Merkel'in Erdoğan'a Cevabı

Merkel'in Erdoğan'a Cevabı

Erdoğan'ın Alman 'Die Zeit' gazetesine verdiği demeçteki önerisine olumsuz yanıt geldi...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alman "Die Zeit" gazetesine verdiği demeçte önerdiği gibi Almanya'da Türk liselerinin açılması fikrini benimsemediğini belirtti.

Başbakan Merkel, "Passauer Neue Presse" gazetesine yaptığı açıklamada, "Bence bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Buradaki Türk çocuklarının Türk lisesine gitme fikrini benimsemiyorum" şeklinde konuştu.

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Üyesi Serkan Tören de "Erdoğan'ın, Almanya'da yaşayan Türklere bu önerisi ile hizmet ettiği konusunda şüphesi olduğunu" belirterek, "aksine Türkçe konuşulan ailelerde çocukların bir an önce Almanca eğitim görmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini" söyledi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz da "özel Türk okullarının açılması çağrısının yasal olduğunu, ancak bu okulların ülkedeki uyum sorunlarını çözmeyeceğini" ifade ederken, Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Ekin Deligöz, "Türk liselerinin dil öğrenilmesini teşvik edeceğine inanmadığını, lise çağına gelen Türk kökenli öğrencilerin zaten dil sorununun bulunmadığını" savundu.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, "Eğer Erdoğan bu önerisi ile bu tür liselerde tümüyle Türkçe eğitim verilmesini kast ediyorsa bunun büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kolat, "Erdoğan'ın, Türk çocuklarının Almanca öğrenmeden önce kendi dillerine iyi hakim olması gerektiği şeklindeki görüşüne de katılmadıklarını" kaydetti.

Hessen Eyaleti Uyum Bakanı Jörg-Uwe Hahn, "Türk kökenli göçmenlerin bir an önce Alman toplumuna uyumunun sağlanması gerektiğini" belirterek, "Türkçe ders verilmesi halinde Türk çocuklarının toplumdan dışlanacağını" öne sürdü.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Christian Ströbele de "Almanca ve Türkçe'nin Alman okullarında birlikte verilmesinden yana olduğunu" kaydederek, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili olarak da "Bu milliyetçi tarz hiç hoşuma gitmiyor" dedi.

Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Josef Krauss da Merkel'e, 29-30 Mart'ta yapacağı Türkiye ziyareti sırasında Almanya'nın içişlerine karışılmamasını istemesi çağrısında bulundu.

 "Genç Türklerin ana dillerini geliştirmesi için Türkçe'nin okullarda ikinci ya da üçüncü dil olarak verilmesinin teşvik edilmesine karşı olmadıklarını" ifade eden Krauss, "ancak Almanya'nın, ülkede yaşayan Türklerden kültürel kökenlerine rağmen sadece uyumu değil, asimilasyonu da istemesi gerektiğini" savundu.

Etiketler :