Mekke'de Oteller Zarar Etti

Mekke'de Oteller Zarar Etti

Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki otel ve apart otel yatırımcılarının Hac sezonunda yaşlı, hasta ve çocuklara uygulanan yasaktan dolayı 267 milyon dolar zarar uğradıkları iddia edildi.

 

Saudi Gazette'deki habere göre, Mekke Ticaret ve Endüstri Odası Otel ve Turizm Komitesi Başkanı Halil Bahadır, otel ve dayalı-döşeli apartman dairelerine yatırım yapan yatırımcıların gelirlerinin bu sezon yüzde 70 düştüğünü söyledi. Bahadır, yatırımcıların hem bu hac sezonu hem de domuz gribi endişelerinden dolayı Ramazan boyunca gelir kaybına uğradıklarını ve kaybın 267 milyon dolara ulaştığını tahmin ettiklerini ifade etti.

TURİZM SEKTÖRÜ BÜYÜYECEK

Bunun yanı sıra Suudi Arabistan'daki dini turizm ve iş seyahati sektörünün 2013 yılına kadar yıllık yüzde 6'nın üzerinde büyümesinin beklendiği belirtildi. Business Monitor International'ın ülkedeki dördüncü çeyreği inceleyen raporuna göre, katı giriş vizesi kuralları ve kısıtlamalara rağmen endüstri, güçlü büyüme potansiyeli taşıyor.Tahminlere göre, Suudi Arabistan'daki otel oda sayısının 2013 itibariyle 321 bine ulaşması ve ülkeye gelen turist sayısının 2009'da sabit kalarak 12 milyonu geçmesi bekleniyor.

Raporda, turizm endüstrisini ileriye taşıyan en önemli etkenlerden birisinin dini turizm olduğu ve H1N1 virüsü ya da domuz gribi endişesiyle bu yılki hacı sayısında küçük bir düşüş beklendiği ifade edildi. Ülkenin dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olması ve savunma gibi başka büyük endüstrilere de ev sahipliği yapması nedeniyle iş seyahat sektöründe de büyüme görüleceği kaydedildi.

Bu yıl Rotana, Hyatt Otel ve Resort, Accor Grup ve Raffles Otel ve Resort gibi uluslararası zincirlerin bu piyasada ilk otellerini açtıkları ve diğer işletmecilerin de genişlemeye devam ettikleri öğrenildi. Suudi yetkililerin vatandaşlarını ülkenin farklı yerlerini ziyaret etmeleri için teşvik ettiği ve dışarıda harcadıkları parayı ülke ekonomisine kazandırmaya çalıştığı belirtildi. Raporda bu çalışmalara rağmen 2008'de 6.3 milyon Suudi vatandaşın ülke dışına seyahat ettiği ve bu rakamın 2013'te 8.53 milyona ulaşmasının beklendiği vurgulandı.

Etiketler :