Metro saldırısı derin devlet işi!

Metro saldırısı derin devlet işi!

Moskova metro saldırısı, Putin ve FSB'nin imajını çizerken, kimin yaptığı konusunda dört farklı senaryo üzerinde duruluyor.

Moskova saldırısının ardından Rusya hemen suçluyu ilan etti; Kara Dullar... Üstelik kendilerinin Kuzey Kafkasya'da işlediği cinayetlerin, soykırıma varan katliamların ve yaptıkları icraatları zerre kadar bile akıllarına getirmeden...

Ama bu işi Rusya'da yapacak, Kuzey Kafkasya direnişinin haricinde bir grup ve üç farklı senaryo daha var.

İşe o gruplar ve senaryolar:

1- Birçok kentte ekonomik krizle tetiklenen vatandaşların düzenledikleri gösterilerle fiyakası çizilen eski KGB casusu Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in elini güçlendirecek bir şiddet dalgasına ihtiyaç duyuldu. Malum 1999’da Çeçenya’yı işgal için Moskova’da apartmanları bombalayanların Çeçenler değil Rus federal güvenlik ve istihbarat servisi FSB’nin olduğu ortaya çıkmıştı.

2- Kremlin’in Kuzey Kafkasya’yı askeri değil sivil bir projeyle fethetmek için Kuzey Kafkasya Federal Bölge ilan edip başına geniş yetkilerle Aleksander Hloponin’i geçirmesine karşılık direnişçiler bu işin bu kadar kolay olmayacağını göstermek istemiş olabilirler.

3- Üçüncüsü Kremlin’in Kuzey Kafkasya’da yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleye, ekonomik sorunları çözüp işsizliği azaltmaya öncelik vereceğine dair deklare ettiği politikadan ötürü rant kaygısına düşmüş silovikler ( asker - polis - istihbarat)

4- Dördüncüsü ise son zamanlarda direnişçi liderlerinin öldürülmesine karşı intikam saldırısı düzenlenmiş olabilir.

Fehim Taştekin'in haber analizinden bir bölüm

Etiketler :