Mezar Fiyatları Ev Fiyatlarını Geçti

Mezar Fiyatları Ev Fiyatlarını Geçti

Son yolculuğumuzun ilk kapısı mezarlar el yakıyor. Vatandaşların İstanbul'un bazı semtlerinde alacağı evin fiyatından çok daha fazlasına Zincirlikuyu'da lüks mezar yerleri satılıyor.. Ortada dönen rakamlar ağızları açık bırakacak cinsten..

 

Savaş Ay'ın Takvim'deki yazısı

Son yolculuğumuzun ilk kapısı mezarlar el yakıyor. Vatandaş 40 bin liraya ev alırken, Zincirlikuyu'da lüks mezarların fiyatları 60 bin dolardan başlıyor...


İstanbul Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, 'yer altı dünyasının ekonomik sırları'nı anlattı.

* İstanbul mezarlıklarında sadece mevtalar değil, ilaveten 6 milyar dolar gömülü. Tüm Türkiye'de bu rakam yaklaşık 12 milyar doları buluyor. (Prof. Dr. Cevat Akşit'in araştırma raporu)

* Günde ortalama 150-200'den yılda 50 bine yakın cenazenin kalktığı İstanbul'da toplam 4 milyon mezar var. Bazı mezarlar çok lüks ve pahalı.

* Karacaahmet, Aşiyan, Kozlu ve Merkezefendi gibi Zincirlikuyu da artık gömüye kapalı. Sadece yeri olanlar ya da yakını bulunanlar defnediliyor.

 * Sosyete ve VIP'in gözdesi Zincirlikuyu'da çok özel durumlar için rezerv tutulan sadece 18 boş mezar kaldı.

SOSYETE İÇİN ULUS... 

 *Yeni sosyete mezarlığı için Ulus'ta 40 dönümlük yer buldum ilk kez sana açıklıyorum.

* En pahalı mezarlar İstanbul'daki Musevi mezarlıklarında bulunuyor. Müslüman mezarları içinde en gözde mezarlık Zincirlikuyu'da 1 milyarlık malzeme de 'ebedi uykusunda...'

* 1 metrekarelik arsanın fiyatı 1250 dolar. Buna göre, 380 bin 847 metrekarelik plaza arsası niteliğindeki Zincirlikuyu Mezarlığı'nın sadece arsa değeri yaklaşık 500 milyon dolar.

* Zincirlikuyu'nun en pahalı mezarı batık bankacı Ali Balkaner'in genç yaşta cinayete kurban giden oğlu Hakan'a ait.

 *En pahalı malzeme olan siyah granitten yapılan kabir 25 bin dolara mal olmuş. Mezarı yapan Şenel Usta "Ali Bey'in bana 5 bin dolar borcu kaldı" diyor.

* Türkiye'deki tüm mezarlıklardaki kabirlere yapılan harcamalar hesaplandığında ortaya kaç paranın çıkacağını uzmanlar bile belirleyemiyor.

 *Aile mezarları granitten yapıldığında fiyatları 60-70 bin doları buluyor.

* Sosyete kabirlerini inşa eden ustalar "uçuk rakamları" yorumluyor.

* İstanbul Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı'ya göre bunca masraf yapılması, mezar-kabir yapımında lükse, şatafata kaçılması doğru değil. Müdür Bey biraz da sitem ederek: "Baş taşı ve kanarı çevrilmiş bir mezar neyimize yetmiyor?" diye konuşuyor.

 *"Sana bir tane çakarım, 2.80 uzanırsın" sözünün temeli İslam'da makul mezar ölçüsünün 2.80 m. olmasından mülhemdir.

* 320 mezarlığımız var; metrekare olarak 13 bin dönüm. 255 adet mezarlıkta Müslümanlar defnedilirken 65'inde gayrimüslimler defnediliyor.

* * *

*
TOKİ, 85 metrekarelik ucuz konutları taksitle 40 bin liraya satıyor. Buradaki 5 metrakarelik mezarın fiyatı ise 70 bin dolar. Yani iki ev fiyatına bir mezar...

* Batık bankacı Ali Balkaner'in oğlu Hakan Balkaner'in 25 bin dolarlık mezarı. Kabir siyah granittten ve protokol yolu üzerindeki köşe başında olduğu için bu kadar pahalı.

* Üniversite öğrencisi kadın ölü yıkayıcısı Gassav Fatma'nın acı öyküsü: Depremden yaralı kurtuldu. Sevdikleri yanı başında öldü. İlk kez orada ölü gördü. Yıllar sonra belediyede ölü yıkama kadrosundan işe girdi. Şimdi günde ortalama 5 ölü yıkıyor.

* Protokol İmamlarda 'Number One': Fatih Savaş Küçük yaşta Dünya Kur'an okuma şampiyonu oldu. İlahiyat mezunu. 32 yaşında. İsmail Cem, Hasan Doğan, Halit Refiğ, Kadir Has, Osman Yağmurdereli kaldırdığı ünlülerden bazıları.

Takvim

Etiketler :