Mekke treni bu yıl...

Mekke treni bu yıl...

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yapımı devam eden tren yolu projesinin ilk etabı tamamlandı.

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yapımı devam eden tren yolu projesinin ilk etabı tamamlandı. Kasım ayında hizmete girecek olan tren, bu hac sezonunda kutsal topraklarda 130 bin hacı taşıyacak.

Yerel medyada çıkan haberlere göre, Mekke'nin ilk tren projesine hükümet 1.8 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Üç yıl önce başlanan proje, tüm safhalarıyla tamamlandığında 2 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak.

Suudi yetkililer, Mekke tarihindeki ilk tren yolu ile özellikle hac sezonunda Mekke yakınlarına yığılan binlerce aracın sebep olduğu trafik sıkışıklığını azaltmayı hedefliyor. Tren hizmete girdiğinde en az 50 bin aracın şehre girmesinin engelleneceği ifade ediliyor. Medyaya konuşan Suudi Hac Komisyonu müdürü Cemil El Kirşi, yeni tren sistemiyle bu yıl tüm kutsal topraklardan Mekke'ye 130 bin hacı taşımayı planladıklarını, bunun 110 bininin Suudi Arabistan'dan gelen, 20 bininin ise komşu Körfez ülkelerinden gelen hacılar için ayrıldığını söyledi.

Gelecek yıl tren yolu projesinin ikinci safhası tamamlandığında kapasite 500 bin yolcuya çıkacak. Üçüncü ve son safha 2012'de tamamlanacak ve 2 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacak. Toplam maliyeti 1.8 milyar dolar olarak hesaplanan 'Kutsal İbadetler Treni' adlı projenin yapım ihalesini Suudi-Fransız ve Çinli konsorsiyumun parçası olan Çinli bir şirket kazanmıştı.

Tren, Mekke'deki kutsal mekanlardan geçecek ve yolculuk yaklaşık 7 dakika sürecek. Tren, hacıların toplandığı mekanlara uğrayacak fakat çadırların olduğu bölgelerden geçmeyecek. El Riyad gazetesindeki habere göre, bilet fiyatının 24 dolar olacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl Kasım ayının ortasında başlaması beklenen hac sezonu için ülkeye 2 milyonun üzerinde ziyaretçi gelecek. Artan ziyaretçi sayısı ve başgösteren problemlerden dolayı Suudi hükümeti şu ana kadar Mekke'deki projelere 5.3 milyar dolar harcama yaptı.

CİHAN

Etiketler :