı Korgeneral Aslan Güner imzalı belgenin gazetede yayınlandığı kaydedilen iddianamede, ayrıca bir aracın plakasının açıkça yayınlandığı ve fotoğrafların altında ''İsrail'den alınan sistem, Ankara'da bir arabaya monte edildikten sonra 2 bin kişinin telefonu dinlenerek kayıt altına alınmış'' şeklinde ifadelerin yer aldığı bildirildi.

İddianamede, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının bu bilgilerin ''devletin güvenliği veya iç ve dış yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgiler'' olduğuna dair yazıyı savcılığa gönderdiği anlatıldı.

Sanığın, devlet güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin ettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldığı ancak sanık Baransu'nun bahse konu belgeleri temin ettiğine ilişkin delil bulunamadığı ifade edilen iddianamede, Baransu'nun bahse konu belgelerin yayınlanmasını sağladığından ''devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin gizli bilgileri açıklamak'' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istenmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.