Melih Gökçek "Söke söke alacağız”

Melih Gökçek "Söke söke alacağız”

Dünyanın en büyük fuarı Expo’nun 2020 adaylığı, Türkiye’nin fuara talip olan iki büyük şehri ve iki belediye başkanını karşı karşıya getirdi. Melih Gökçek ve Aziz Kocaoğlu canlı yayınta tartıştı.

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara olarak EXPO’yu çok istediklerini belirterek “Söke söke alacağız” ifadesini kullandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Gökçek’in açıklamalarını “gayrı ciddi” bulduğunu belirterek “Sayın Gökçek kendisine başka bir etkinlik bulsun” dedi.

TRT EKRANLARINDA TARTIŞTILAR

TRT haber’de yayınlanan Merkez Haber, 2011’in ilk büyük tartışmasına ev sahipliği yaptı. Dünyanın en büyük fuarı olan EXPO’nun 2020 adaylığı için Ankara ve İzmir arasında süren yarış, iki belediye başkanını da karşı karşıya getirdi. TRT Ankara ve İzmir Stüdyolarına canlı yayın konuğu olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Elif Akkuş’un sorularını yanıtladılar.  

"İZMİR GEREKLİ GAYRETİ GÖSTERMEDİ"

İzmir’in 2015 EXPO’su için şansını denediğini ve başarılı olamadığını söyleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Oylamanın son gününde Cumhurbaşkanımızın gidip özel kuliste bulunmasına rağmen İzmir EXPO’yu alamadı. Bunun nedeni daha önce İzmir’in gerekli gayret ve gerekli kulis faaliyetleri içerisinde bulunamamasıdır. Bu bir çalışma gerektiriyor. Uluslararası münasebetler gerektiriyor. Bunu yapamadığınız takdirde EXPO avucunuzdan uçup gidiyor. Ve Nitekim Milano’ya uçtu” diye konuştu

'ŞANGAY'DAN DESTEK ALDIM'

İzmir’in ilk toplantısını önceki gün yaptığını, kendilerininse yaklaşık 4 aydır EXPO adaylığı için hazırlandıklarını söyleyen Gökçek, “Bu tartışmayı bırakmak, yarışmayı kökünden kesmek için somut bir önerim olacak; EXPO seçiminde en önemli faktör Şangay Belediyesidir. Son EXPO Şangay’da yapıldı. Şangay Belediye Başkanı, burada bir nevi devlet başkanı hüviyetinde olan bir zattır. Bu konuda ağırlığını nereye koyarsa yüzde 90 o il dünya çapında EXPO’yu almaya adaydır. Ben Şangay Belediye Başkanı’yla bizzat medyanın huzurunda konuşupAnkara’ya kesin destek vereceğinin sözünü aldım. Şangay’ a soralım kimi diyorsa onun peşinden gidelim” dedi.

Hazırlıklarının ‘Çocuklar geleceğimizdir’ sloganıyla sürdüğünü söyleyen Gökçek, bu temanın tüm dünyada çok cazip karşılanacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
 

“ŞANGAY İDDİASI GAYRİ CİDDİ” 

 “Şangay Belediye Başkanı’nın onayını almadan aday olan kent kaybeder iddiasını gayrı ciddi bulduğumu ifade etmek isterim” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise,  “Şangay, Çin Halk Cumhuriyeti’nin önemli bir ili. Ancak belediye başkanının tek seçici olduğuna konuyu indirgemek hem Çin Halk Cumhuriyeti devlet başkanı ve yöneticilerine doğru bir yaklaşım değil hem de sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza için doğru bir yaklaşım değil. Bizim adayımıza Hükümet katkı yapmasın, Şangay Belediye Başkanı belirlesin demeyi hem Ankaralı hem İzmirli hem de tüm vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum” şeklinde konuştu.

Kendilerinin adaylık için Ankara’nın çalışma yapmasını engelleme ya da  söz söyleme yetkilerinin olmadığını belirten Kocaoğlu, “Ama Sayın Gökçek’in ‘İzmir beceremedi çalışmadı, uluslar arası diplomasiyi bilmiyor’ şeklindeki yaklaşımı sayın Gökçek’in siyaset anlayışı ve iş yapma anlayışı ile ilgili bir konudur” dedi. 

"GÖKÇEK BAŞKA BİR ETKİNLİK BULSUN"

EXPO için Türkiye’den ilk girişim yapan il olduklarını söyleyen Kocaoğlu, “Sayın Gökçek’ten dileğim kendisine başka bir etkinlik bulmasıdır” diye konuştu

Dünya Kupası ve Olimpiyatların ardından dünyanın üçüncü büyük organizasyonu ve en büyük fuarı olan EXPO, 1851 yılından bu yana düzenleniyor. Ev sahibi şehre ortalama 20 milyar dolarlık yatırım çeken, 6 ay boyunca açık kalan fuar beş yılda bir düzenleniyor. Kurulumuna en az 15 bin dönüm alanın gerektiği EXPO için İzmir 2005 yılında yapılan finalde yarışmış ve fuarın 2015 organizasyonunu Milano’ya kaptırmıştı.

Etiketler :