Memura Yargıdan Müjdeli Haber

Memura Yargıdan Müjdeli Haber

Memurların korkulu rüyası haline gelen 'geçici görevlendirme' yargı engeline takıldı.

Yozgat Çekerek Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık memurunun Perşembe günleri başka bir hastanede bir günlük geçici olarak görevlendirilmesi üzerine açılan davada, Yozgat İdare Mahkemesi memurun haftada bir gün başka bir kurumda görevlendirilmesi işlemini iptal etti.

Yozgat Çekerek Devlet Hastanesinde görev yapan Türk Sağlık-Sen üyesi anestezi teknisyeninin Perşembe günleri Sarıkaya İlçe Devlet Hastanesinde görevlendirilmesi üzerine Sendika tarafından Yozgat İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Davayı görüşen mahkeme verdiği kararda geçici görevlendirme işlemlerinde kamu hizmetlerinin yürütülmesinin amaç edinilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yapılan işlemde kamu yararı ile bağdaşmayan, ilgiliyi görevinden fiilen uzaklaştırma veya cezalandırmak gibi hizmet gereklerine ters düşen bir sonuç amaçlanmaması gerektiğine vurgu yaptı.

MUTLAK VE SINIRSIZ YETKİ YOK

Geçici görevlendirmelerde idarenin takdir yetkisinin bulunduğu ifade edilerek bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmadığı kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu ifade edildi. Mahkeme kararında ihtiyaç üzerine geçici bir süreyle sınırlı olmak üzere, geçici görevlendirme yapılması mümkün iken süre belirtilmeksizin memurun haftanın Perşembe günü görevlendirilmesinde hukuka uyarlılık bulunmadığı belirtildi. Mahkeme açıkça hukuka aykırı olan ve telafisi güç zararlar doğuracağı sonucuna varılan söz konusu görevlendirme işlemini iptal etti.

ADALETSİZ GEÇİCİ GÖREVLENDİRMEYE SON

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Kamuda ne yazık ki geçici görevlendirmeler hizmet sunumu gerçekleştirmek yerine keyfiyete göre çalışanı cezalandırmak için yapılan bir işlem halini aldı. Hukuken geçerli sebepler olmadan, hizmet gerekleri ile bağdaşmayan ve çalışanın da rıza göstermediği geçici görevlendirmeler oldukça çoğaldı. Haftada bir gün başka bir ilçedeki hastaneye geçici görevlendirmeler bile yapılır oldu. Bu haksız uygulamalara karşı açtığımız davalar ile çalışanın mağduriyetinin önüne geçiyoruz. Adaletsiz geçici görevlendirmeleri sonlandırıyoruz. İdarelerde bu konuda keyfiyeti bırakmalı bu tür görevlendirmelerden vazgeçmelidirler" dedi

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :