Mehmet Haberal'ın Destekçileri Kimler?

Mehmet Haberal'ın Destekçileri Kimler?

Bir kaset operasyonu ile koltuğa Kemal Kılıçdaroğlu'nu oturtan iradenin seçim sonrası planı da hazır...

Seçim sürecinde son dakika gelişmesiyle CHP üyesi ve milletvekili adayı yapılan Ergenekon davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, seçimden sonra da Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine genel başkanlık için öne çıkarılacağı öne sürüldü. CHP'nin eski lideri Deniz Baykal'ı kaset operasyonu ile genel başkanlıktan indirerek, Kemal Kılıçdaroğlu'na bu koltuğu sunan çevrelerin seçim sonrası başka bir planla Kılıçdaroğlu'nun makamını Haberal'a vereceği öne sürülüyor. Güvenilir adamlarını truva atı olarak milletvekili seçilebilecek sıralara ve parti yönetimine monte eden Ergenekon cephesi seçim sonrası için Haberal'ı yedekte tutuyor.

EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ DEMİREL

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın CHP'deki siyasi mücadelesinin en büyük destekçisi ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel. Haberal'ın CHP'den adaylığı için Kılıçdaroğlu'dan ricada bulunduğu öne sürülen Demirel, desteğini her ortamda açıkça dile getirdi. Demirel, Haberal için "Türkiye ve Zonguldak'ın onuru" ifadesini kullanırken, benzer bir ifadeyi daha sonra Zonguldak mitinginde kullanan Kılıçdaroğlu, "Haberal bizim onurumuzdur" dedi. Haberal'ın sosyal demokrat çizgideki bir partiye, Demirel gibi yıllarca CHP ve bu çizgideki partilere rakip olmuş merkez sağdan bir ismin desteği ile girmesi dikkat çekerken, CHP içinde sağ partilere yakın kişilerin etkinliğinin arttığı görülüyor.

SONRADAN CHP'Lİ OLDULAR

Geçmiş yaşamlarında CHP ile ilgisi olmayan, aksine merkez sağ partilerle yakınlıkları bilinen Süheyl Batum, Sinan Aygün ve Mehmet Haberal gibi isimlerin CHP içinde önemli yer edinmesi, bu kişilerin seçim sonrasında da partide farklı arayışlara girebileceği değerlendirmelerine yol açıyor. Aslen CHP'li olmayan pek çok isim parti yönetiminden gelen farklı ve çelişkili açıklamalara rağmen arka arkaya parti yönetimine ve seçilebilecek yerden milletvekili aday listesine girdi. Adı daha önce Demokrat Parti genel başkanlığı için geçen Süheyl Batum, DP'nin baraj altında kalacağı anlaşılınca CHP içinde siyasete girdi ve biranda önemli bir mevkiye getirildi. Batum partiye girdiği andan itibaren Ergenekon sanıklarının parti içindeki sözcüsü oldu. Ergenekon sanıkları Haberal, Mustafa Balbay ve İlhan Cihaner'in adaylıklarının ilk işaretini de Batum vermişti. CHP'nin Ergenekon sanığı adaylarından Sinan Aygün de 2007'de DP'den aday adayı olmuş ancak daha sonra adaylıktan vazgeçmişti.

PARTİYE DIŞARIDAN MÜDAHALE

Haberal'ın ve Ergenekon sanığı diğer kişilerin CHP'ye giriş süreçleri, partiye bu konularda parti dışından bazı kesimlerce müdahale edildiği iddialarını güçlendiriyor. Ergenekon sanıkları Balbay ve Tuncay Özkan'ın CHP'den aday gösterilip milletvekili seçilerek cezaevinden kurtarılacağı tartışmaları ilk ortaya çıktığında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Yok öyle bir şey" demişti. Ancak daha sonra olaylar Kılıçdaroğlu'nun dediği şekilde gelişmedi, tutuklu sanıklar Balbay ve Haberal seçilebilecek yerden aday listesine konuldu.

Karar değiştirdi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın bir milletvekili ile uygunsuz görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından koltuğa oturdu. Skandalın patlak vermesinin ardından aday olmayacağını açıklamasına karşın, kısa sürede fikrini değiştiren Kılıçdaroğlu, kurultayda genel başkan seçilmişti.

Tutukluluğu boyunca adeta korunup kollandı

Şu anda Ergenekon davasının tutuklu sanığı olarak Silivri Cezaevi'nde yatan Prof. Dr. Mehmet Haberal, diğer Ergenekon sanıklarından daha farklı bir tutukluluk süreci yaşadı. Haberal tutuklu olduğu süre boyunca adeta korunup kollandı. Tutukluluğunun büyük bölümünü cezaevi yerine hastane odasında geçirdi. 17 Nisan 2009'da tutuklanan Haberal, aynı gece rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve yaklaşık 21 ay boyunca hastanede yatırıldı. Tutukluluğunu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Enstitüsü'ndeki odasında geçiren ve Adli Tıp'a sevki bile engellenen Haberal, hastanesi değiştirildikten sonra Adli Tıp'ın "hastanede yatmasını gerektirecek bir rahatsızlığı olmadığını" rapor etmesiyle cezaevine gönderildi.

Yeni Şafak


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.