Meteksan'daki iki ismi soruşturuyor

Meteksan'daki iki ismi soruşturuyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) şifre iddialarını araştıran bilirkişi heyetinin raporu tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen TÜBİTAK ve Emniyet'te görevli uzman bilirkişiler, 1 milyon 700 bin adayın kitapçıklarında yaptığı incelemeyi savcılığa sundu.

Raporda, ÖSYM'nin Meteksan matbaasına bastırdığı kitapçıklarda şifre olduğu, ancak kopya çekildiğine dair bir veri bulunmadığı vurgulandı. "Kopya bulgusu olmadığı için iptale gerek yok" görüşünü belirten bilirkişiler, Meteksan'da çalışan 20 kişi için fezleke hazırladı. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'a iletilen fezlekede, kitapçıkları şifreleyenlerin araştırılması gerektiği kaydedildi. Savcılık da bu isimlerden 2'si hakkında inceleme yapılması talimatı verdi.

TÜBİTAK ve Emniyet ekiplerinden oluşan 12 kişilik heyetin hazırladığı bilirkişi raporunun Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'a ulaşmasının ardından YGS sonuçlarının açıklanmasına vize verildiği ortaya çıktı. Savcıya sunulan bilirkişi heyetinin raporunda, soru kitapçıklarına ait cevap kodlamalarında şifre olduğu, buna karşın kopya işleminin gerçekleşmediği tespiti yapıldı. Sondaj usulü ile alınan bin kitapçıktaki Matematik bölümünde basit şifrelemenin uygulandığına ilişkin bulguya rastlanmadığını rapor eden heyet, Meteksan'da kritik görevde bulunan 20 kişinin 6 aylık kriptosunun Bilişim Teknolojileri Servisi tarafından incelendiğini bildirdi. Fezlekede ise KPSS soruşturması kapsamında ifade veren ve YGS'nin kapalı döneminde de görev alan 2 Meteksan görevlisi hakkında çarpıcı iddialarda bulunduğu vurgulandı.

Bu iki çalışanın 'Meteksan'da çalışıyorum' diyerek rant elde etmeye çalıştığı, bunun üzerine, soruşturmanın bazı şirket personeli üzerinde devam etmesine karar verildiği belirtildi. Emniyet'in yaptığı incelemelerde Meteksan'a ait bilgisayarlarda güvenlik açığının olmadığı ve herhangi bir sızma işleminin gerçekleşmediği tespit edildi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.