Mevlüt Erdinç röportajı

Mevlüt Erdinç röportajı

Milli Takım'a torpille değil, attığım gollerle geldim.

Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, 27 kişilik A Milli Futbol Takımı aday kadrosunu açıkladığında en sürpriz isim olarak Mevlüt Erdinç gösteriliyordu.

Fransa'nın Sochaux takımında forma giyen Mevlüt Erdinç, Euro 2008'de Türkiye'nin sürpriz yapacağını düşünüyor.

Grup maçlarında hiç oynamayan genç futbolcu, Ay-Yıldızlı formayı ilk kez Belarus'la yapılan özel karşılaşmada sırtına geçirmişti. Futbolseverler, kadroda Hakan Şükür, Fatih Tekke ve Ümit Karan gibi golcüleri beklerken Terim, tercihini Fransa'da attığı 11 golle dikkatleri üzerine çeken Sochaux'lu Mevlüt'ten yana kullanmıştı.

Türkiye'den Avrupa'ya göçün başladığı 70'li yıllarda herkes Almanya'yı tercih ederken, Mevlüt'ün ailesi Fransa'ya ilk gelen ailelerdendi. Fabrikada bir işçi olarak çalışan 8 çocuklu Erdinç ailesinin ilk yılları ekonomik sıkıntı içinde geçti. Futbola tek ilgi duyan, 8 kardeşin en küçük üyesi Mevlüt'ün futbol sevgisi sokakta başladı. Heyecan dolu maçlar, 10 yaşından itibaren mahalle takımına taşındı. Ailesinin, "Oğlum, futbolu bırak. Okulunu ihmal ediyorsun." tavsiyelerine pek de kulak asmayan küçük Mevlüt, 13 yaşında futbolcu olma hayalleri kuruyordu. Çünkü bir maçta attığı 4 golle Fransa'nın en iyi altyapısına sahip olan Sochaux Kulübü'nden teklif almıştı. Küçük yaşta ailesinin yanından ayrılıp kulübün tesislerinde tek başına yaşıyordu artık. Hasret dolu geçen birçok gece aile özlemini gözyaşlarına döken Mevlüt, "Sabah kalktığımda futbolu bırakıp yeniden ailemin yanına dönmek istedim. Ama sabah takım arkadaşlarımla antrenmana çıkınca bu kararımdan vazgeçiyordum. Futbol sevgim ağır bastı." diyerek her seferinde bu kararından vazgeçtiğini belirtiyor.

Mevlüt, henüz 16 yaşında 20 golle altyapıda Fransa gol kralı olur. Adını bütün Fransa duymuştur. Bu hızlı çıkış, geleceğin yıldız adayı olarak gösterilen genç oyuncuya Fransa U17 Milli Takımı'nın kapılarını da açar. Ancak Fransa formasıyla 5-6 maça çıkan Mevlüt, Ünal Karaman'dan aldığı U17 teklifini hiç düşünmeden kabul etti: "Benim en büyük hayallerimden biri çok sevdiğim Türkiye adına mücadele etmekti. Böyle bir teklif gelince hiç düşünmeden Ay-Yıldızlı formayı tercih ettim."

18 yaşına geldiğinde Mevlüt, Sochaux A takımıyla antrenmanlara çıkıyordu. Kulübede geçen birçok maçta bir türlü oynama fırsatı bulamadı. Son haftalarda yakaladığı 5 dakikalık şansı çok iyi kullanarak ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu gösterdi: "Kümede kalma mücadelesi veriyorduk. Son beş dakikada oyuna girdim. Attığım tek golle maçı 1-0 kazandık. O golle takımım kümede kaldı." Geçen sezon ise Mevlüt için hiç de iyi başlamadı. 21 yaşına basan ve takımda direkt oynamayı hayal eden genç oyuncu, ilk 10 hafta geride kaldığında pek şans bulamamıştı. Antrenmanlarda hocasının gözüne giren Mevlüt, formasını bir daha çıkarmadı: "Teknik direktörümüz bir türlü bana şans vermiyordu. Bu yüzden çok üzülüyordum. Sonra oynamaya başladım ve güzel goller attım. Fatih Terim hocamızın beni takip ettiğini biliyordum. Çünkü Ümit Milli Takım'da da oynuyordum. Aday kadroya davet edildiğim için çok mutluyum."

Hedefim, Drogba gibi komple bir golcü olmak

Aday kadroya alınmayan Hakan Şükür, Fatih Tekke ve Ümit Karan'ın çok iyi golcüler olduğunu anlatan Mevlüt, ağabeyleri için şöyle düşünüyor: "Hakan ağabeyin büyük bir kariyeri var. Onun attığı golleri izleyerek büyüdüm. Fatih Tekke, Ümit Karan'ı da anlatmaya gerek yok. İyi golcüler. Ancak ben de iyi bir sezon geçirdim. A Milli Takım'a torpille değil, attığım gollerle geldim. İnşallah şampiyonada oynayacağım futbolla da beni davet edenleri mahcup etmeyeceğim."

En beğendiği oyuncu olarak Chelsea'li Drogba'yı gösteren Mevlüt, Nihat Kahveci, Halil ve Hamit Altıntop'un ise çok iyi oyuncular olduğunu belirtiyor: "Drogba gibi komple bir oyuncu olmak için çok çalışıyorum." Mevlüt Erdinç, kendi futbol stilini şöyle yorumluyor: "Çok hızlı ve güçlü bir oyuncuyum. Hava toplarına iyi çıkıyorum. Bu sezon 5 tane kafa golü attım. Uzaktan şut atıyorum. Forvetin arkasında değil forvette oynuyorum. İnşallah Fatih hocam şans verirse Nihat, Halil, Semih'le iyi birer ikili olacağıma inanıyorum."

"Burada olmaktan çok mutluyum" diyen Mevlüt, şampiyonada Türkiye'nin sürpriz bir takım olacağına inandığını dile getiriyor. Fransa'da olmasına rağmen Süper Lig'i yakından takip ettiğine dikkat çeken Mevlüt, bir gün üç büyüklerde forma giymek istediğini ifade ediyor: "Gelmek istiyorum; ancak daha zamanı var. Bu sezon Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde çok başarılı oldu. Avrupa'da yaşayan biri olarak bu galibiyetlerden çok mutlu oldum. Bu sezon da Fenerbahçe'nin şampiyon olacağını tahmin ediyordum. Çünkü Avrupa'da iyi maçlar çıkarmıştı."

Zaman - Hacı Hasdemir