Merkez Bankası faizleri indirecek mi?

Merkez Bankası faizleri indirecek mi?

Merkez Bankası bugün toplanıyor. Ekonomistler ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı "Faiz bu ay inmez" diyor, bir kısmı ise küresel durgunluk nedeniyle yeni bir indirimin olacağını söylüyor

Geçen ay faizi yarım puan indiren Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) Başkan Erdem Başçı başkanlığında bugün toplanıyor. PPK öncesinde piyasalardaki ağırlıklı görüş yeni bir faiz indirimi olamayacağı yönünde.

Ancak bir grup ekonomist Merkez'in son raporlarını dikkate alarak küresel durgunluk nedeniyle faiz indirimlerinin bu toplantıda da devam edebileceğini belirtiyor.

MB'nin sıcak paraya dolayısıyla cari açığa önlem için gerçekleştirdiği faiz indirimi ve mevduat munzam karşılıklardaki artış politikasının döviz kurlarında artış kadar bono ve mevduat gibi ikincil piyasa faizlerinde de düşeşe neden olduğu görülüyor.

Yılbaşından bu yana kur artarken bono faizlerinde düşüş gözleniyor. Bir süredir yüzde 8'in altına inen bono faizi dün de yüzde 7.89 seviyesine geldi.

Jackson Hole'e gidiyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Federal Reserve Bank of Kansas City'nin dünyanın önde gelen merkez bankaları başkanları ve akademisyenlerinin katılımıyla düzenlediği Jackson Hole toplantılarına katılmak üzere çarşamba günü ABD'ye gidecek.

Toplantıda ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de konuşacak. Bernanke'nin konuşmasının piyasaların yönünü belirlemesi bekleniyor. Bernanke'nin konuşmasında varlık alımı konusunda ipucu vermesi de bekleniyor.

FAİZ DÜŞTÜKÇE YABANCI ALIYOR

Merkez'in sıkılaştırma politikasına geçtiği kasımdan bu yana hazine bonolarını yabancı alıyor, yerli satıyor. Buna göre, 2010 Kasım'da yabancıların elindeki bono miktarı 49.4 milyar iken, 2011 Ağustos'ta 67.6 milyara çıktı.

10 ayda 18.2 milyar artış oldu. Aynı dönemde bankalar ve yerli oyuncuların elindeki bono miktarı 700 milyon lira azalarak 319.3 milyardan 318.6 milyara indi.

İndirim 1 ay sonra olur

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, Merkez Bankası'nın cuma günü ABD'den gelecek açıklamayı görmeden hareket etmeyeceğini söyledi. Döviz kurunda tansiyonunun yüksek olduğunu söyleyen Atakan, "Faiz indirimini bir ay sonraya bırakabilir. Döviz munzam karşılıklarını rahatlatabilir" dedi.

Küresel koşullar büyümeyi baskılarsa faiz iner

Morgan Stanley Ekonomisti Tevfik Aksoy, "Politika faizinin görünümüne baktığımızda, küresel makro koşulların iç büyümeyi belirgin bir baskı altında bırakması halinde Merkez Bankası'nın indirime gitmeye hazır olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bankanın geçen ay yaptığı indirimi hatırlatan Aksoy, şöyle devam etti: "Para politikasında bundan sonraki adımın zorunlu karşılıklarda indirim olduğunu, ancak politikada ek gevşemenin gerekli olması halinde yeni faiz indirimleri gerçekleşebileceğini düşünüyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.