Merhum Rauf Denktaş'ın Özlediği Kıbrıs

Merhum Rauf Denktaş'ın Özlediği Kıbrıs

KKTC Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay ARKAN'dan çok önemli Denktaş hatıraları. Ve KKTC'nin ilk resmi K.Kursu Müdüresi Safinaz Hocahanım'ın hizmetleri

Serdar gezgin'in haberi

KKTC kurucu Cumhurbaş kanı  Merhum Rauf Denktaş'ın özlediği Kıbrıs    nasld?             nası ldı ? KKTC Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay ARKAN, Denktaş  ile ilgili 4 ö zel hatı rası   www.habername.com okurları  in paylaş   kendisiyle ilgili 4

 

 

arkan(1).jpg

ANI 1:

Bayraktar Türk Maarif Koleji Müdürlüğünden yeni emekliye çıktığım zamanlardı. O günlerde Denktaş Bey beni yanına çağırtmıştı. Aslında sık sık görüşmeye gider fikir alış verişinde bulunurduk. Ama bu seferki daha ciddi bir durumdu. Bana: “Işılaycığım, madem artık emekliye de çıktın bana bazı konularda daha fazla yardımcı olabilirsin diye düşündüm, teşekkür ederim kırmadın geldin. Aslında seninle her zaman görüşüyoruz eksik olmayasın bana çok yardımcı oluyorsun. Şimdi de senden ricam, her sabah buraya gelip bana halkın durumuyla ilgili bilgiler vermendir. Halkımız seni sever sayar, senin getireceğin bilgiler benim için çok değerlidir. Bu şekilde ben de halkımın ne durumda olduğunu daha yakından takip etmiş olurum” dedi. O tarihten sonra her sabah sayın Denktaş’ın yanına gidip halkın nabzını tutabileceği bilgiler verdim.

Kendisi benim dış ülkelerle özellikle de müslüman ülkelerin hatırı sayılı kesimleri tarafından sayılıp sevildiğimi bildiği için de bana her dış ziyaretimde kendi görüşlerini ileten bir mektup verir, ben de bu mektubu onun ağzından gittiğim yerlerde okurdum. Gittiğim ülkeler zaman zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ismine yabancı da olsalar Rauf Raif Denktaş ismini duyunca alkışlamaya başlarlardı. Anlardım ki ülkemiz tanınmıyor da olsa Denktaş ismini duyan herkes heyecanlanıyor, kendisiyle bir gönül bağı kuruyor. Her ülkeden her milletten seveni çoktu.

ANI 2:

Rauf Raif Denktaş, halkçı, milletini çok seven bir şahsiyetti. Çoğunluğun sesine kulak verir, özellikle Türkiye’den gelen öğrencileri çok sever onlara her konuda yardımcı olur bağrına basardı. Bir Türkiye ziyaretimde aile dostu olduğumuz bir eve konuktum. Kıbrıs’ta üniversitede okuyan bir kızımızın anlattıkları karşısında duygulu anlar yaşamamak ve gururlanmamak mümkün değildi. Sayın Denktaş’ın Girne’den Lefkoşa’ya geldiği yağmurlu bir günde yolda gördüğü tesettürlü kızları yoldan çevirip kendisini tanıttıktan sonra onları o yağmurlu havada yürütmeyip gidecekleri yere kadar bırakmıştı. Yıllar geçmiş kızlar evlenip çoluğa çocuğa karışmışlar ama yüreği insan sevgisiyle dolu bu yüce insanı asla unutmamışlardı. Ki, o yıllar da Türkiye’de dahi üniversiteler tesettürlü öğrencileri okullara almıyor,  onlara olmayacak ambargolar uyguluyorlardı. Görüyoruz ki insan olmak önce kul ayrımı yapmayıp alçak gönüllü olmaktan geçiyor.

 

ANI 3:

1994 yılıydı Rauf Raif Denktaş’ın oğlu Raif Denktaş’ı kaybettiği yıldı. Üzüntülü ve çok durgundu. Kendisine sık sık ziyarette bulunuyor, kendisini teselli edecek hadislerden bilgiler aktarıyordum. Yine böyle bir gün bana masasının üzerinde bulunan Kuranı Kerim’i göstererek: “Eğer ki ben bu yüce kitabımız Kuranı Kerim’i okumaya başlamasaydım belki de bu acıya dayanamayacak çıldıracaktım. Tek güç aldığım, teselli bulduğum yol bu yoldur.” Diyerek yaşlı gözlerini benden kaçırmaya çalıştığını dün gibi hatırlıyorum.

ANI 4: 

Güçlü bir müzakereci olduğunu biliyordum. Türk toplumunun varlığını devem ettirebilmesi, gücünü kaybetmemesi için gerekli bütün etkili tezleri ortaya koyduğu için ben, daima görüşmelerden galip çıkacağımıza inanıyordum. Hitabet gücü çok fazlaydı, etkili bir hatibti. Bir gün bana okulların durumundan dert yanıyordu. Okul ziyaretlerinde bulunduğu bir gün öğrenci ve öğretmenlere konuşma yaparken ezan sesini duyarak konuşmasını yarıda kesmiş ve hiç kimse bundan bir şey anlamamış. Şaşkın bakışları farkettiğin de ise neden böyle bir şey yaptığını açıklamış ve önünde duran bir kaç öğrenciye Fatiha Suresi’ni bilip bilmediklerini sormuş. Olumlu bir cevap alamayınca da yapılan eğitimin ne derece yetersiz olduğunu görmüş, üzülmüştü. Belki bundan mıdır bilemiyorum ama son nefesini verirken de kendisi için yapılacak tek şeyin camilere gidip dua etmek olduğunu söylemiş ve kendisini seven herkesten bunu istemiştir. 

 

 ***

KKTC'nin ilk resmi kı z Kur'an Kursu Mü  resi Safinaz Bozkurt Hocahanı m merhum Denktaş'ı n ardı ndan gö rev yaptı ğı   nemdeki KKTC'yi ve din hizmletlerini anlattı .

 '1991 yılında İstanbul Müftüsü Selahattin Kaya Hocamızın himmetleriyle KKTC'de görev yapmak üzere Lefkoşa'ya vardığımda, neler yapacağımı veya neleri yapamayacağımı doğrusu tam olarak bilmiyordum.

Cemiyet Başkanı Işilay Arkan Bey ve ekibinin fedakar çalışmaları, ve sınırsız destekleriyle; 3 yıllık görev süremde, neredeyse bütün köyleri gezerek, yıllardır hasret kalınmış Kuran hizmetlerini yavru vatanımıza ulaştırmıştık.

Köylerden getirilen genç kızlarımıza Magosa'daki Kur'an Kursumuzda, sadece Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'i değil, yanısıra dikiş nakış, yemek yapmak, yüzme, motosiklet, araba kullanmak, konferanslar, piknikler.... hulasa dolu dolu bir 3 yıl yaşamıştık.

Bu süre zarfında merhum Rauf Denktaş'ın manevi yardımlarını hep üzerimizde hissetmiştik. Milli ve manevi değerlerimize çok önem veren merhum Denktaş'ı bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyor, ve kendisinin de arzuladığı gibi KKTC'de Din Hizmetlerinin kesintisiz bir şekilde devam etmesini niyaz ediyoruz.'

img065.jpg

 

img066.jpg

 Lefke'de Araplar tarafından yapılan Cami

img067.jpg

 G.Magosa'daki tarihi Lalapaşa Camisi

img068.jpg

Güzelyurt'taki şubemiz

img072.jpg

 

img073.jpg

 

img074.jpg

 Okul Baş kanı  Ü mmü  Okutucu ile birlikte

img075.jpg

Okul Baş kanları ndan Ceylan Kücü  k ile birlikte 

img076.jpg

Talebesi Emine Bü  ksakarya ile birlikte

img077.jpg

 

img078.jpg

 

img079.jpg

 

img080.jpg

 

img081.jpg

 

 

 

img083.jpg

 

img084.jpg

 

img086.jpg

 

img087.jpg

 

img088.jpg

 

img089.jpg

 

img090.jpg

 

img091.jpg

 

img092.jpg

 

img093.jpg

 

img094.jpg

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum