Mehmet Haberal şimdi ne yapacak?

Mehmet Haberal şimdi ne yapacak?

Tutukluluğunun neredeyse tamamını hastanede geçiren Mehmet Haberal'la ilgili gelişmeler sürüyor...

Mehmet Haberal, Halkalı Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'ne nakledildi. (DHA)

ADLİ TIP'IN HABERAL RAPORUNA AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı tedavi eden Adli Tıp Kurumu heyeti, raporunda ‘hayati risk izlenimi elde edilmedi’ dedi. Haberal’ın avukatları rapora itiraz etti.
   
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı üzerine Adli Tıp Kurumu'ndan gelen heyet, Haberal’ı yattığı yerde muayene etmişti. Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu Üyesi Operatör Dr. Mustafa Oktan Aktürk ile Dr. Osman Karakaya, Haberal’ın sağlık durumuna ilişkin bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapor, Adli Tıp Kurumu Başkanvekili Uzman Dr. Yüksel Aydın Yazıcı tarafından imzalanıp İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
   
Söz konusu bu raporu içeren yazı dün Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kişinin 26 Ocak 2011’de İstanbul Üniversitesi Haseki Kardiyoloji Enstitüsü’nde yapılan muayenesi ile hakkında düzenlenmiş adli dosyada mevcut tıbbi belgelerin tetkiki neticesinde, hastanın yapılan klinik muayenesi, biyokimyasal parametreleri, EKG, ekokardiyografi, eforlu EKG, Halter EKG, Koroner anjiyografi sonuçları birlikte değerlendirildiğinde bu verilerin hastaya öngörülen hayati risk ile tam olarak bağdaşmadığı izlenimi elde edilmiştir.

BAŞKA KARDİYOLOJİDE TETKİK YAPILSIN
  
Raporda doktorlar, Haberal'ın yapılan tetkiklerinin güncellenmesi için başka bir kardiyoloji merkezine gönderilmesini istedi. Raporda, "Hastanın yukarıda adı geçen tetkiklerinin hızlı bir şekilde güncellenebileceği başka bir kardiyoloji merkezine sevk edilerek yatırılmasının temini ve burada yukarıda zikredilen tetkiklerin yeniden yaptırılarak tetkik sonuçlarının kurulumuza gönderilmesi, kişinin yeniden kurulumuza muayenesine gerek görülmediğini bilgilerinize arz ederim.” ifadeleri kullanıldı.

HABERAL’IN AVUKATLARI İTİRAZ ETTİ
   
Bu karar üzerine Haberal’ın avukatları İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Avukatlar, ‘Adli Tıp raporunun yok hükmünde olduğunu’ belirten dilekçelerini mahkemeye sundu. Dilekçede, “Adli Tıp Kurumu'nun karar alması için 4 üyenin imzası gerekir. Mahkemeye gönderilen yazıda 4 imza var ama bunlardan biri memur. Diğeri de başkan vekili. Başkan vekili de raporu hazırlayan değil. Mahkemeye gönderen olduğu için imza attı. Raporda sadece 2 üyenin imzası var. Bu nedenle yok hükmündedir bu karar.” denildi.

HABERAL RAPORUYLA İLGİLİ SORUŞTURMADA YENİ OPERASYON

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal’ın taburcu olabileceğini gösteren raporun gizlendiği iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 4 kişi daha gözaltına alındı. Son operasyonda gizlendiği öne sürülen raporda imzası bulunan ve daha önce de ifadeye çağrılan Prof. Dr. Cengiz Çeliker de şüpheli olarak ikinci kez ifadeye çağrıldı.

Gizlendiği iddia edilen Haberal raporuyla ilgili soruşturma kapsamında yeni operasyon yapıldı. Soruşturma Savcısı Fikret Seçen’in talimatıyla bir astsubay, bir hemşire ve iki refakatçi gözaltına alındı. Haberal’ın yattığı İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde görevli Prof. Dr. Cengiz Çeliker de şüpheli olarak adliyeye çağrıldı. Çeliker, aynı soruşturma kapsamında 3 Aralık 2010 tarihinde de şüpheli olarak ifade vermiş ve savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Çeliker, Haberal’ın tahliye olabileceğini gösteren ve mahkemeden gizlendiği ileri sürülen raporda imzası bulunan 5 isimden biri.

Soruşturma kapsamında ikinci kez ifadeye çağrılan enstitü müdürü Erhan Kansız tutuklanmıştı.
16 Ekim 2009’da verilen raporda İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zerrin Yiğit, Kurul üyeleri olarak Prof. Dr. Cengiz Çeliker, Prof. Dr. Vedat Sansoy, Prof. Dr. Tevfik Gürmen ve Dr. Cengizhan Türkoğlu’nun imzası bulunuyor. Söz konusu raporda, “Enstitümüzün 3. Servisinde 304 numaralı odada yatmakta olan hasta Mehmet Haberal’ın sağlık durumu değerlendirilmiş ve tıbbi tedavisine ayaktan devam edilerek, bir ay sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilmesine karar verilmiştir.” deniliyor.

SES: Haberal’ın kaldığı servisin sorumlu hemşiresi gözaltına alındı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Ergenekon sanığı Mehmet Haberal’ın kaldığı Kardiyoloji Enstitüsü'ndeki servisin sorumlusu olan ve aynı zamanda sendikalarına üye olan bir hemşirenin gözaltına alındığını doğruladı.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü önünde ‘torba yasası’nı protesto etmek için toplanan SES üyelerine Haberal gizlenen raporuna ilişkin yürütülen soruşturma kapsamındaki gözaltılar soruldu. SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, sendikalarına üye bir hemşirenin akşam saatlerinde evine gidildiği, evinde olmadığı için Kardiyoloji Enstitüsü’nde gözaltına alındığını söyledi. Beydilli, Haberal’ın kaldığı servisin sorumlusu olan hemşirenin ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldüğünü belirtti.

(CİHAN) 


 

Etiketler :