Merkez Bankası'ndan faiz indirimi kararı

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi kararı

Merkez Bankası 16 Haziran tarihinde toplanan Para Politikası Kurulunun ''Toplantı Özetini'' yayımladı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Kasım 2008 döneminden bu yana yapılan birikimli faiz indirimlerini göz önüne alarak, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Kurul, Haziran ayında baz etkisi ve vergi oranlarındaki ayarlamalar nedeniyle yıllık enflasyonda yükseliş gözleneceğine dikkat çekti, ancak bu yükselişin kalıcı olmayacağını belirtti.

Özete göre Kurul, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyette kısmi toparlanma işaretleri içerdiğine dikkat çekti.

Kurul üyelerinin, üretimdeki artışların önemli bir bölümünün alınan mali tedbirlerin geçici etkisini yansıttığını düşündüğü belirtilerek, iktisadi faaliyete dair kısmi toparlanma işaretlerinin orta vadede süreklilik kazanabilmesi için tüketim talebinde kalıcı bir canlanma olması gerektiği kaydedildi.

''TÜKETİM TALEBİNDE HENÜZ BELİRGİN BİR CANLANMA GÖRÜLMEDİ''

Özete göre, tüketim talebine ilişkin göstergeler Mart ayındaki yukarı yönlü seyrini Nisan ve Mayıs aylarında da sürdürse de henüz belirgin bir canlanma gözlenmedi.

Talep belirsizliği ve kapasite kullanım oranlarındaki düşük düzeyler ise sabit sermaye yatırımlarını sınırlamaya devam ediyor. Kurul, yatırım talebindeki mevcut seyrin iktisadi faaliyette henüz güçlü ve kalıcı bir toparlanma sinyali vermediği değerlendirmesinde bulundu.

Kurul, küresel ekonomideki olumsuzlukların giderilmesinin uzun zaman alabileceğini kaydetti ve ''Her ne kadar açıklanan veriler en kötünün geride kaldığına işaret etse de kredi piyasalarındaki sorunların halen sürmesi ve işsizlik oranlarındaki artışın devam etmesi toparlanma sürecinin yavaş ve kademeli olacağına işaret etmekte'' denildi.

YURT İÇİ İKTİSADİ FAALİYETTEKİ TOPARLANMA

Bütün bu değerlendirmeler sonucunda Kurul, yurt içi iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavaş, kademeli olacağını ve istihdam koşullarındaki mevcut durumun bir müddet daha süreceğini öngördü. Bu çerçevede, Haziran ayında baz etkisi ve vergi ayarlamaları nedeniyle yıllık enflasyonda gözlenebilecek yükselişin kalıcı olmayacağı, sonrasında enflasyonun düşük seyrini koruyacağı tahmin edildi.

Kurul, Kasım 2008 döneminden bu yana yapılan birikimli faiz indirimlerini göz önüne alarak, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte, finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesinin, aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret ettiği vurgulandı. Bu nedenle Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Toplantı Özeti'nde şöyle denildi:

''İktisadi faaliyete ilişkin aşağı yönlü risklerin ağır bastığı düşünülse de son dönemde gözlenen toparlanma işaretlerinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu çerçevede Kurul, iktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde faiz indirimlerinde bir yavaşlamanın veya indirimlere ara vermenin gündeme alınabileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Kurul üyeleri, kısa vadedeki mali gevşemenin, borç dinamiklerinin sürdürülebilirliğini ve bütçe disiplinini gözeten orta vadeli somut bir mali çerçeve ile desteklenmesinin önemini bir kez daha vurgulamıştır.''

Etiketler :