Memati (Gürkan Uygun) RÖPORTAJI

Memati (Gürkan Uygun) RÖPORTAJI

Kurtlar Vadisi dizisinde asabi ve psikopat bir karakterİ Memati HABERNAME yazarı Pınar Kibar'ın konuğu...

Memati Kurtlar Vadisi dizisinde asabi ve psikopat bir karakterdir. Çocukluğunda cinayet suçundan uzun yıllar hapiste yatmış bir kişiliktir. Mafyanın da içerisinde bulunan Memati belli kademelerde tetikçilik yapmıştır. Memati olayları incelemek yerine hep kısayolları kullanarak sonuca gitmeye çalışır. Memati için Polat Alemdar'ın emirleri herşeyin üzerindedir.

PINAR KİBAR'IN ÖZEL RÖPORTAJI

Evet bugünkü konuğum Kurtlar Vadisi’nin efsane oyuncusu Gürkan Uygun. Yani nam-ı diğer Memati.

Sevgili Memati (Gürkan Uygun)  bey bize bu yoğunluğunuzun arasında bir nebzede olsa vakit ayırdığınız için size çok teşekkür ediyorum.

Memati (Gürkan Uygun): Ben teşekkür ediyorum.

 imgp3491.jpg

Evet, nam-ı diğer Memati kimdir?

Memati (Gürkan Uygun): İzmit/Yarımca doğumlu, işçi ailesinin bireylerinden beşkardeşten bir tanesidir. En basiti sizin bildiğiniz adıyla mematidir.

Çocukluk yılları nasıl ve nerede geçmiştir?

İzmit/Yarımca´da doğdum. Liseyi bitirene kadar buralarda büyüdüm. Buralarda yetiştim ve daha sonra 1993 yılında İstanbul’a yerleştim.

Peki, hatırladığınız ve büyüklerinizin anlattıklarına göre Memati nasıl bir çocuktu?

Çok taklitçi bir çocuktu. Çok laklak yapan susmayan hatta rahmetli annem, senin ağzını bir bağlaya bilsem derdi. Ama çokta çalışkan bir çocuktum. Bana verilen işleri çok iyi yapardım.

Çocukken insan çok hayalperest olur ve kendi dışındakilerini hep taklit eder, onlar gibi olmaya çalışır.  Memati’nin hayalleri var mıydı? Bunlar nelerdi?

Etrafımızda gördüğümüz insanları taklit ediyorduk tabii ki, ama örnek aldığınız insanlar dediğiniz zaman bu sadece bulunduğunuz yere bağlı olmuyor. Zaman içerisinde televizyondan gördüğünüz ve takip ettiğiniz, bir sürü başarılı olan insanlar var. Sonuçta her insan başarılı olmak ister ama mesleğiniz ile ilgili kim başarılıysa onu muhakkak örnek almaya çalışıyorsunuz.

gurkan_uygun5_yasamoykusu.jpg

                      Sizin var mıydı örnek aldığınız kişiler?

Çocukluk yaşlarımda yoktu, ama daha sonra üniversite yıllarımda bütün iyi oyuncuları örnek aldık, onlar gibi başarılı olmak istedik. Bu sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı, yabancı oyuncuları da örnek aldık. Birçok ismi örnek alabilirsiniz başarılarından dolayı. Kimisini oyunculuğundan dolayı ve kimisini de sadece kişiliğinden dolayı örnek alırsınız. Normal hayatta onlar gibi davranmak isteyebilirsiniz.

Şimdi de eğitiminiz ile alakalı sormak istiyorum. İlkokul, ortaokul ve üniversite yıllarınız nerede geçti. Hiç unutamadığınız acı- tatlı hatıralarınız var mı?

İlkokul- ortaokul ve lise Yarımca´da bitti. Üniversiteyi de İstanbul Üniversitesi konservatuar tiyatro bölümünde bitirdim. Hiç unutamadığım anıma gelince de, üst üste iki sene aynı sınıfta kalmamdır.

Sonuçta bitirmişiniz ya oda güzel. Peki, nasıl bir gençlik yaşadınız.

Yarımca´da büyüdü. Buralar o zamanlar alternatifleri çok olan yerler değildi. Sosyal çevrelere yakın yerlerde değildi. En fazla halk eğitim merkezlerine gidebiliyorduk ama dahası yoktu. Gençliğimiz top oynayarak ve öğrencilik yaparak buralarda geçti. Ne zaman ki 17 yaşımda tiyatroya ile tanıştım, ondan sonra hayatım tamamıyla değişti. İster istemez şehir hayatı yani sosyal hayat insana daha cazip geliyor. Dolayısıyla da kendi yolunuzu çiziyorsunuz.

Hayatınızda yapabildikleriniz ve yapamadıklarınız. Yapıp da pişman olduğunuz şeyler var mı?

Yok, ben böyle çok mutluyum.

Mutluğunuz daim olsun. Gelelim Kurtlar Vadisi´ndeki Mamoş´a. Gerçekte de çocuklarınız var mı?

Var iki tane yavrum var. Birisinin adı Balım diğerinin adı ise Ateş.

Allah bağışlasın. Şimdi de Film ve Sinema hakkında bir kaç sorularım olacak. İlk kamera karşısına nezaman geçtiniz?

1994 yılında „Yaz Evi“ diye bir dizide asker rolü oynamıştım. Sadece ayakta  durdum. Ve başımdaki kaskımdan sadece burnum gözüküyordu ve beni rahmetli anneciğim de burnumdan tanımıştı.

Anne işte.  Kurtlar Vadisi dizisine girişiniz nasıl oldu?

2001de „Deli Yürek“ dizisinde oynadım. Orada yaklaşık 10-15 bölüm oynadım. Daha sonra Kurtlar Vadisi´deki Memati rolü bana düşünmüşler ve ilk bana teklif ettiler ben de kabul ettim.

Dizide iyi bir ekipsiniz bu birliktelik epey sürer mi veya aynı ekip ile başka proje düşünceniz var mı?

Hayır yok.

Dizideki tanıdığımız Memati ile normal hayattaki (Gürkan Uygun) hep böyle sert mizaçlı mıdır?

Yok hayır. Memati ve Gürkan çok farklı kişiliktir. Sert mizaçlı değilimdir.

Bunun cevabını ben zaten aldım. Hep böyle güler yüzlü olmanızı temenni ediyorum. Dizideki oyuncu arkadaşlarınızla set dışında iletişiminiz devam ediyor mu? Buluşup vakit geçiriyor musunuz?

Yok hayır. Zaten haftanın dört günü beraberiz. Onun dışında benim dostluklarım öğrencilikten gelen eski dostlarım var ve ben daha çok onlarla diyalog halindeyim.

Çok güzel. Eski dostlar ihmal edilmemeli.  Sinema veya diziler olmasaydı sizi ne olarak görüp tanırdık?

Bir işçi olarak görürdünüz ve zaten o zaman da tanımazdınız.

Çocuklarınızın olduğunu söylediniz. Sizin bu mesleğinizi yapmalarını ister miydiniz?

İstemezdim. Neden istemem? Çünkü ben bu mesleği zaten yapıyorum. Daha farklı şeyler yapmalarını isterdim. Mesela ben heykeltıraş olmayı isterdim, eğer oyuncu olmasaydım. Çocuklarımın da böyle şeyler yapmasını isterim. Ama yine de tercihleri bu olursa tabii ki yapsınlar.

7den 70e kadar sizi seven bir kitle oluştu arkanızda. Ben bunun canlı şahidiyim özelikle Almanya´da. Öyle gençler var ki videoya çekiyorlar ve tekrar tekrar izliyorlar. Kaçırdıkları bölümleri internetten de takip ediyorlar. Yani özetle şöyle, Siz bu toplumun idolü oldunuz. Bu insanlara karşı kendinizi sorumlu hissediyor musunuz?

Onlar daha çok memleketten haber alıyorlar. Haber amaçlı da seyredenler var. Memleket kokusu geliyor sonuçta. O havayı almak bile yetiyor onlara. Beni bir idol olarak almalarına gelince, beni ney olarak örnek aldıkları önemli. Beni Gürkan Uygun olarak örnek alıyorlarsa, benim yaptıklarım zaten belli. Ama hani insan açıkçası örnek olmak istemez. Şahsen ben istemem. Ben hiç bir konuda mesul olmak istemem.

Anlıyorum. Benim şöyle bir düşüncem var katılır mısınız bilmem ama ülkemizde sanatçılar ve sporcular milli ve manevi değerlerine sahiplenerek yaşarlarsa, onları takip eden hayranları da öyle olmaya çalışacaklardır. Ve toplumda birlik, beraberlik ve kardeşlik oluşacaktır. Ne dersiniz?

Yani bu muhakkak öyledir. Birçok insan birçok şey yapabiliyor ve bu farklı gösteriliyor, ama her zaman sağlıklı olmayabiliyor. Bunun kontrol mekanizması yoktur. Her insanın hata yapma şansı vardır. Sanatçı diye çok düzgün yaşamak zorunda değildir. Yani kendi abimiz, ablamız veya dayımızda çok şerefsiz veya haysiyetsiz olabilir. Kişiliği sağlam olmayabilir.

Son olarak Avrupa’da yaşayan gençlere Memati abileri olarak tavsiyeleriniz nelerdir?

Entegre olsunlar Avrupa´ya uyum sağlasınlar. Şekilleriyle değilde fikirleriyle entegre olsunlar. Kulaklarda küpeyle saçta jöleyle entergre olunmaz. Eğitimle adapte olmalarını onlara şiddetle tavsiye ediyorum.

Bu güzel tavsiyeleriniz içinde çok tesekkür ediyorum. Bize zamanınızı ayırdığınız içinde. Başarılarınızın devamını diliyoruz.

Teşekkürediyorum. Size de başarılar.

 

 

 

 

 


 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum