Mercedes de Arapların Oluyor

Mercedes de Arapların Oluyor

Özellikle Avrupa'da etkisini sert şekilde gösteren kriz, Avrupalıların dünyada markalaşmış şirketlerinin bir bölümünün Araplara satılmasına neden oluyor.

Alman otomobil üreticisi Daimler, yüzde 9.1  hissesini 1.95 milyar euro bedelle Abu Dhabi şirketi Aabar Investments PJSC'ye  satarak sermaye artıracağını açıkladı. 

İngiliz Land Rover'ın  Hintli Tata'ya satılmasının ardından şimdi de otomobilde lüksün simgesi olan Alman Mercedes'in bağlı bulunduğu Daimler'e Arap ortak geliyıor.

Daimler, yüzde 10 sermaye artırımını Aabar adına her biri 20.27 euro fiyattan, 96.4 milyon yeni hisse  ihraç ederek karşılayacak. Hisse ihracından mevcut hissedarlar yararlanamayacak.
  
Hisse ihracı ile halen Daimler'in en büyük hissedarı olan Kuveyt Emirliği'nin payı yüzde 7.6'dan yüzde  6.9'a inecek ve Aabar Daimler'in yeni büyük hissedarı olacak.
  
Daimler CEO'su Dieter Zetsche dün yaptığı yazılı açıklamada "Şirket stratejimizi destekleyen Aabar'ın  yeni büyük hissedarımız olmasını sevinçle karşılıyoruz" dedi.
  
Dünyada,  koruyucu bir hissedarı olmadan faaliyet gösteren az sayıdaki otomobil üreticilerinden olan  Daimler'in satılması konusunda daha önce pek çok kez spekülasyon yapılmıştı.
  
Bazı analistler de, Daimler'in otomobil endüstrisinin derin kriz yaşadığı bu dönemde bir satın alma ya da  aralarında BMW'nin de bulunduğu rakiplerinden biriyle ortaklık yapabileceğini düşünüyorlardı.
  
Yüzde 9.1 hisse aldığı Daimler'den çok daha küçük olan Aabar'ın toplam aktifleri 922 milyon dolar  seviyesinde bulunuyor.
  
Kurucu yatırımcıları arasında Abu Dhabi Yatırım Şirketi (ADIC) ve Mubadala Development Company  bulunan Aabar'ın kontrolü, Abu Dhabi kamu şirketi International Petroleum Investment Company'nin (IPIC)  elinde bulunuyor.
  
Aabar, Daimler'den hisse alımı açıklamasının ardından, kendi bünyesinde de 1.82 milyar dolar sermaye  artırımı çalışmasını tamamladığını açıkladı. Abu Dhabi merkezli International Petroleum Investment  Company (IPIC), Aabar'dan almayı planladığı 5.2 milyar dirhem (1.42 milyar dolar) değerinde çevrilebilir  tahvillerin ikinci ve son bölümünün alımını tamamladığını açıkladı.
  
Daimler ve Aabar, üç farklı alanda işbirliğine gitmeyi düşünüyor. Bu alanlar, karbon salımını azaltacak  elektrikli araçlar, otomobil üretiminde kullanılmak üzere yeni malzemeler geliştirilmesi ve otomobil  endüstrisine yönetim elemanı yetiştirmek için Abu Dhabi'de gençlere yönelik sosyal projelerden oluşuyor.
  
Daha önce Aabar Petroleum Investments Company PJSC adıyla faaliyet gösteren ve 2005'te kurulan  şirket, Güneydoğu Asya'da petrol ve doğalgaz aramış, ancak 2008'de bu alanlarda faaliyet gösteren alt  şirketlerini satmıştı. Aabar bunun ardından gayrimenkul ve finansal hizmetler alanına yöneldi.

Etiketler :